Ez az a fotós, aki népszerű irodalmi regények fogásait főzi meg és kattintja le neked

Dinah Fried számára a regények kulináris részletei jelentik az olvasás csúcspontját. Könyvében fényképekkel rekonstruálta kedvenc gasztrojeleneteit.  

Dinah Fried egy könyvekről szóló könyvet jelentett meg, ami valljuk be, nem egy különleges dolog, aki elvégzett egy bölcsészképzést, még túl is adagolhatta magát ilyen típusú olvasmányokkal. Az amerikai, grafikus végzettségű Fried Fictitious Dishes című kötetében azonban a betűk helyett a képek játsszák a főszerepet.

A fotósorozat elemei egy-egy olyan fogást, menüsort mutatnak be, amelyeket népszerű regények hősei fogyasztottak.

A művésznő minden fotóhoz mellékelte azt a regényrészletet is, ahol az adott képen látható étel megjelent. Mind a képek, mind a könyvterv Fried saját munkája.

Sylvia Plath: Üvegbúra / A rákhússal töltött avokádó komolyan megbetegítette a regény főhősét, Esther Greenwoodot.

Fried, aki hosszú évek óta az irodalom kulináris vonatkozásainak szerelmese, a Brainpickings-nek mesélt arról a különleges, több érzékszervet is megmozgató hatalomról, amivel ezek a szövegrészletek képesek bevonni a könyv világába az olvasót. "Nem is olyan régen egy barátom mesélte, hogy a Lolita olvasása közben rászokott arra, hogy ananászlevet igyon ginnel, ami a könyv főszereplőjének, Humbert Humbertnek a kedvenc itala. (...) Ehhez hasonlóan Melville leírása egy tál gőzölgő forró ráklevesről a Moby Dickben felidézi Ishmael (a könyv főhőse) tengerészéletét: a sós, nedves óceáni levegőt egy sötét estén, azt, hogyan lehet menedékre lelni egy meleg, világos fogadó zsivajtól hangos, és a halételek gazdag illatával megtöltött étkezőjében."

F. Scott Fitzgerald: A nagy Gatsby / "Tésztamalackák", lazacos-uborkás szendvics és más előételek Gatsby elegáns büféasztaláról.

Fried szerint a könyvekhez és az ételekhez való viszony könnyen párhuzamba állítható.

Charles Dickens: Twist Olivér / Az árva Olivér szomorú zabkásája.

Nem csupán a könyveket és az ételeket is meg kell emészteni, de az evés és az olvasás is "erőt ad, táplál, megnyugtat, biztonságot nyújt, de leginkább igazán élvezetes."

Herman Melville: Moby Dick / A főhős, Ishmael "kiemelkedően csodálatos" ráklevese, amit egy tengerparti kisvárosban kóstolt meg.

Noha Dinah-nak az evés igazi, régi szerelme, a főzés számára inkább "csak" a tervezési folyamat része volt. Noha olyan családból jött, ahol a főzés mindennapos és kedvelt tevékenység, számára minden újdonság volt. Elmondása szerint a projekt ételeinek elkészítése közben rengeteget tanult, szinte egy főzőiskolában érezte magát, túllépett a saját korlátain.

Jack Kerouack: Úton / Almás pite és vaníliafagylalt, ami Sal Paradise szerint egyre finomabb lett Iowa belső területei felé utazva.

Ezt olvastad már az ízHUSZÁR magazinon?

Alexandre Dubosc csokitortája nem mindennapi látvány - főleg, ha megmozdul

Címlapról ajánljuk

Mézédes eprespite-receptek

Végre dübörög az eperszezon, s bár nem éppen a legolcsóbb alapanyag, kizárt, hogy lemondjunk róla egy teljes évre, szóval hajrá, készüljön legalább egy epres pite!

Nosalty

További cikkek