Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kiderült, mit esznek legszívesebben a magyar, és mit a Magyarországon tanuló egyetemisták

A magyarországi kultúráról és szokásokról kérdezte hallgatóit a Budapesti Metropolitan Egyetem, ami 250 hallgató megkérdezésén alapuló kutatásából derül ki.

A Parlamentet találják Magyarország legmeghatározóbb látványosságának a magyar, illetve az itt tanuló külföldi egyetemisták: az ötös skálán előbbiek átlagosan 4,4-es, utóbbiak pedig 4,8-es osztályzatot adtak az Országháznak. A legikonikusabb budapesti látnivalók rangsorának második helyére mindkét csoport a Budai vár épületegyüttesét sorolta, míg a dobogó harmadik fokára a hazai diákok a Hősök terét, a külföldiek pedig a Szent István Bazilikát juttatták fel.

A látnivalókon kívül a magyaros ételeknél is eltérően alakulnak a kedvencek:

  • a magyar hallgatók (sorrendben) a lángost,
  • a kürtős kalácsot
  • és a gulyáslevest szeretik a legjobban,

míg a külföldi fiatalok rangsorában az első helyen

  • a gulyásleves,
  • a másodikon a paprikás csirke,
  • a harmadikon pedig a lángos áll.

A magyar vendégszeretet a külföldi hallgatók ítélik meg kedvezőbben, azonban ők is csupán 3,5-ös átlagos osztályzatot adtak erre a kérdésre, míg a magyar diákok 3,3-re értékelték.

A kutatás alapján a hazai hallgatók leginkább modern bárokban, pubokban szórakoznak, külföldi társaik azonban inkább a zenés klubokat részesítik előnyben. Az itt tanuló külföldiek sokkal kevésbé kedvelik a romkocsmákat, mint a magyar diákok, illetve legkevésbé a modern bárokban tűnnek fel a válaszadók szerint.

Az itthoni diákok több mint 40 százaléka szerint a legjobb budapesti szórakozóhelyek a Deák téren és környékén vannak, ebből a szempontból a második helyre pedig a Szent István Bazilika környéke került – előbbi átlagosan 4-es, utóbbi pedig 3,6-es osztályzattal, harmadik helyen pedig a koncerthelyszín Budapest Parkot említették. Az itt tanuló külföldi diákok bulitérképén a Bazilika környéke a legnépszerűbb, majd a Deák tér, illetve a Kazinczy utca következik.

A METU egyik angol nyelvű kurzusán az itt tanuló külföldi hallgatók megfigyelési naplón keresztül részletesebben is beszámoltak arról, hogyan érzik magukat Magyarországon, mi a véleményük Budapestről és a kultúráról. A diákok többsége a pozitívumok között említette a kedvező árú és jól szervezett tömegközlekedést, Budapest lenyűgöző szépségét, a multikulturális környezetet, a közbiztonságot, az változatos kulturális programokat, az egyetemi életet és a hazai paprika különleges ízét A legnagyobb kihívásnak a magyar nyelvi környezet mindennapi nehézségeit, a saját pénznemük forintra átszámítását, illetve az otthonitól eltérő időjárást tartják. „Egy délkelet-ázsiai diák Párizshoz hasonlította Budapestet a szűk utcák és macskaköves utak miatt” – mondta Jákó Eszter, a METU marketing- és kommunikációs vezérigazgató-helyettese.

És ezt olvastad már az ízHUSZÁR magazinon?

Hol van már a karúszó és felfújható labda? Idén pizzaszeleteken és avokádón kell lebegni

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!