MÁK holland módra

Csúcsminőségű ételek feszengés nélkül, most holland ihletéstől vezérelve - téged is vár a MÁK különleges menüje a Design Hét Budapest alatt!

Az évek során a Design Hét a budapesti ősz elmaradhatatlan programsorozatává nőtte ki magát, és ami külön öröm, hogy évről-évre szépen fejlődik, gazdagodik. Idén a technológiára fókuszálnak: az internet, az okos eszközök használatának általános elterjedésére és ezeknek a design számos területére gyakorolt hatására. Rengeteg program, workshop, előadás vagy éppen gasztronómiai esemény közül válogathatunk, ezért érdemes alaposan végigböngészni a programfüzetet.

És ha már gasztronómia, akkor egy tippünk nekünk is van! A 2014-es fesztivál díszvendége a Holland Királyság, ebből az okból kifolyólag pedig a MÁKban a Design Hét alatt október 3. és 12. között kifejezetten erre az alkalomra készít néhány különleges, holland ihletésű fogást Mizsei János, az év ifjú séftehetsége (Dining Guide 2013).

Ahhoz, hogy egy fogás vagy vacsora igazán emlékezetes legyen, nem elég a jó társaság, a finom fogások és illatok, fontos, hogy a szem is jóllakjon az ételek láttán. Máris jobban értjük, miként kapcsolható össze a design és a gasztronómia, a MÁKban pedig ezt egy ideje mesterfokon űzik.

Én azon külföldi ismerőseimnek, akik a gulyáslevesen és hortobágyi palacsintán túl kicsit komolyabban is szeretnék megismeri a mai magyar konyhát, többek között a MÁKot szoktam ajánlani. Könnyed, feszengésmentes bistrohangulat, mégis csúcsminőségű ételek, amelyek alapját a magyar, illetve a Monarchia korabeli konyha képezi, kiegészítve más nemzetek gasztrokultúrájával.

A Mák kulináris koncepciója

"Az elmúlt évszázad nemzetközi trendjein és a francia ’bistrot gastronomique’ elgondoláson alapszik. Felvállalt célunk, hogy széles rétegekhez, illetve valamennyi korosztályhoz eljuttassuk a csúcsgasztronómia legkiemelkedőbb értékeit, mindezt egy laza, fesztelen és letisztult környezetben. Ételeink jellegzetes vonásait a gazdag magyar kulináris hagyományok, illetve – többek között – az ázsiai konyha ízei és textúrái ihlették."

Egy kis iránymutatás, hogy a megszokott étlap mellett mire számíthatunk a Design Hét alatt a MÁKban:

  • Amuse bouche - holland füstölt tokhalas falatka
  • Sajtválogatás - a legfinomabb holland sajtokból
  • Holland csokoládédesszert by MÁK
  • Petit four - Stroopwafel (Holland szirupos ostya)
  • Különleges holland sörök

Én a helyetekben nem hagynám ki, én nem is fogom, mert szerdán lecsekkoljuk a holland menüt, aztán természetesen be is számolunk róla, hogy mi hogyan láttuk!

MÁK

Nyitva tartás: kedd–szombat: 12:00–15:00, 18:00–0:00Cím: 1051 Budapest, Vigyázó Ferenc u. 4.Asztalfoglalás: + 36 30 723 9383www.mak.hu

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!