Íme, a legkülönlegesebb olasz tészta, amit még Jamie Oliver sem tud elkészíteni - pedig próbálta!

Szardínia egzotikus szigetén készítik egyedül a világon a "su filindeu"-t, azt a tésztát, amiért Jamie Oliver is rajong.    

Egy tál, már száraz és darabokra tört "su filiendu"

A Szardínia szigetén élő 62 éves PaolaAbraini minden nap reggel hétkor kel egyszerű kis lakásában, hogy nekiálljon elkészíteni a világ legritkább tésztáját, a "su filindeu"-t. A Nuoro városában élő asszony egy igazi helyi specialitás titkait ismeri, ugyanis a "su filindeu"-t háromszáz éve készítik azOrtobene-hegy lankás oldalára épült városban. Manapság Paolán kívül már csak saját unkahúga és sógornője tud "su filindeu"-t gyúrni-húzni. Lássuk, hogyan dolgoznak! Előbb egy angol nyelvű videón leshetitek meg, hogyan dolgozik Paola, majd le is írjuk nektek lépésről lépésre a folyamatot.

  • A durumlisztből, vízből és sóból álló tésztát több adagra osztva Paola sokáig nyújtja. Több évnyi gyakorlat segít neki abban, hogy érezze, mikor elég rugalmas a tészta - ha nem az, egy kevés sós vizet, ha túlságosan az, egy kevés tiszta vizet ad a keverékhez.

  • Ezután Paola hosszúkás hengereket formál a tésztából, majd a hengerek végét a tenyerében tartva húzza és félbehajtja a "su filindeu"-t. Ezt nyolcszor ismételve hajszálvékony szálakra bomlik a tészta

  • Az egyes adagokat a mester egy kerek keretre fekteti, ahol végül három rétegben pihennek egymáson a tésztacsíkok. A korongot a napon szárítják meg, majd ebből kis darabokat törnek le, és levesbetétként használják.

Paola és Jamie

A tészta elkészítése annyira bonyolult, hogy az elmúlt 200 évben csak azok ízlelhették meg, akik Szent Ferenc ünnepén Nuoroból elzarándokoltak gyalog vagy lóháton a 33 kilóméterre lévő Lula falucskába.

2016-ban Jamie Oliver meglátogatta Paolát, mert szerette volna, ha az asszony megtanítja neki a "su filindeu" elkészítését. Két órányi kétségbeesett próbálkozás után a brit sztárséf feladta a küzdelmet, és ezt mondta: "20 éve csinálok tésztát, de ilyet még nem láttam". Paola így reagált erre: "Sokan azt mondják, van egy titkom, amit nem akarok elárulni. De a megoldás ott van az emberek szeme előtt, a kezeimben".

Még a Barilla mérnökei is jártak Paolánál, hogy ellessék, tudják-e reprodukálni gépekkel a "su filindeu" elkészítését. Rá kellett jönniük, hogy ez nem lehetséges.

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Most akkor taco vagy croissant? - Nem kell eldönteni, ugyanis itt a "tacro"

Címlapról ajánljuk

További cikkek