Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sertésnyelv, szalontüdő, rántott fül - Szánkba vettük a disznó legmegosztóbb testrészeit - VIDEÓ!

A hidegre való tekintettel, és felismerve azt, hogy még benne vagyunk a disznótoros szezonban, úgy döntöttünk, hogy kizárólag sertésből készült ételeket kóstolunk.

Ha tél, akkor hideg, ha hideg akkor disznótoros. Legtöbbünknek volt már valami feledni való, avagy éppen emlékezetes, esetleg vicces élménye disznóvágással kapcsolatban. A disznótoros ételek elég megosztóak. Vannak olyanok, akik ínycsiklandozónak tartják az ekkor készült ételek bármelyikét, és akadnak persze olyanok is, akiket kiráz a hideg a hagymás vér gondolatától is - és akkor még nem is ez a legdurvább étel, amit disznóból lehet készíteni.

Hat lelkes szerkesztőségi tag körbeülte az asztalt, és megkóstolt pár olyan sertésből készült fogást, amiket valljuk be, nem minden este fogyasztunk el vacsorára.

Íme az ételek, amiket a szánkba vettünk:

1. Sertésnyelv aszpikban

Ha elengedjük azt a tényt, hogy ezzel a testrésszel egy állat valaha a földet nyalogatta - legjobb esetben csak a földet - akkor a nyelv, mint hús, nagyon is elfogadható. Csupa izom, és még az ízével sincsen nagy gond. Az általunk kóstolt verzióban az volt a truváj, hogy a nyelvszeletkéket egy tortazselére emlékeztető aszpik tartotta össze... Voltak közöttünk olyanok, akiknek bejött!

2. Disznósajt

Ez az étel már egy keményebb versenyző volt. A disznósajt a disznónak azon részeiből készül, amelyek, kollégám elmondásra szerint: ,,Sehova se kellenek!". Bőrke, szalonnadarabok, fejhús, pörcök, porcogók, cupákok... Ennél az ételnél sokan veszítettük el a disznóságokba vetett hitünket annak ellenére, hogy szinte minden húspultban kapni, sokaknak mégsem lett a kedvence.

3. Szalontüdő zsemlegombóccal

A szalontüdő, más néven savanyú tüdő a sertés szívének és tüdejének felhasználásával készülő, savanykás ízű étel. A szívet még csak-csak megértem, na de a tüdő? Az állaga gumis rágós, kicsit hasonlít a májra, de voltak köztünk olyanok is, akiket gombára emlékeztetett ez az étel. Nem volt rossz, de lehet hogy csak azért csúszott le, mert zsemlegombócot is kaptunk hozzá.

4. Rántott disznófül

A disznófülnél többen is elvéreztünk. Hogyan is jut eszébe az embereknek ilyesmit enni? Persze érthető, hogy elődeink korában, de akár még most is szempont az, hogy minden ehető részt együnk meg. Ami pedig ránézésre nem tetszik, azt panírozzuk be jól és süssük ki olajban. Ennél ez ételnél is ez történt, a panír isteni volt, a kacskaringós fülecske már nem annyira.

Összességében jól éreztük magunkat, de nem mondhatnám, hogy minden nap meg tudnám enni ezeket az ételeket. Voltak közöttünk viszont olyanok, akik simán el tudnák képzelni, hogy minden nap disznófület vacsoráznak.

És ezt olvastad már az ízHUSZÁR magazinon?

"Úgyis látszik, hogy ételfotózol, akkor már csináld rendesen!" - Egy profi tanácsai az Insta-barát ételfotókért

Szólj hozzá!

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Felica
F. Bea / Felica Tue, 2018-03-13 09:37

Ne haragudjatok, de nem az a szörnyű amit megkóstoltatok, hanem ahogy előadjátok a tudatlanságotokkal. Kis hazánkban tradíció a sertés szinte minden részét felhasználni, ezért nem is értettem azt az okos megállapítást, hogy kinek jut eszébe megenni "egy másik állat" tüdejét. Eleve milyen másik állat? Mert aki megeszi az is állat? Tény hogy a ragadozók is a belsőségeket nagyon szeretik, de most beszéljünk itt azokról az emberekről, tehát nagyapáinkról és nagyanyáinkról, akik igen jól kitalálták, hogy hogyan lehet hasznosítani a sertés minden részét. Miért? Mert tél volt, nem volt szupermarket, háború volt, és valamiért már akkor is tudták, hogy a belsőségek számos hasznos tápanyagban bővelkednek stb. Így születtek meg ezek az ételek, és én inkább azon csodálkozom, hogy még nem hallottatok disznósajtról, mert most is kapni akár áruházban is, és alig hallottam olyan emberről Magyarországon, aki ne ismerné a disznósajtot. Valamint az aszpikban eltett húsféle sem újdonság. A sertésnyelv, a szív nagyon finom hús, és ha valaki undorodik a tüdőtől, elkészítheti a szalontüdőt tüdő nélkül ebből a két alapanyagból is az eredeti receptet követve. A tüdő nekem is kicsit bizarr, és igazából nem is nagyon lehet kapni, de elkészítettem nyelvből és szívből ezt a savanykás, szaftos ételt. Vesét is lehet bele tenni. Rántott fület még nem ettem, de kipróbálnám azt is. Mi magyarok ha valamiből nem pörköltet főzünk, akkor kirántjuk :-D Bármint ki tudunk rántani, még a gyufát is.