r
Nosalty Logó

Egészben sült csirke, gesztenyés töltelékkel és gravy-vel

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Gerzsenyi Flóra
Egészben sült csirke, gesztenyés töltelékkel és gravy-vel
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 10% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 14% Zsír

Csirke

Töltelék

Gravy mártás

Összesen 1020 kcal
  • 10% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 14% Zsír

Csirke

Töltelék

Gravy mártás

Összesen 6101 kcal
  • 10% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 14% Zsír

Csirke

Töltelék

Gravy mártás

Összesen 148 kcal
  • 10% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    49.2 g

Zsír

  • Összesen
    69.7 g
  • Telített zsírsav
    25 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    29 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    251 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1571.1 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    53 mg
  • Kálcium
    183 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    94 mg
  • Foszfor
    495 mg
  • Nátrium
    735 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.4 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    355.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    452 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    35 mg
  • D vitamin:
    34 micro
  • K vitamin:
    156 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    18 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    110 micro
  • Kolin:
    187 mg
  • Retinol - A vitamin:
    202 micro
  • α-karotin
    825 micro
  • β-karotin
    2583 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    884 micro
Összesen 1020 kcal
  • 10% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    295.5 g

Zsír

  • Összesen
    418.3 g
  • Telített zsírsav
    148 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    173 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    64 g
  • Koleszterin
    1505 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9426.5 g
  • Cink
    25 mg
  • Szelén
    318 mg
  • Kálcium
    1099 mg
  • Vas
    28 mg
  • Magnézium
    564 mg
  • Foszfor
    2972 mg
  • Nátrium
    4413 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    242.7 g
  • Cukor
    39 mg
  • Élelmi rost
    28 mg

VÍZ

  • Összesen
    2131.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2709 micro
  • B6 vitamin:
    7 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    19 mg
  • C vitamin:
    211 mg
  • D vitamin:
    203 micro
  • K vitamin:
    939 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    106 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    662 micro
  • Kolin:
    1120 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1212 micro
  • α-karotin
    4951 micro
  • β-karotin
    15498 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    5306 micro
Összesen 6101 kcal
  • 10% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    7.2 g

Zsír

  • Összesen
    10.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    37 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    231.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    27 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    73 mg
  • Nátrium
    108 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    52.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    66 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    23 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    30 micro
  • α-karotin
    121 micro
  • β-karotin
    380 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    130 micro
Összesen 148 kcal

Hozzávalók

Csirke

Töltelék

Gravy mártás

Elkészítés

Csirke

  1. A szalonnát olajon elkezdjük lepirítani majd mehet rá az apróra vágott póréhagyma, zellerszár, fokhagyma és a gomba. Fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval, kakukkfűvel, rozmaringgal.
  2. Végül jöhet rá az aprított gesztenye is. Jól összepároljuk, majd hagyjuk kissé kihűlni.
  3. Egy tálba a kihűlt alapot összekeverjük a zsemlekocákkal, a tojással, a tejjel és az apróra vágott petrezselyemmel. Hagyjuk kicsit állni a kész masszát, ez lesz a csirke tölteléke.

Töltelék

  1. Egy nagy hőálló tepsibe helyezzük a nagyobb darabokra vágott zöldségeket, az egész fokhagymagerezdeket, friss rozmaringot és kakukkfüvet
  2. Erre a zöldségágyra fektetjük a csirkét, A gyomrát megtöltjük az előzőleg már elkészített töltelékkel. A maradékot pedig egy kis hőálló tálba kanalazzuk, és előmelegített sütőben 170°C fokon 20 perc alatt készre sütjük.
  3. A megtöltött csirkét összetűzzük, hogy a töltelék ki ne vándoroljon, majd az egészet jó alaposan megkenjük vajjal, belemasszírozzuk a bőrébe. Sütés előtt alaposan sózzuk, borsozzuk. Végül az egész csirkét alufóliával betakarva 200°C fokon egy bő órán keresztül sütjük.
  4. Ez idő leteltével kivesszük a sütőből, levesszük a fóliát, és gondosan bevonjuk az egészet baconszeletekkel. További 30-40 percig sütjük, amíg a bacon ropogós nem lesz.
  5. Ezután a csirkét átrakjuk egy másik tálba. Alufóliával és konyharuhával bebugyolálva legalább egy órát pihentetjük. A csirke alatt megsült, puha és szaftos zöldségeket félretesszük a mártáshoz.

Gravy mártás

  1. Egy serpenyőben az olajat felforrósítjuk, majd a feldarabolt csirkeszárnyakat alaposan lepirítjuk, hogy jó kis pörzsanyag keletkezzen.
  2. Erre öntjük rá a sült zöldségeket, levestül, mindenestül. Magas lángon forraljuk percekig.
  3. Felöntjük a vörösborral, majd krumplinyomóval összenyomkodjuk a serpenyő tartalmát.
  4. Sűrű, gazdag és kissé bizarr kinézetű mártásalapunkat felöntjük egy kis vízzel, és tovább főzzük.
  5. Egy nagy szűrön átpasszírozzuk, majd egy pillanatig még forraljuk, és kész is csodálatosan ízletes, gazdag mártásunk. Ezzel öntjük nyakon a kész csirke-alkatrészeket, illetve köretekhez is kiváló.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 110 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 78
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 6543
  • Feltöltés dátuma: 2019. december 13.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Egészben sült csirke, gesztenyés töltelékkel és gravy-vel
Gerzsenyi Flóra 378 recept

A szaftos sült csirkét bizony nincs ember aki ne szeretné és az elkészítésem sem túl bonyolult. Ha igazán finomra szeretnénk, tegyük néhány kis trükkel még ízletesebbé a csirkét. A vele sült töltelékkel és barna mártással, azaz gravy-vel a karácsonyi asztal legpompásabb fogása lesz. Ez egész család garantáltan odáig lesz érte.

Hozzávalók

Csirke

Töltelék

Gravy mártás

Címlapról ajánljuk

További cikkek