Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mindent a piskótáról

Mindig összeesik, fojtós és száraz lesz a piskótád? Akkor ez a cikk neked szól, hogy ezentúl csakis csodaszép és légiesen könnyű desszerttel kápráztass el mindenki!

A piskótakészítés – teljesen jogosan – minden háziasszony rémálma. A legnagyobb félelem, hogy az áldozatos munkával kikevert tészta a sütés közben vagy után összeesik. Bevallom, nem egyszer jártam így én is, de ilyenkor sem keseredtem el, hiszen ugyanolyan finom maradt, maximum kevésbé volt dekoratív. Na de ha valóban szép magas tésztát szeretnénk kapni, elengedhetetlen, hogy néhány szabályt betartsunk. Mindezek előtt jöjjön az alaprecept.

Kevés olyan étel létezik, amelynek a receptje szinte kőbe lenne vésve, de a piskóta ilyen, ráadásul pofonegyszerű megjegyezni. Azaz mégsem. Nagyanyáink hagyományait követve a „klasszikus” változat az egy tojás, egy evőkanál cukor és egy evőkanál liszt. Ebből is a leggyakoribb változat a hat tojásos (ez kényelmesen elfér egy normál tepsiben vagy tortaformában), aminél értelemszerűen a cukor és a liszt mennyiségét is meg kell hatszoroznunk.

Igen ám, de ezen kívül még létezik vizes vagy vajas piskóta is. Én inkább a vizeset preferálom, ennek az állaga sokkal szaftosabb lesz. Itt a szintén hat tojásos alaprecept a következőképpen alakul: hat tojás, hat evőkanál cukor, hat evőkanál víz és nyolc evőkanál liszt. A vajas piskóta íze gazdagabb, a tészta pedig kicsit testesebb.

Tippek és trükkök

A légiesen könnyű és gyönyörűen magas piskóta elkészítése nem lehetetlen, csak néhány szabály betartása kell hozzá:

  • Hideg tojásokkal dolgozzunk, így sokkal könnyebb lesz felverni a habot.

  • A sárgáját külön kell felverni a cukorral, méghozzá fehéredésig. Ez mit jelent? Legalább 15 percet a robotgéppel!

  • A fehérjét egy csipet sóval könnyebb kemény habbá verni.

  • Mindig a fehérjehabhoz keverjük a sárgáját, és nem fordítva.

  • A lisztet mindig szitáljuk a tésztába, így még több extra levegő jut bele. Ez nem úri flanc, hanem valóban lényeges lépés! Ráadásul a kifejezetten erre a célra készített eszközökkel gyerekjáték.

  • Óvatos, alulról felfelé irányuló mozdulatokkal forgassuk össze a tésztát.

  • Ha sütőpapír helyett vajazzuk/lisztezzük a formát, akkor csak az alját, az oldalát ne, különben nem fog megemelkedni.

  • Minden esetben előmelegített sütőbe tegyük a tésztát. A sütő ajtaját egy fakanállal résnyire kitámaszthatjuk, így a gőz távozni tud, de nem szökik be a hideg levegő.

  • Ugye azt mondani sem kell, hogy a sütőt ne nyitogassuk? Csak akkor, ha már látjuk, hogy barnul a tészta teteje.

  • A piskótánál nem szabad légkeveréses sütést használni - az alul-felül sütés a nyerő!

  • Minden esetben tűpróbával ellenőrizzük, hogy valóban átsült-e a tészta!

  • Ha úgy ítéljük meg, hogy a tészta elkészült, kapcsoljuk le a sütőt, nyissuk ki az ajtaját, de ne vegyük ki egyből - hagyjuk bent még 10-15 percig.

Oké, belátom, hogy ez így leírva macerásan hangzik, de valljuk be, hogy kevés jobb süteményalap létezik a piskótánál. Bizonyítékképpen én el is készítettem három receptet ugyanazokból a hozzávalókból, de mégis más formában. Egy pohárdesszertet a baráti vacsorákhoz, amit akár előre is legyárthatunk, egy igazán látványos tortát, amely egy születésnapon is megállja a helyét, végül pedig egy klasszikus piskótatekercset, ami a vasárnapi ebéd koronája lehet.

A dekorációt köszönjük a Butlers-nek!

Szólj hozzá!

Hozzászólások (35)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

dehira
dehira Thu, 2014-11-13 09:07

nem láttam az itt felsoroltak közt egészségesebb / alternatív liszttel ill. cukorpótlóval készült receptet. Tud vki ilyet ajánlani?

EditBiharineKiss
EditBiharineKiss Mon, 2014-08-18 21:37

Kiprobáltam és köszönöm szépen .Ráadádul kimondottan jól sikerült. Márcsak egy- egy finom főzőtt krémet szeretnek elsajátitani. Köszönöm izHUTÁR!

Vajtáné Kovács Katalin
Vajtáné Kovács Katalin Fri, 2014-08-15 17:37

Az én PISKÓTA receptem a következő-ha elfogadjátok: Ahány tojás annyiszor 4 dkg RÉTESLISZT-nem sima liszt !! -annyiszor 6 dkg kritálycukor,annyi késhegynyi sütőpor és annyi evőkanál hidegvíz.
Elkészítése: A tojásokat kettéválasztjuk a sárgájuktól; a fehérjéket jó kemény habbá felverjük és félretesszük. A kimért cukorra öntjük a tojások sárgáját és addíg kavarni-robot géppel-, amíg egészen ki nem fehéredik ; ezután kanalanként hozzákeverjük a vizet és amikor ez megvan,a sütőporral elkevert lisztet szórjuk bele,elkeverjük fakanállal,legutoljára a tojás fehérjét tesszük bele óvatosan,nehogy a hab összetörjön. Simára elegyítjük. Kivajazott,rétesliszt-tel hintett formába öntjük és előmelegített,forró sütőbe(min. 180 fokos) tesszük,aminek az ajtaját kb. 20 percig nem szabad kinyitni-akkor szokott összeesni. Én tűpróbáig szoktam sütni. Akkor,ha már nem ragad a kétágú villámra a tészta,akkor kész!

fehérke37
fehérke37 Fri, 2014-08-15 16:38

Minden hozzászólást végigolvastam,és a "kutyás"-é tetszett a legjobban
Nen szeretem a "kanál"vagy "bögre"mértékegységeket,manpság már a hosszúságot
is méterben mérjük,nem pl.könyökben

Gécziné
Gécziné Thu, 2014-05-08 11:35

Én tegnap kaptam ezt a receptet, kipróbáltam, és isteni! Arról nem beszélve, hogy 3/4 óra alatt elkészül.
PISKÓTA

Tojásonként 2 csapott evőkanál kristálycukrot és 2 púpos evőkanál liszttel számoljunk. Tehát pl. 6 tojás fehérjét habbá versz (lehetőleg géppel), mikor félig felverted, lassan elkezded hozzáadni a cukrot. Fényes, kőkemény habbá vered. A 6 sárgájához adhatsz 1-2 evőkanál olajat (hogy ne száradjon ki könnyen a kész tészta) és laza mozdulatokkal belekevered a habba. 12 evőkanál lisztet (esetleg 1 sütőport) beleszitálsz a tojásos habba és könnyedén összekevered. Közben az elektromos sütőt felmelegíted 200 fokra. Egy tortaformát, vagy tepsit - attól függően, mit akarsz sütni - kibélelsz sütőpapírral, beleöntöd a piskótatésztát, elsimítod. Forró sütőbe teszed, hogy a meleg azonnal felhúzza a tésztát, de a hőmérsékletet rögtön leveszed 170 fokra, légkeverésnél elég a 160 fok is. Ha tortaformában sütöd, a 6 tojásnyi tészta kb. 30 perc alatt sül meg, a lényeg az, hogy ne nyitogasd, és jól átsüsd. Nem elég, ha csak szépen feljön a tészta, meg is kell sülnie, hogy úgy is maradjon. Tűpróbával látod, hogy jó-e. Sütés után szitára borítom, lehúzom a papírt és hagyom kihűlni. Ha piskótatekercset akarsz sütni, akkor nagy tepsiben, vékonyabb tésztát, rövidebb ideig (kb.15 percig) sütsz és konyharuhára borítva még forrón néhányszor szorosan ki-be tekered, úgy, hogy tekerésnél a konyharuhát is közétekered. Hagyod állni egy kicsit, majd kitekered, kiveszed közüle a konyharuhát és félig összetekert állapotban hagyod hűlni, majd megtöltöd és hűtőben hagyod összeérni.. A légkeveréses sütő a legjobb a piskótához, mert nem lesz kérge. A liszt mennyiségéből 1-2 evőkanálnyit helyettesíthetsz kakaóval, vagy darált dióval is. Ne add fel, sikerülni fog!!

visnyoo
visnyoo Mon, 2014-05-05 23:29

nagyon ritkán szólok hozzá a receptekhez, ha valaki már írta és elkerülte a figyelmemet, akkor elnézést. kb. 30 éve csinálok piskótát, így:

4 tojás, fehérje, sárgája együtt a tálba, bele ugyanannyi evőkanál (kicsit púpozott) kristálycukor + 1 vaniliáscukor (ha szeretjük) robotgéppel krémesre verve (kb. 6-10 perc) mielőtt a lisztet beletenném öntök hozzá kb. 2 evőkanál olajat, ezzel is keverem fél percig, + 1-2 késhegynyi sütőport, vagy szódabikarbonát. A lisztet - mindíg RÉTES liszttel csinálom - a legalacsonyabb fokozattal keverem bele úgy, beleteszek 1 evőkanállal és beleforgatom a géppel, ujabb evőkanál, ujabb forgatás.... Szilikonos papirral szoktam bélelni a forma alját, az könnyen lejön. kb. 170 fokosra melegítem a sütőt, elsőre 15 perc, aztán még 5-10 perc, a szinén látszik, kb. a 20. percben tűpróba, akkor már nem esik össze, ha rányitom a sütőt. Részemről légkeveréses módban szoktam, nem száritotta ki soha.
A liszt mindíg kicsit több mint a cukor, azaz nagyon púpos kanállal, vagy normál esetben 1-gyel több kanállal, mint a cukor.:-) Egy mézhez hasonló sűrűségű tésztát kell keverni.

dadimami
dadimami Sun, 2014-05-04 21:28

Kedves Izhuszár! és piskóta sütők!
A "Cukrászat" című süteményes könyvből van egy kifotózott "bécsi piskóta" receptem, évek óta az alapján készítem a piskótát és bevált.
Nem szükséges - nem szabály - külön kikeverni a tojás sárgáját, ill. felverni a fehérjét.
A recept szerint 5 egész tojást, plusz 2 sárgáját keverünk ki 17 dkg cukorral, csipet sóval és 1 citrom reszelt héjával. A tojás lehet hideg, vagy akár konyha hőmérsékletű, (hogy ne szoba hőmérsékletű legyen, legyünk stilszerűek), majd 13 dkg lisztet és 3 dkg étkezési keményítőt szitálunk hozzá és végül 0,5 dl olajat keverünk bele, utóbbiakat természetesen az itt leírtakkal egyezően óvatosan (nem géppel) beleforgatva. A kakaós piskóta hasonlóképpen készül, annyi eltéréssel, hogy az étkezési keményítő helyett 3 dkg kakaót adunk, és citromhéj helyett fél vaniliarúd kikapart belsejét és + 0,5 dl tejet keverünk a piskótamasszába. Sokkal egyszerűbb mint a külön keverés, majd összedolgozása a két habnak. Véleményem szerint így könnyebb a liszt elkeverése is.
A sót pedig az íze miatt adjuk hozzá leginkább, az édes íz is jobban érvényesül egy csipetnyi sóval.
Tulajdonképpen a módszer miatt írtam le fentieket, valamint hivatkozni akartam az eredetére - nem saját ötletem - de mivel nagyszerű szerettem volna megosztani másokkal is.
A lényeg nyilván működik a különböző receptek eltérő mennyiségeivel is.
üdvözlettel: Margó

kisszunyi
kisszunyi / kisszunyi Fri, 2014-04-25 14:32

Köszi a tippeket, majd kipróbálom a többi változatot is, egyelőre azonban a nosalty.hu Glaser felhasználó változatát készítem, abban még sohasem csalódtam, legyen szó tortáról, piskótatekercsről, vagy Dobos-tortába való piskótalapokról. ízHuszár, én a sárgáját és fehérjét egyben verem fel, tökéletes, kifogástalan piskótatészta készül így -mert az én kis robotom biztosan nem olvasta el azt a részt a szakácskönyvbe, hogy "vigyázz, ne kerüljön sárgája a fehérje közé, különben nem lesz hab"... ezért fittyet hány az "alapszabályra" és bizony akinek van robotgépe, próbálja ki, érdemes, nem kell szöszölni és összekoszolni egy másik edényt/eszközt! :) Tehát nálam az 1es pont: NEM kell szétválasztani. Meg ecetezni, meg sózni, meg ráolvasni. (Szerintem. Nyilván ahány ház, stb.)

Tipp: próbáljátok ki a "sütőporos lisztkeveréket" (T betűs nagyboltban is van) ami csodás módon egyéb térfogatnövelőt is tartalmaz a sütőporon kívül...! ;)

kutyás
kutyás Thu, 2014-04-10 20:04

Szerencsésebb lenne, ha a liszt és a cukor mennyiségét nem kanállal kéne mérni, hanem súlyra lenne megadva. A kanál lehet púpozott is, és ez a lisztnél komoly eltéréseket eredményezhet. Így nem csoda, ha a piskóta-készítés sokunknak "mumus"!

schiffieva
schiffieva Wed, 2014-04-02 16:56

sifike
most drukkoljatok, holnap piskótát sütők és nekem még mindig cipőtalp vastagságú lett. a sütőben még szép volt de amikor kivettem összeesett, sajnos ez egy macerás süti, számomra.

bzgalbi
bzgalbi Thu, 2014-03-27 19:11

Na én ezekből a tanácsokból semmit nem tarok be és szuper piskótát sütök immár 36 éve.Pl.: én mindig a felvert habot teszem a lisztes tojásos cukros masszához,ja és nem sózom a fehérjét!És mindig légkeveréses sütőben sütöm 10 percig 200 fokon ,aztán 180 fokon 35 percig,vagy 40 percig,persze ez 8-10 tojásos piskótára vonatkozik.Jó sütést mindenkinek!10 tojás ,10 ekanál liszt /nem szitálom/ és 10 ekanál cukor,ennyi!

Koszider
koszider / Koszider Thu, 2014-03-27 07:27

Olajos piskótát kell sütni, az még másnap is szaftos, minimum duplájára dagad és sosem esik össze. Habkönnyű ugyan, mégis megtartja a krémeket. Nekem ez jött be. És nem érzékeny, azt keverheted, ahogy akarod.

vcsuka
pussycat / vcsuka Thu, 2014-03-27 10:58

Szia Koszider! Mennyi olajat teszel bele es mikor? Tekercsnek is jo? Bocs, hogy igy letamadlak a kerdeseimmel, es nagyon megkoszonnem neked ha valaszolnal.
Kerestem az olajos piskotat az oldaladon, de nem talaltam.
Udv. Veronika (pussycat)

Koszider
koszider / Koszider Thu, 2014-03-27 14:47

Kedves Veronika!
Nincs fenn, pedig már fel kéne tennem. Ez a mennyiség egy 38x24 cm-es tepsire való (ez az a bizonyos zománcos tepsi, ami kívül piros, belül fekete-fehér foltos, hagyományos). Egy 24 cm-es átmérőjű, kerek tortaformához fele ennyi is elegendő.
4 tojás, 30 dkg cukor (esetleg 1 vaníliás cukor is mehet bele), 1 dl sima étolaj, 1 dl tej, 30 dkg liszt + fél sütőpor.
Tojás sárgáját kikeverjük a cukorral, majd az olajjal és tejjel, ekkor hozzáadjuk a sütőporos lisztet, legvégül a kemény tojáshabot. Önthető tészta lesz belőle, ami gyönyörűen megemelkedik sütés közben, könnyű, habos az állaga és jó a tartása, nem esik össze és elbírja a nehezebb krémeket is. Tekercsnek még nem próbáltam, de szerintem nagy gáztepsiben sütve elég vékony lesz ahhoz, hogy tekercsnek is jó legyen.
Üdvözöl: Koszider

bessike
bessike Fri, 2014-08-15 19:51

Igazad van, én is ezt szoktam sütni, amióta megkaptam a receptet, mint a "Kráter-szelet" tésztája. Szuper, mindig egyforma, kakaósan és fehéren is isteni. A somlóitól kezdve a tekercsig, gyümölcstortáig mindenre jó, nagyon finom! :)
A hagyományos piskóta nekem felejtős... :))))

Boribon
Boribon / Boribon Sat, 2014-03-29 00:25

Kedves Koszider, egyszer kiprobalom a te verziodat is, mert te szaktekintelynek szamitasz..:-) Ha a tortakeszitesnel tartunk......... ha sok reteges tortat keszitesz, pl. a Dobos 6 lappal, te egyenkent sutod a lapokat vagy egyben es utana 6 reszre vagod? Nekem a lapokba vagas igen nagy kihivas, viszont ha egyenkent sutom oket, mindegyiknek lesz "kerge", igy nem lesznek olyan puhak. Koszonom valaszod es jo hetveget!

Koszider
koszider / Koszider Sat, 2014-03-29 07:53

Kedves Boribon! Hogy lennék én szaktekintély! Anyám és keresztanyám azok voltak, de én... bevallom neked, még soha nem csináltam Dobos-tortát, mert nem nagyon szeretem a csokikrémet. A lapba vágáshoz viszont van egy tippem. Az Intersparban láttam egy szuper szerkezetet, ami egy állítható fémpánt, amin vízszintesen elrendezett hasítékok vannak. Ezzel a pánttal körbe kell venni a kész piskótát és a hasítékokba kell illeszteni a kést és így vágni, a hasíték vezeti a kést, biztosan egyenletes és vékony lesz a szelet. Ez a szerkezet Zenker márka volt és ha jól emlékszem, úgy 3-4000 Ft, de egyszer kell csak megvenni. Én sokáig gondolkodtam felette, és épp azért nem vettem, mert nem szoktam Dobost sütni. Ne kis tárgyat keress, csomagolt állapotában is elég nagy, kb. 30 cm átmérőjű lapos dobozban van. Nálunk ott van, ahol a kapcsos tortaformák és pitesütők vannak kitéve.
Üdvözöl: Koszider
Ui. Ha nincs a környékeden Interspar, nagyon szívesen megveszem és elküldöm postán. e-mail: koszider@gmail.com

dadimami
dadimami Fri, 2014-05-09 19:30

Kedves Koszider, és tortasütő társak!
A tortafűrésszel kapcsolatban jó hírem van, hazai gyártású és létezik lényegesen olcsóbban. Nekem régóta van és bevált.
Beszerezhető Budapesten a Lehel piacon Kiss Tibor konyhafelszerelés üzletében. vagy online a mikonyhank.hu honlapján. Akinek ezek nem megfelelő források javaslom megkeresni telefonon a gyártót , Cserni Gépműhely Kft. - Baja, biztosan segítenek a beszerezhetőségben.
Miután mindezt leírtam ismét rákerestem a Nosalty webshopban is - miután a termékek között nem találtam - de beírva a keresőbe a tortafűrészt bejön egy hasonló mint az enyém 1990 Ft-ért.
üdvözlettel: Margó

vcsuka
pussycat / vcsuka Thu, 2014-03-27 14:59

Jaj, de kedves vagy, hogy ilyen gyorsan valaszoltal is! Szombaton meg is fogom sutni. Majd megirom a Te oldaladra, hogy hogyan sikerult. Meg egyszer halas koszonettel: Veronika

panni1969
panni1969 Thu, 2014-03-27 06:54

Kedves ízhuszár csak annyi kérdésem lenne,hogy sütőport nem kell a piskótába tenni?

kisszunyi
kisszunyi / kisszunyi Fri, 2014-04-25 14:35

Szerintem attól függ, mihez csinálod a piskótát. Ha pl. tekercsnek, akkor szerintem sem feltétlenül szükséges, mert valóban "külön íze van", illetve szárít, de ha olyan tortában, ahol -valljuk be-, fontosabb az esztétikum, ott nem árt :)

Kárai Dávid
Dávid / Kárai Dávid Thu, 2014-03-27 07:48

Kedves Panni,

Én sosem teszek bele, mert ha elég sok benne a tojás és azt jó habosra keverjük, akkor szépen feljön sütőpor nélkül is!

Boribon
Boribon / Boribon Thu, 2014-03-27 02:35

Enszerintem (de persze en nem vagyok szuper szakerto):
1. A vizes piskota a nyero, a sima rettentoen fojtos.
2. Mindennek szobahomersekletunek kell lennie!
3. En a liszt picit reszet (kb. 0.5 - 1 ek) kemenyitovel helyettesitem. Neha meg 1-2 ek-t pedig finomra orolt mandulaval. Igy sokkal szaftosabb.
4. En a habot keverem a tobbihez (sarga, viz, cukor, liszt), szerintem igy sokkal kevesbe torik ossze.
5. Nagybatyam anyosa szerint csak egy iranyban szabad keverni :-) En is igy szoktam, nem direkt, de valahogy igy tunik "normalisnak".
6. A sutot jol be kel melegiteni, DE alacsony hofokon (160-170C) kell sutni, kulonben hamar feljon es ekkor esik ossze, mint a kepen.

Silverbaby
Silverbaby / Silverbaby Wed, 2014-03-26 21:03

Pont kapóra jött a mai piskótás tanács, mert holnapra sütit kellett készítenem, de ebből is csak néhány instrukciót fogadtam meg. A piskóta elkészítését próbáltam külön felvert tojásokkal, a fehérjébe a sárgáját, és fordítva, de sajnos egyik sem jött be, mindig összeesett, de amikor a tojásokat egyben jó habosra felvertem és úgy adagoltam hozzá a lisztet, kevésbé lett lapos, mint korábban. Viszont az átszitált liszt, és kizárólag a tepsi aljának kikenése/bélelése, ill. a sima és nem légkeveréses sütési mód pazar piskótát eredményezett! Ilyen magas sose volt, és nem is esett össze hűlés közben. Nagyon köszönöm a cikket, mától biztos, hogy legközelebb is ekként fogom a piskótáimat készíteni.

rathzs
rathzs Wed, 2014-03-26 20:56

Diétás (cukor nélküli) receptet tud valaki? Előre is köszönöm.

vmzsuzsa
vmzsuzsa Wed, 2014-11-12 20:25

Szia! Régi a kérdésed, most olvastam. Van egy CHdieta.hu blog, ahol nagyon sok, cukor néküli recept van, egyik jobb, mint a másik, van kakaós tejes piskóta is. Kipróbáltam, finom. Keresd meg, ha valami gondod van vele, írj és segítek. A diétás narancslekvár különösen finom.

Nekojita
Nekojita Wed, 2014-03-26 20:34

Ne ijjesszük meg a nagyérdeműt...azért ennyire nem bonyolult egy piskóta elkészítése. A hideg tojásfehérje elméleten azért még gondolkodom...a macaronnak valót is sokkal könnyebb felverni, ha szobahőmérsékletű, szóval, részemről nem osztom az Ön által felsoroltakat. Több ponton sem.
Ezek után már csak somolyogva kérdezném tisztelettel, hogy az a szép torta direkt lett olyan "középen-laposra" sütve és zavarában kitöltve a krémmel?...

Tisztelettel
Nandi

Kárai Dávid
Dávid / Kárai Dávid Wed, 2014-03-26 20:59

Meg kell védenem szegény tortámat, mert az az igazság, hogy ez lett életem legszebb piskótája. Amikor elkészült a szerkesztőségben, akkor többen is csodálkoztak, hogy ilyen gyönyörű magasra feljött és nem is esett össze. Pont ez, az elképesztő könnyedsége okozta a vesztét, azaz inkább az én lustaságom, hiszen hivatalos úgy kellett volna összeállítani, hogy középre kerüljön a krém. Én a tetejére tettem és nem sajnáltam, adtam neki rendesen, így a nehéz sajtkrém kilapította a közepét, de megérte, mert jó gazdag szeleteket lehetett belőle vágni! :)

ma.il
ma.il / ma.il Wed, 2014-03-26 16:43

2 ek? nálunk 1 tojáshoz 1 ek szárazanyag fut. kisebb vagy nagyobb kanál, attól függően, mekkora a tojás.
sose keverem ki a sárgáját a cukorral. 15 perc alatt már a sütőben van, és el is mosogattam a tálat :)
fehérjét fejenállósra verem a porcukorral, egyesével beleverem a sárgáját, majd kanalanként az átszitált lisztet, amit lazán, fakanállal keverek el benne.
sose esett még össze.
ofkórsz, nem nyitogatom a sütőt, és a formának mindig csak az alját kenem/bélelem. ha megsült, kis pihentetés után éles késsel formát körbevágva szépen rácsra borítom. pont ahogy te is írtad.

sima piskótát vajasabb krémekhez, vizes piskótát könnyebb, pl. joghurtos, gyümis, túrós krémekhez szoktunk.
a vajasnak elég egy kis máz is, vagy egy kis öntettel, tejszínhabbal.

Tomatotree
Tomatotree / Tomatotree Wed, 2014-03-26 20:51

Én is így tanultam Anyutól! Első a fehérje, bele a cukor, majd a sárgája, és laza mozdulatokkal a szitált liszt! Az első sütifajta volt, amit megtanultam, sose értettem a piskóta körül folyó mítoszt!

vcsuka
pussycat / vcsuka Wed, 2014-03-26 13:24

Kedves Izhuszar! Nagyon koszonom a sok jo tanacsot, hat nekem ez igazan jol jott, mivel en is piskotagondokkal kuzdottem eddig, pedig mar gyakorlott haziasszony vagyok.
Udvozlettel, Veronika (pussycat)