Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Svéd csavar: kanelbullar

A forróság ne tántorítson el, sőt! Ilyen időben mennyei kelt tésztákat lehet készíteni, mint amilyen az a skandináv péksütemény is.

Igen, őrültségnek hangzik, hogy bárkit is arra buzdítsak, hogy harminc fok felett péksüteményeket gyártson otthon, mégis ez az egyik legalkalmasabb időpont, hogy ezt a receptet kipróbáljuk.

Imádom a kelt tésztákat - csinálni is, meg persze enni is. Minden egyes alkalommal, szinte gyermeki csodálkozással figyelem a varázslatot, ahogy felfut az élesztő, aztán izgatottam várom, hogy vajon mekkorára kel a tészta. És ilyen időben nincs min izgulni, hatalmasra dagad, még a szobában is, pláne ha kitesszük az erkélyre! Pont ezért, a tésztánk hálás a kánikuláért, és ahelyett, hogy a hőségen keseregnénk, jobb, ha inkább az effajta pozitív dolgokra fókuszálunk.

A kelt tészta technikájáról ebben a bejegyzésben gyakorlatilag már mindent leírtam, most csak annyival egészíteném ki, hogy melegben nem kell „megpárnázni” a tésztát, bőven elég lesz neki a konyharuha is.

És akkor a recept - a fahéjascsiga. Nem is akármilyen, egyenesen Svédországból jön. Két különös ismertetőjele van: az egyik már ránézésre is jól látszik, ez a hajtogatás, a másik pedig a tekercsben lapul, ugyanis a fahéj mellett egy kevés kardamom is kerül bele, ami rengeteget dob rajta. Megpróbáltam ugyan leírni, hogy ezt a furcsa alakzatot hogyan tudjuk megtekerni, de talán sokkal többet segít ez a videó, mert így lesz igazán érthető. Készüljünk fel, hogy az első egy-két darab még nem lesz tökéletes, de nyugalom, hamar rá fogunk érezni a csízióra.

Remélem, nem tántorodtok el tőle, hogy még ilyen kánikulában is beindítsátok a sütőt! Ha mégis, akkor azt mondom, készítsétek el este, amikor már egy fokkal enyhébb az idő, mert még reggelre is isteni puha marad. Milyen jó is az, amikor az ember megteheti, hogy ráérősen megreggelizzen a teraszon vagy akár a kertben!

Zene sütéshez:

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!