Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sikertelen a fogyókúrád? Akkor a féladagos, tükörrel ellátott tányérok neked valók!

A legújabb elképzelések szerint egy egyszerű vizuális trükk lehet a kulcsa annak, hogy kevesebb ételt tegyünk a tányérunkra. Kipróbálnád?

A tükörrel ellátott étkészletet úgy alakították ki, hogy azt az érzetet keltse, tele a tányérunk, miközben csak az egyik felére tudunk ételt tenni. Nálad működne?

Tükröm, tükröm

Az alkotás a Half / Full-ot nevet kapta, amit a londoni Royal College of Art két diákja, Saki Maruyama és Daniel Coppen álmodták meg. A két barát a Studio Playful néven is ismert. A kollekció tükrözött tálakból áll, és valójában nem a diéta miatt készítette a két egyetemista, hanem a jövőben fellépő élelmiszerhiány inspirálta őket:

"A közeljövőben az éghajlatváltozás hatással lehet az élelmiszer-termelésre globális szinten is. Ha egy olyan jövőt képzelünk el, ahol nagyobb élelmiszerhiánnyal leszünk kénytelenek szembesülni, már most fel kell tennünk magunknak a kérdést, miként befolyásolhatnánk a saját étvágyunkat a jövőben. Hogyan alkalmazkodhatnánk már most az életmódunkkal a jövőbeni megváltozott körülményekhez?”

A tanulók erre válaszul készítették el a Half / Full-t, amely a hétköznapi étrendünk megváltoztatását segítené elő, és egyfajta átmenetet kíván nyújtani a drasztikus megoldások helyett. Bár, tegyük hozzá, attól függetlenül, hogy sokszor unalomból, vagy csak a szemünkkel eszünk, ha valóban éhesek vagyunk, a tükrös megoldás nem feltétlen segít. A kisebb adagokra való fokozatos áttérés lehet egyfajta megoldás, a kérdés csupán az, hogy amíg nem vagyunk rákényszerítve, vajon önszántunkból eszünk-e kevesebbet csak azért, hogy a jövőben esetlegesen bekövetkező hiányra felkészüljünk?

Kutatásokra alapoztak

A készlet két tányérból, egy pohárból, egy tálból, tükrökből és evőeszközökből áll. Amikor az ételt a tányérra helyezik, a tükör vizuálisan megduplázza az adagot, ezzel megadva a teljesség érzetét. A tervezés során a diákok figyelembe vették a Tokiói Egyetem kutatásait is, ahol vizsgálták az étkezési szokások hatását az étvágyra, és a következőket állapították meg:

"A Tokiói Egyetem által végzett tanulmány rámutatott arra, hogy az élelmiszer látható térfogata befolyásolhatja a teltségérzetet. Ha az élelmiszer mennyisége nagyobbnak tűnik, az elégedettség is nagyobb."

Egy másik tanulmány kimutatta, hogy a tükör jelenlétében történő evés befolyásolja az emberek viselkedését, és kevesebbet esznek. Bár a koncepciót még formálisan tesztelni kell, a tervezők úgy vélik, hogy találmányuk megváltoztathatja a táplálkozási szokásainkat.

Ezt olvastad már az ÍzHUSZÁR magazinon?

Suzanne Saroff vizespoharak mögül fotózza az eltorzult ételeket - és mi odáig vagyunk

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!