Mit tud kihozni egy skandináv sztárséf a magyar alapanyagokból?

 A fiatal Alex Nietosvuori lesz a  az Eatwell vacsoraest-sorozat vendége május 15-től 18-ig, 4 napon keresztül  az Olimpia Vendéglőben.

Az Eatwell vacsoraest-sorozat vendége a svéd Alex Nietosvuori, aki Ádám Csabával közösen 10 fogásos vacsorát ad az Olimpia vendéglőben. Fiatal kora ellenére a világ legjobbjaitól tanult, miközben kialakult a saját izgalmas stílusa. Májusban - a Daniel Berlin, a Borago és a Maaemo után - Budapesten ad ízelítőt, skandináv szívvel, magyar alapanyagokból.

Az Eatwell vacsoraestnek május 15-től 18-ig, 4 napon keresztül az Olimpia Vendéglő ad otthont. Ádám Csaba kísérletező konyhája mindig fantasztikus ízélményt kínál. Az Olimpia vendéglő köztudottan a legjobb ár érték arányt képviselő fine dining étterem Budapesten. A séfek lokális és szezonális alapanyagokból készült ételekkel szeretnék elkápráztatni a vendégeket.

Alex életútja hihetetlen izgalmas, mert eddigi munkahelyei összesen 10 Michelin-csillagot számlálnak, és négy közülük a San Pellegrino listája szerint a világ 100 legjobb étterme között van.

Alex Nietosvuori

Alex számára karrierje kezdetén a legnagyobb inspirációt Daniel Berlin jelentette. Tőle tanulta meg, hogyan lehet az átlagos alapanyagokból a maximumot kihozni skandináv technikákkal. 3 év után Koppenhágába költözött és a Bror étteremben kezdett chef de patie-ként. Itt 3 év alatt head chef posztra jutott el Sam Nutter és Victor Wagman cheftulajdonos irányítása alatt - ők voltak a Noma régebbi sous chefjei. Ez idő alatt lehetősége volt részt venni a Frantzen és a Faviken étterem nyitási munkálataiban is, ami felejthetetlen élmény volt számára. Szeretett volna merőben új alapanyagokat és eljárásokat megismerni, ezért úgy döntött, Chilébe költözik - aBoragó étteremben dolgozott Rudolfo Guzman irányítása alatt. Ezután visszatért Svédországba, ahol Oslo belvárosában a három csillagos Maemoo étteremben állt munkába. Nehéz szívvel költözött el Londonba, hogy barátnőjével lehessen. Most azon töri magát, hogy megvalósíthassa nagy álmát: saját éttermet nyisson.

Ádám Csaba

Az Eatwell popup vacsorasorozatának ez a második állomása. Januárban Dán Francisco Cardenast hozták el a Koppenhágai Kadeau étteremből ami azóta megkapta a második michelin csillagját.

Kedvcsinálónak nézzétek meg az előző vacsoraestről készült rövid kisfilmet:

Az Eatwell egy nyári szünet után, ősszel fog visszatérni további rendezvényekkel. Idén még szeretnék legalább két külföldi vendégséfet elhívni Magyarországra. Célom egy nemzetközi színvonalú fine dining rendezvénysorozat létrehozása, ahol a vendégeim mindig valami egyedit kapnak - Mondta Ihász Zsolt az Eatwell alapítója.

És akkor lássuk a menüt:

  • Krumpli, túró, szalonna

  • Kacsamáj , málna, bors

  • Rebarbara leves, füstölt hús

  • Spárga, fenyőrügy, barna vaj

  • Pisztráng, kamilla, zöldborsó

  • Mangalicatoka, egres, gomba

  • Vizibivaly, cékla, kömény

  • Torma, karamell, sóska

  • Bodza, joghurt, bogyós gyümölcsök

  • Mums mums

Alex

A menühöz nem csak borsort, hanem opcionálisan juice pairinget is ajánlunk. Ez nemzetközileg rég elfogadotta fine dining éttermekben, de idehaza még egyedi kezdeményezés. Boldog vagyok, hogy mióta az első Eatwell rendezvényen sikeresen elkezdtük, az Innió étterem fixen fel is rakta az étlapjára és ezután a St. Andrea borbárnál is elérhető lett Budapesten. Remélem még több étterem csatlakozni fog ehhez az új hullámos kezdeményezéshez idehaza, mert szerintem kiaknázatlan lehetőségek vannak benne - mondta Ihász Zsolt.

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Minden kutyus megérdemel egy ilyen ágyikót!

Címlapról ajánljuk

További cikkek