Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

5 új hely, amit idén ki kell próbálnod

Ember legyen a talpán, aki a budapesti gasztroforgatagban követni tudja az eseményeket. Nekem muszáj már egy listát írnom, hogy hova akarok eljutni. Íme az első kör.

Állandóan egy tucat hely neve motoszkál a fejemben, hogy ezt is ki kellene próbálni, azt is meg kellene nézni, amikor pedig jön az alkalom, hogy együnk valamit, akkor soha nem jut eszembe egy sem.

Megfogadtam, hogy írok egy listát, mi az, amit feltétlenül ki akarok próbálni, amolyan újévi bakancslista címszó alatt, és hát íme az első öt versenyző. Igaz, itt már szerepelnek olyan nevek is, akikhez idő közben már volt szerencsém – mert az újév ugye már dübörög egy ideje –, de ígérem, mindegyikről jön részletes beszámoló (elsőként a Desszert.Neked lesz soron.) Addig is szemezgessetek a listából, szerintem egyikkel sem lehet nagyon mellélőni!

Chez Dodo

Az elmúlt évek macaronmániája 'hál isten kezd csillapodni és kikopni olyan cukrászdák pultjaiból, akik „muszájból” és „nekünkiskellhogylegyen”-ből árulták a mandulalisztes habcsókokat. Végre előtérbe került a minőség és az igényesség, így jól időzített a Chez Dodo macaronmanufaktúra is a nyitással. Egy gyönyörű lány gyártja a falatnyi édességeket a Sas utcában, aki reklámügynökségi melója mellett tanulta és kísérletezte ki a macaronkészítés csínját-bínját. Bejött a dolog, mert nagyot álmodni, és ma már napi 300 adagot készít a hét minden napján. Most ott tart, hogy ez is kevésnek bizonyul, akkora a siker.

Faszalade

Beszédes és bátor név, az már igaz. A Faszaládéról sokat nem lehet még tudni, egyelőre csak bedobták a nevet a köztudatba, hadd szokjuk és hadd beszéljünk róla. A Cink annyit már kinyomozott, hogy saját készítésű kolbászokat tömhetünk majd magunkba, emellett az állandóan változó kínálat részét képezik a hurkák, na meg a névadó szafaládé is. A nyitásra február második feléig azonban várunk kell.

Sáo哨

Nemcsak macaron-túladagolástól szenvedtünk az elmúlt években, de már lassan a pho-leves is lerágott csont. A Sáo azonban több, mint egy levesező. Végre egy olyan ázsiai hely, amit teljes mértékig ízlésesen sikerült berendezni, úgy, hogy a keleti életérzés mindvégig megmaradt. Mondjuk nem meglepő három olyan fiataltól, akik mind kreatív szakmákból jöttek. Mindegyikőjük ismerős lehet a MENÜ szakácskönyvből, amihez kapcsolódóan egy tematikus vacsorát is adtak már. Én ugyan még a nyitás előtt voltam ott, de egy-két napja már teljes gőzzel üzemelnek, szóval irány a Sáó és a zöldmangósalátát ki ne hagyja senki, zseniális!

Desszert.Neked

Korponai Péter és Borszéki-Ékes Beatrix desszertműhelye, a Desszert.Neked kinőtte az újlipótvárosi pincehelyiséget, ahol leginkább megrendelésre készítettek ízléses és egyben csodaszép tortákat, emellett tanfolyamokat tartottak. Ha arra járt az ember és beszaladt, akkor szerencsésebb esetben egy-két macaront be tudott kapni, de állandó süteménykínálat nem volt. Nagyon kellett már nekik az üzlethelyiség, a cukrászda, hogy jól megérdemelt igazi fényükben tündököljenek a mesterművi pontossággal megalkotott desszertek.

A Séf utcája

Hiába nevezték át a Hold utcai piacot Belvárosi piacra, hiába újították fel, hiába szerettek volna őstermelőkkel életet lehelni bele és megtölteni az üres pultokat, még a mai napig is pang az ürességtől, olyannyira, hogy szinte nyomasztó belépni oda. Nincs nagyon min csodálkozni, mert a környéken főleg irodák, követségek és szállodák vannak, akik meg nem kifejezetten a piacra járó célcsoport. Jelen pillanatban úgy néz ki, hogy taktikát váltanak, és a vendéglátás irányába mozdulnak el. Ha minden igaz, már minden üzlethelyiség gazdára is talált, közülük az egyik A Séf utcája, amelyet nem más, mint Bíró Lajos gondoz. Rántott pacal, békebeli lecsókolbász, libazúza stroganoff – csak néhány étel a repertoárból, de szerintem elég meggyőző. A pénteki sólet+flódni párost már hetek óta kergetjük, de vagy elfogy, vagy mi nem tudunk elmenni, de remélem ezen a héten meglesz. A Tom Kha gai levesen már túl vagyunk, az eléggé rendben volt.

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!