10 dolog, amit sütikészítés közben tanultam

Strapabíró tippek azoknak, akik tervezik, hogy elkezdenek sütni.

Lejárt már a nagyik ideje, egyre többen ragadnak fakanalat. Ideje, hogy inkább mi süssünk nekik. Így teszek én is, a főzés után a sütés lett a hobbim. A heti egy sütés általában megvan, ha még csak egy muffin is az. Elgondolkozva, egy csomó dolgot megtanultam sütés közben.

A desszert egy fokkal (ha nem kettővel) nehezebb műfaj, mint a főzés. Itt ugyanis nem lehet játszani az arányokkal.Egy süteménynél a legapróbb változtatás is drasztikus eredményhez tud vezetni. Odafigyelés és egy jó recept, ami a legfontosabb. Higgyetek nekem!

1. Recept a szentírás

A sütés egy tudomány - ezért is fontos a recept. Ha valamire kér a recept, akkor azt érdemes úgy csinálni. Itt nincs olyan, hogy "a biztonság kedvéért" vagy "én édesebben szeretem".

Sajna, én is belefutottam már néhány olyan receptbe, ami után álltam a konyhában a szétesett pite fölött, hogy "de hát én csak a receptet követtem".

2. JÓ RECEPTET!

Ha kezdő sütimester vagy, érdemes olyan recepteket választanod, ami hiteles forrásból van. Vagyis egy olyan recept, ami egy BBQ-könyvből jön, nem biztos, hogy jó lesz. Ha neten olvasgatsz érdemes kommenteket böngészni. Előfordult már, hogy életmentő volt.

3. Precizitás

Lehet, hogy szemmel jól mérsz, de a digitális mérleg ma már egy fokkal pontosabban. Így nem érdemes kihagyni őt a buliból!

4. Szuperhős konyhai eszközök

Egy jó robotgép, műanyag spatula, habverő, hőmérő - mind olyan eszközök, amik nélkül ma már bele sem vágnék a sütésbe.

5. Ácsi!

A sütésnek nem lehet csak úgy nekiállni. Időben ki kell venni hozzá a hűtőből a dolgokat, amíg kicsit felmelegszenek, addig bőven áttudod nézni a receptet is.A puha vaj például sokkal gyorsabban elegyedik a cukorral, nem tudod túlgyúrni a tésztát - persze, ha a recept azt mondja, hogy hideg alapanyaggal dolgozz, érdemes úgy tenned.

6. a - ta - ita - Szita

Ez egy olyan dolog, amit sokan elfelejtenek, de tapasztalatom szerint sokkal jobb eredmények születnek, ha átszitálod a száraz alapanyagokat. Nem lesznek csomók a lisztben vagy a porcukorban, jobban összetud állni a tészta. Ha folyékony alapanyagokhoz kevered, akkor érdemes három részletben beleszitálnod.

7. Vegyél egy mély levegőt

Rend a lelke mindennek, na meg a nyugalom. Sütés közben érdemes nem elveszíteni a fejed - akkor borítékolt a katasztrófa. Érdemes rászánni az időt, még ha csak egy muffinról van is szó.

8. Ismerd a sütőd.

Az én sütőm olyan régi, hogy még hőfokszabályzó sincs rajta. De az idők során úgy összebratyiztunk, hogy már pontosan tudom, hogy mikor hány fokos és, hogy mikor kell beraknom - kivennem a sütit.

9. Van ez így...

Ha nem sikerül, nincs semmi baj. Az íze azért még jó lett, nem? A csúnya süti is süti. Majd legközelebb.

10. Hátrébb az agarakkal!

Akármilyen jól is sikerült, vagy alig várjuk, hogy megkóstolhassuk, érdemes várni vele egy keveset. Megspórolhatunk: nyelvleégetést, hasfájást.

JÓ SÜTÉST MINDENKINEK!

Ezt olvastad már az ízHUSZÁR magazinon?

Elronthatatlan és ellenállhatatlan cseresznyés tejpite

(via deliciousmagazine)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?