Kint tombol a hőség, ezeknek a cukrászoknak a kezei között viszont -196 Celsius fokossá válik minden

Meleged van? Hűsölj folyékony nitrogénnel dolgozó cukrászokat nézegetve!

A VMG litván cukrászai nem csak sütikölteményeikkel varázsolnak el, hanem látványos bemutatókat is tartanak, ahol folyékony nitrogénnel dolgozva mutatják be a közönségnek, mire képes ez a furcsa anyag.

VMG DESSERT SHOW from Wide Wings on Vimeo.

A folyékony nitrogén a molekuláris gasztronómia, ezen belül is a kriogén - azaz nagyon alacsony hőmérséklettel dolgozó - konyha kedvelt alapanyaga. A -196 Celsius fokos anyag gyakorlatilag azonnal megfagyaszt bármit, aminek a közelébe kerül. A külső, fagyos felület alatt könnyedén rejtőzhet valami meleg finomság, mivel a folyékony nitrogén villámgyorsan csak azt a felületet fagyasztja meg, amivel kapcsolatba kerül. Az így elkészített ételek szerkezete, a sokkszerűen gyors fagyás miatt alig változik - írja a Scientific American.

Agar-agarból készült passiógyümölcs-zselén pihen a folyékony nitrogénnel kialakított kókusztejgömb.

A -78,8 Celsius fokos szárazjeget, azaz a szilárd szén-dioxidot is lehet főzéshez használni. Ez az élelmiszer felületével érintkezve gázzá alakul.

Az Eleven Madison Parkot 2017-ben a világ legjobb éttermének választották. Itt meg lehet kóstolni a folyékony nitrogénnel kialakított tejgömböt, amiben folyékony méz van. A fogást dehidratált tejhab teszi teljessé.

Tejszörbet, mézzel a közepén, meghintve "tejhóval" és dehidratált tejhabbal.

A litván VMG cég a cukrászati bemutatók mellett személyes igényeket is figyelembe vevő vacsorákat is szervez, sőt különleges, ehető ajándékokat is kínál.

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Dögös konyhák az ötvenes évek Amerikájából - mi is elfogadnánk őket, ugye?

Címlapról ajánljuk

További cikkek