Konyhai mesterfogás, ami minden bolognairajongónak jól jön

Nem, a ráknak semmi köze a bolognaihoz, a bazsalikomnak annál inkább, meg a trükknek, amit érdemes megtanulni!

Gyakorlatilag ugyanazt az ételt apró és végtelenül egyszerű trükkökkel teljesen más dimenzióba lehet repíteni, ezért is szeretek olyanokkal főzni (vagy csak nézni őket, ahogy főznek), akik nap mint nap tűzközelben vannak, mert az ő tárházuk aztán e téren végtelen. Ilyen esetet írt le a minap Dacota kolléganő is, és most én is egy ilyet hozok, pontosabban rögtön kettőt.

Narancsos édeskömény-saláta pirított rákfarokkal recept

Az ember ugye nem eszik minden nap garnélát, éppen ezért, ha megadatik, akkor szeretné kihozni belőle a maximumot.

Itt lép életbe az első számú trükk: ha friss garnélával főzünk, vagy legalábbis a páncél még rajta figyel, akkor a pucolás után nehogy a kukába dobjuk, mert rengeteg íz van benne! Pirítsuk át olajban, és később ezt az olajat használjuk a rákok sütéséhez is, mert iszonyúan zamatosak lesznek tőle. És nem csupán arról van szó, hogy még intenzívebb rákízt kapunk, hanem egy plusz karaktert, amit nehéz körülírni, inkább meg kell kóstolni. A művelet meg nem egy nagy kunszt: fogjuk a lefejtett páncélt (érdemes ezért is egyben, de legalábbis nagy darabokban lefejteni, hogy könnyebb legyen a végén kihalászni), és bedobjuk a felforrósított olajba. Néhány perc, egy-két keverés, és amikor már szép rózsaszín, akkor fogjuk és kiszedjük, és ekkor már tényleg mehet a kukába.
A másik mesterfogás - amit szintén ennél a receptnél sütöttem el - bármilyen olasz kajánál jól jöhet, még a bolognainál is. A forgatókönyv gyakorlatilag ugyanaz: olaj felforrósít, a bazsalikomleveleket egyesével beledob, 1-2 perc pirítás és kiszed. Ezen a ponton viszont van egy igen fontos különbség: ezt még véletlenül se a szemétbe hajítsuk, hanem tálaljuk az étellel, mert a levelek ropogósra és lágy bazsalikomízűre sülnek. És itt sem azt az ízt kapjuk, amit a szimpla bazsalikomtól várnánk, hanem ahhoz nagyon hasonlót, de mégis mást.
Szerintem az ilyen trükkök tesznek valakit igazán jó szakáccsá, és ez az, amit a könyvekből nehezen lehet megtanulni.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!