Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Frozen Charlotte, a halálra fagyott lány babája, amit még sütikbe is belesütöttek

Apró, hófehér porcelánbabák vérvörös szájjal - egy halott lány történetéhez kapcsolódnak, de később még tortákba is belesütötték őket. Ismerd meg Charlotte-ot!

Apró porcelánbabák letört karokkal és lábakkal, hófehér bőrrel, piros ajkakkal - a Viktoriánus éra alatt terjedtek el Amerikában, de egyébként német eredetűek, kapcsolódnak egy különleges tortához, de egy misztikus lány halálához is.

Ezt láttad már?

Baconből és brokkoliból kelnek életre a mesetájak - ez a fotós makettekből készít kajaföldeket

Mi úszik a vízen?

A furcsa kis babák eredete igen ártatlan és ártalmatlan: a német gyerekek közt terjedt el, akik a fürdőkádban játszottak velük - hátukra fordítva úsznak a vízen. Az 1800-as években azonban eljutottak az USA-ba is, ahol a köznyelv (és egy vers) összekapcsolta őket egy morbid anekdotával, egy megfagyott lány esetével - innen ered elnevezése, a Frozen (fagyos) Charlotte.

Az igazi Charlotte - tőle ered a név

Seba Smith, amerikai író talált rá Charlotte történetére az újságban: a lány bálba igyekezett szánján, de mikor odaért, megfagyva találtak rá, mert hiúságból megtagadta, hogy melegen öltözzön fel. Ő lett tehát Frozen Charlotte, Smith pedig 1843-ban verset írt a történetből, "Corpse Going to a Ball" ("A halott, aki bálba megy" - szabad fordításban) címmel.

A vers, és az általa ihletett, zenei kísérettel előadott ballada is igen sikeres lett, az emberek megismerték Charlotte tanító célzatú tragédiáját, így amikor megjelentek a német eredetű hófehér, piros szájú babácskák Amerikában is, a morbid asszociáció adta magát: a babákat Frozen Charlotte-nak kezdték hívni.

A pici porcelán babákat gyártani kezdték, a lány fiú párt is kapott Charlie személyében. Igen olcsón, sokáig mindössze 1 pennyért lehetett hozzájuk jutni, és még a 20. században is jelentek meg újabb darabok - sokat közülük ma is fellelhetünk a neten.

Charlotte, aki a süteményekbe is belemászott

Az apró figurák, üzenetek, érmék süteményben való elrejtése nemzetközileg ismert hagyomány, gondoljunk csak Luca-napjára, amikor is pogácsába sütött, férfineveket tartalmazó cetlikkel jósolták meg a leendő férj kilétét.

A Charlotte-babák is hasonló sorsra jutottak: a hagyomány szerint húshagyó kedden, az úgynevezett Mardi Gras King Cake megsütésekor apró babát rejtenek el a tortában - ez szimbolizálja a kis Jézust, aki megtalálja, arra pedig bőség, jólét várt. Méretének köszönhetően a korabeli Charlotte-figurák tökéletesek voltak erre a célra is.

Frozen Charlotte torta

Van még egy finomság, amit szintén Charlotte ihletett: ez pedig a Charlotte Russe, a piskótával szegélyezett csodás sütemény fagyott változata, a Frozen Charlotte, amit a pórul járt lány anekdotájának tiszteletére alkotott az utókor.

Ezt láttad már az ízHUSZÁR magazinon?

Az ex-balettos cukrászlány, aki még Obamáéknak is sütött - elképesztően gyönyörű tortái vannak!

via

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!