Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hogyan válassz mosogatót? Ha megfogadod tippjeinket, nem lősz majd mellé!

A mosogató kiválasztása fontos eleme minden konyhafelújításnak, új konyha kialakításának. Összeszedtük a legfontosabb szempontokat, hogy könnyen meghozd ezt a döntést.  

Ha felújítjuk a konyhát vagy új helyre költözünk, fontos, hogy olyan mosogatónk legyen, ami illeszkedik a konyhánk stílusához, elrendezéséhez és passzoljon saját mosogatási stílusunkhoz. Számít az is, hogy használunk-e mosogatógépet: ha nincs ilyen szerkezet a birtokunkban, még kritikusabb egy olyan mosogató választása, amiben egy nagy tepsit is ki tudunk sikálni. Most a mosogatótálcák típusait vesszük sorra, és összegezzük az egyes fajták előnyeit és hátrányait. 

A mosogatótálca beépítésének módja

Öntartó mosogatótálca 

Ezek a mosogatótálcák a legismertebbek, mindannyian találkoztunk már ezzel a verzióval. A munkapultból egy megfelelő méretű lyukat vágnak, majd belesüllyesztik a mosogatótálcát, amit a saját pereme tart meg. A tálcát a megfelelő helyeken szilikonnal szigetelik. Előnye, hogy mivel ez a legelterjedtebb  típus, könnyen és viszonylag olcsón hozzáférhető. Hátránya, hogy egy kicsike konyhában még az a kevéske hely is hiányzik a munkapultból, amit a tálca pereme foglal el. A peremes megoldás a tisztán tartást is megnehezíti. Ezen kívül lényegesen kevésbé elegáns, mint a későbbiekben ismertetett megoldások. 

Aláépíthető mosogatótálca 

A munkapult alá beépített mosogatótálcát alulról rögzítik a munkapulthoz, de ennél is gyakoribb az a megoldás, hogy egy speciális konzol tartja a medencét, ami a konyhabútorhoz van szerelve. Előnye az, hogy rendkívül elegáns, kevés helyet vesz el a munkapult értékes felületéből.  Hátránya az, hogy csak teljesen vízálló munkapulttal lehet összeépíteni. Így az amúgy is drága mosogató a méregdrága természetes köveken, speciálisan kezelt tömörfán,  rozsdamentes acélon, betonon kívül mással nem igazán kompatibilis. Noha a mosogató felső pereme nem állja útját a tisztogatásnak, a munkapult és a mosogatótálca  közötti eldugott kis résbe szépen befészkelhet a kosz.

A munkapulttal együtt kialakított mosogatótálca

Ezek az elegáns mosogatótálcák azonos anyagból vannak kialakítva, mint a munkapult. Sok esetben külön gyártják őket, majd utólag dolgozzák össze a két egységet, de van, hogy egyben készülnek. Előnye, hogy kifinomult, átgondolt képet ad a konyhánknak, ráadásul itt nincsenek peremek és szegélyek, amelyek alá beszorulhat a kosz. Hátránya az, hogy hihetetlenül drága megoldás a személyre szabhatósága miatt. 

Mosogatómedence

A kerámiából, kőből készült, sokszor rusztikus mosogatómedencék előnye az elegáns, megjelenésük és a nagy méretük. Ugyanez sajnos egyben a hátrányuk is. Ráadásul mivel sokszor nagyon szögletes élekkel alakítják ki ezeket a mosogatókat, a kosz elég könnyen beletapad a sarkaiba. Nagy súlyuk miatt gondosan kell őket beépíteni. 

A mosogatótálcák száma és jellege

Két tálcás mosogató

Előnye, hogy kevés vízzel is tudsz mosogatni benne, mert az egyik tálcában mosószeres vízzel átmosod az edényeket, míg a másikban öblítesz. A második tálcát ráadásul az edények szárítására is lehet használni. Hátránya, hogy nagy helyet foglal, így kis konyhákhoz nem ideális.

Egy tálcás mosogató

Előnye az, hogy értelemszerűen olcsóbb, mint a két tálcás verzió. Nagyobb edények is beleférhetnek a tálcába, és kis helyet foglal. Hátránya, hogy ha egy tálcát használsz a mosogatáshoz, valószínűleg több vizet fogyasztasz, mint a két tálcás verzióval. 

Csepegtetős mosogató

Előnye az, hogy szükség esetén a csepegtetőfelületet is lehet munkapultként használni egy deszka ráhelyezésével - ez a megoldás a két tálcás mosogatókra is igaz. Szerencsés az is, hogy így kulturáltan tudjuk lecsepegtetni az edényeinket. Hátránya, hogy sok helyet elvesz a munkapultból, mégsem tudjuk ezt a felületet mosogatásra használni.  

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon? 

Méhmentő szemetelés - végre egy papír, amit el KELL dobnod

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!