Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Algából és gyümölcsből készült biozacskó az eldobható bolti helyett

Haladunk a megoldás felé: csak természetes, gyorsan bomló anyagokból született biozacskó az egyszer használatos vékony bolti nejlonok helyett. Így készül:

A chilei Margarita Talep, megelégelve a környezetszennyezés illetve a nem újrahasznosítható hulladékok termelésének elképesztő mértékét, biológiailag lebomló, csak természetes anyagból készült élelmiszer-csomagolást tervezett - írja a dezeen.

A hölgy leginkább az egyszer használatos, azonnal eldobásra ítélt műanyagokra keresett megoldást - a kulcsszó pedig az ALGA lett.

Agar + víz + természetes színezék

A vadonat új "zacskó" kizárólag természetes összetevőkből áll, Talep még a színezéket is zöldségekből és gyümölcsökből nyeri: áfonya-, lilakáposzta-, cékla- illetve répakivonatból.

Mindennek az alapja az agar - ez egy zselészerű poliszacharid, amit vörösalgából von ki, és ehhez lágyítószert (vizet), illetve természetes színezéket keverve éri el a megfelelő színt.

Hogy készül?

Hogy az anyag valóban hasonlítson a vékony műanyagokhoz, Talep 80 fokra melegíti az agart, majd lehűti, amíg zselészerű nem lesz, végül pedig további folyamatos hűtés mellett éri el a vékony, műanyagzacskó-állagot.

Mire jó?

A "biozacskó" leginkább száraz élelmiszer tárolására alkalmas, és ragasztó helyett hő hatására válik zárhatóvá.

Külön előnye, hogy az összetevők arányainak változtatásával különféle állagú, keménységű, rugalmasságú bioműanyag állítható elő, ami 2-3 hónap alatt lebomlik.

Tény, hogy 30 celsius fok felett a leggyorsabb a lebomlás, de hideg időben is hatékony, maximum lassabb.

"Nem elég, hogy újfajta műanyag-alternatívákat hozunk létre. Ezek a megoldások csak akkor működnek, ha a többi iparággal karöltve tudunk együtt dolgozni. Minden nemzetnek kell hogy legyen egy komoly akcióterve a kevesebb műanyagszemét-termelésre, a műanyagot egy olyan ciklikus rendszerben kell tartanunk, hogy a végén semmiképp se a tengerben végezze" - teszi hozzá az alkotó.

Ezt láttad már az ízHUSZÁR magazinon?

Újabb csomagolásmentes bolt nyílt, ahol még véletlenül sem találkozhatsz műanyaggal

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!