Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ennyire röhejes az egész gyorséttermi kultúra, ha a reneszánsz korából nézed

A német fotós, Rebecca Rütten fotósorozata szinte tökéletes kérdéseket vet fel a modern fiatalok és a gyorséttermi kultúra kapcsolatáról.

Rebecca Rütten új szemszögből közelít az általában egészségtelen "fast food" felé. Fotósorozatában testet öltött projektje, a Contemporary Pieces gyorsétteremi kajákat és a klasszikus festészetet hozza párhuzamba. Koncepciója szerint napjainkban a közösségi oldalaktól kezdve a tévében és az utcai hirdetőtáblákon is árasztják ránk a gyorséttermek újdonságait, amiket átemelve a reneszánsz korabeli festészetbe mutatja be, hogy mindez hogy mutatott volna, ha az nagy festőink is termékelhelyezésekkel festették meg volna híres alkotásaikat.

Rebecca elmondása szerint egyetemi évei alatt lett szerelmes a reneszánsz kori festményekbe, amelyek fantasztikusan ábrázolják a meztelen emberi testet és az abból áradó erotikát. Inspirációjául a késő reneszánsz, olasz és holland festőinek munkáit hívta segítségül, akik a közép,- és alsó osztályokból származó embereket festettek meg. Véleménye szerint ezek az emberek a mai gyorséttermi kultúrát megalapozó, amerikai emberek lehetnek.

"Ráadásul egészségesen étkezni nem olcsó mulatság, a gyorséttermekben azonban nagyobb mennyiségű ételhez lehet jutni viszonylag olcsó áron."

A sorozat készítése előtt Rebecca szinte beköltözött az egyetemi könyvtárba, hogy alaposan beleássa magát a reneszánsz tanulmányozásába. A felkészítő folyamat után olyan karaktereket keresett fotóihoz, akik tökéletesen megszemélyesítik a munkásembereket, a romákat és a prostituáltakat, akik kiköpött másai lehetnek egy Caravaggio-festménynek.

Rebecca végül barátai személyében találta meg a modelleket, akiket anyaszült meztelenül, tetoválásaikkal és piercingjeikkel együtt kapott lencsevégre. Utóbbiakhoz szigorúan ragaszkodott, mivel szerinte ezekkel együtt még egyértelműbb képet adhat a modern kor gyermekeiről és az életükhöz kapcsolódó gyorséttermi kultúráról.

A kontraszt pedig ott jön be, hogy mindez egy reneszánsz hatású stíluselemekkel játszódik, ahol a tömeges fogyasztásra szánt ételek tárgyakként funkcionálnak, elveszítve eredeti lényegüket és értéküket, utalva arra, hogy ezek az ételek tulajdonképpen tápértékeiket tekintve emberi fogyasztásra alkalmatlanok.

És ezt olvastad már az ízHUSZÁR magazinon?

Itt a válasz, hogyan tervezd a ruhádat az ebédedhez úgy, hogy látványorgiába torkolljon az egész

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!