Kaymak, a görög, tejszínes, krémes csoda: mézzel és sós ételekkel is ugyanolyan finom

A Kaymak olyan sokoldalú, hogy sós és édes ízesítéssel is tökéletes gasztronómiai élményt nyújt. Imádják a Balkánon, a Közel-Keleten, és bárhol, ahol megkóstolják.

A 60 százalékos tejzsírból készült étel mézzel ízesítve igazi különlegesség, és számos nemzet kedvelt csemegéje. De mi is az a kaymak?

Kaymak, ami Indiát ugyanúgy meghódította, mint Görögországot

A kaymak eredetileg görög, de elterjedt a Balkánon, a Közel-Keleten és még Indiában is. Irakban, Iránban, Afganisztánban pont úgy szeretik, mint a törököknél és a görögöknél. A legfinomabb kaymakhoz a vízi bivaly teje szükségeltetik, de kecsketejből, juhtejből és tehéntejből is készítik.

Előállítása

A tejet nagyon lassan kell főzni, melegíteni, alacsony hőmérsékleten, körülbelül 2 órán keresztül. A lassú melegítés során sűrű krémes réteg képződik, ami felemelkedik, és elválik a tejtől. Ezt a krémes réteget kiemelik, és egy sekély serpenyőben helyezik el, ahol egy éjszakán, de akár több napon keresztül hűl. Törökországban ezt a krémet gyakran egy spirál alakú kenyérbe töltik, amire mézet csepegtetnek – az így kialakuló édes-savanykás ízvilág egészen különleges.

Édes és sós ízekkel is jól harmonizál

A kaymak rendkívül gyorsan romló étel, de ha egyszer kóstoltad, biztos, hogy nem aggódsz a másnapi tároláson, mert még aznap megeszed. Ha külföldön jársz, számos piacon megkóstolhatod a kaymakot: Törökországban és a Balkánon gyakran magában, szeletelve szolgálják fel, közvetlen a tároló edényekből,de az éttermekben is kipróbálhatod, hiszen, mint alapanyag igazán finom fogásokhoz szolgál karakteres elemként.

Törökországban, Afyonkarahisarban készítik a legfinomabb kaymakot, mivel olyan bivalyok tejét használják fel, amiket mákkal is táplálnak, ettől különleges aromája lesz a tejes csodának. A kaymak reggelire friss pékáru mellé, vagy ebéd után desszertként mézzel, aszalt gyümölcsökkel fogyasztva is nagyon finom. Kedvet kaptál egy kis kaymakhoz?

Felhasználása végtelen: tortákban, süteményekben, főételekhez, mindenhez finom!

Ezt olvastad már az ÍzHUSZÁR magazinon?

London leghírhedtebb csokoládéháza és férfiklubja, ahol nem csak csokievés folyt - és még Károly herceg is ide jár!

viaésviaésvia

Címlapról ajánljuk

További cikkek