Főzdefriss sörök és angusburger malátás buciban - A FIRST Craft Beer & BBQ-ban jártunk

A FIRST Craft Beer & BBQ-ban minden a sörről szól, még a burgerek bucijába is kerül egy kis maláta. Ott jártunk, megkóstoltuk a hambit, és egy deci sört elkortyolgattunk.

A pesti "bulinegyed" szélén, a Dob utcában található a First sörfőzde belvárosi sörbárja. Kurucz Dánieltől, tulajdonos-ügyvezetőtől megtudtuk, hogy a cég Váci úti látványsörfőzdéjének sikerét látva szeretett volna a belvárosban is megjelenni. Dániel elmondta:

"Az volt a célunk, hogy a sörgeekek mekkáját hozzuk létre."

Ennek megfelelően folyamatosan 19 sör van itt csapon, amiből 8-10 saját készítésű ital. A cégnek a minőség a legfontosabb szempont. Az, hogy ők főzik a söröket, ismerik az elkészítés pontos folyamatát, lehetővé teszi, hogy az ital éppen a megfelelő állapotban érkezzen a Váci úti üzemből a Dob utcába. Ottjártunkkor mi is szemtanúi voltunk, ahogyan egy teherautóból csövön keresztül "főzdefriss" ital érkezik a látványtartályba. A közvetlenül a pult alatt elhelyezett nagy fémhordóban egy jól záró műanyagzsák is védi az italt, amelynek csak 20 centimétert kell utaznia, hogy a pohárba csoroghasson. Így hideg marad, és nem fertőződik vissza - mondta Dániel.

Látványos fémtartályba rejtve várja a sör a csapolást

"Az érzékeny sörökre figyelni kell" - tette hozzá.

Persze - a délelőtti óra dacára - nem tudtuk megállni, hogy ne kóstoljunk meg egy-két sörkülönlegességet. Az egyik választásunk egy könnyű, gyümölcsös belga búzasör volt, de igazi kedvencünkké egy stout típusú, kávésan gazdag ízű ital vált. A Firstben a "kóstolás" kifejezés nem eufemizmus:

Van arra is lehetőség, hogy egy decis kiszerelésben kérjük ki a sörünket, így anélkül tudunk több italt végigkóstolni, hogy az alkohol túlságosan a fejünkbe szállna.

Sörök egy deciliteres kiszerelésben

A sörtúladagoláson persze nem csak a mértékletesség, hanem a szorgalmas eszegetés is tud segíteni - persze a FIRST kínálatában azért az ételekbe is jut bőven az erjesztett italból. A nachos mártogatóshoz kínált boracha szószban is van sör, a desszertekben pedig meggy- illetve áfonyasör is megtalálható.

Götz Zsolt séf éppen azzal kísérletezik, hogy a sörgyártás alapanyagául szolgáló malátát az itt felszolgált hamburgerek bucijába is beépítse.

Malátával készült bucivarációk

Pirított és nyers egész malátaszemekkel, őrölt malátával készült verziót is kipróbált már, ráadásul a sörgyártás során keletkezett malátatörköllyel is kísérletezik. Ez egyezik Kurucz Dániel céljaival, akik a szeretné, ha a FIRST sörei egy nagyobb körforgásba kapcsolódnának bele, és semmi sem veszne kárba - a malátatörköly egy részét jelenleg egy tehenészetnek szállítják, ahol takarmányként ezt kapják az állatok. Dániel azt szeretné, ha az itteni állatok húsa kerülne a hamburgerbe is.

Zsolt elmesélte nekünk, hogy jelenlegGál József hentestől veszik a jó minőségű angus és szürkemarha húst. A csirkeburgert is darált csirkecombból és csirkemellből készítik, így szaftos marad húspogácsa.

Angusburger malátás buciban, sült édesburgonyával

A hamburgerekbe is marha színhús kerül, gondosan kidolgozott mennyiségű faggyúval keverve.

A malátás bucival készült angusburgert mi is megkóstoltuk, és elégedettek voltunk a joppieszósszal, római salátával, paradicsommal, cheddarral, baconnel és csemegeuborkával megpakolt fogással. A húspogácsa tisztán húsos íze elég meggyőző volt, de az igazi sztár a mogyorószós-majonézes szósszal kínált, olajban sült édesburgonya volt.

Hamarosan smokerben készülő marhaszegyet, sertésoldalast, különböző steakeket is lehet itt kóstolni. Zsolt elmondta, tekintettel a smokerben készülő ételek hosszú elkészülési idejére, naponta változó kínálattal fogják várni a vendégeket. Mindig az a hús lesz alacsony hőfokon, 12 óráig füstben sülni, amit éppen vásárolnak. A húsokhoz sörös barbecueszószt, tejszínes angol parajt, grillezett kukoricát, vargánya- és zöldborsmártást is lehet majd kérni.

Az ízHUSZÁR magazin ajánlása:

KINEK?A sörimádóknak, akik szeretik a laktató, húsfókuszú fogásokat. MIKOR?A FIRST jó választás, ha a barátaiddal szeretnél eltölteni egy kötetlen, de mégis igényes estét. MIÉRT?Az egy decis kóstolópoharai lehetőséget biztosítanak arra, hogy több sört is kipróbálj anélkül, hogy túladagolnád magad sörrel.

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

Lakj jól egy tál forró levessel: 8 szürcsölnivaló recept az őszi hideg ellen

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!