Huevos rotos - megtört tojások

A huevos rotos talán az egyik legegyszerűbb spanyol egytálétel vagy tapas - olcsó, laktató, gyors. Ha eddig nem próbáltad, most pont itt van az ideje!

Azt hiszem, annak idején Almodóvar miatt szerettem meg Spanyolországot. Jobban mondva, a filmjei miatt kezdtem el annyira vágyódni Európa déli csücskébe. 15 évvel ezelőtt, mikor a gimi első évében elkezdtem spanyolul tanulni, még működött a Corvin moziban a videótéka - lehet, hogy még ma is megvan - , oda zarándokoltam el minden héten kétszer újabb Almodóvárokért. Teljesen beleszerettem az őrült karaktereibe, a halálig egyet szerető, küzdeni tudó, mindent túlélő, ugyanakkor támaszra vágyó női figuráiba, abba a sajátos spanyol hangulatba, ami Lorca írásaiban is olyan ősinek és ösztönösnek mutatja be a spanyolokat.

A huevos rotos receptjét itt találod

A filmjei sajnos egyszer csak elfogytak a tékából, de mivel két évente kijött egy újjal - szerény véleményem szerint egyre gyengébbekkel - , azért volt mindig utánpótlás. Utolsó filmje, ami igazán megőrzött valamit a régiek hangulatából, az Abrazos rotos - Megtört ölelések - volt, ami egy magamfajta Almodóvár-geeknek igazi kincsesbánya. A jó öreg Pedro ugyanis vett egy keretsztorit, majd felhasználta, amit a kamrában talált: gyakorlatilag egybegyúrta korábbi ismert filmjeit, és lehetett azon versenyezni a moziban, hogy ki ismeri fel előbb, melyik korábbi munkából van beágyazva ez a párbeszéd. Át is futott az agyamon, hogy a címet egy hasonló spanyol ételből vette: a huevos rotos, szó szerint megtört tojások alapkoncepciója ugyanis elég hasonló: vegyél egy pár szem krumplit meg tojást, nézz be a hűtőbe, dobáld bele, ami már ott van, és lesz egy kis energiával összehozott, de nagyon szerethető, laktató vacsorád, aminek az elkészítésébe nem haltál bele.

A huevos rotos receptjét itt találod

A huevos rotos az egyik legegyszerűbb spanyol étel, régen főleg a szegények ették, mára azonban ott van a legtöbb tapasbárban, és egy-egy jól felturbózott verziója a kreatív bisztrók étlapján. A koncepció pofonegyszerű: olajon megsült krumpli, aminek a tetejére ütnek pár tojást, ami azonnal meg is sül a krumpli hőjétől. Ez az alapötlet, de a legtöbb helyen tesznek bele sült paprikát, hagymát, a hegyek között szárított spanyol sonkát, chorizót, vagy esetleg egy kis véres hurkát. A huevos rotosnak nincs szezonja, és bármelyik napszakban nekiállhatunk - aki szereti az anno boltban, mirelit verzióban is beszerezhető parasztreggelit, az eheti reggel, de az a verzió, amit most én hoztam, szerintem simán tudja pótolni az egy órán át összerakandó rakott krumplit is.

A huevos rotos receptjéért ide kattints

Akármennyire spanyol is, szerintem minden megvan benne, amit a klasszik magyar konyha kedvelői szeretnek, akit pedig a spanyol ízek vonzanak, azok készíthetik ibériai alapanyagokkal kiegészítve. Akármelyik táborhoz tartoztok, próbáljátok ki: gyors, egyszerű, és garantáltan mindenki szeretni fogja!

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?