Indíts egyszerűen vegán konyhát – 5 tipp a sikeres kezdéshez

Ha azon gondolkodsz, hogy vegán konyhát vinnél otthon, de macerás az elindulás, akkor mutatunk pár tippet, amivel szerintünk egész könnyen (és gyorsan) átállhatsz az új életmódra.

A veganizmus vagy teljes értékű növényi étrend (téné) kizár minden állati eredetű alapanyagot a hústól a tojáson át a tengeri herkentyűkig. Bármilyen elhivatott is az ember, egyáltalán nem könnyű egyik napról a másikra letenni a sajtokat, a vasárnapi húslevest (és utána rántott húst) vagy a reggeli rántottát, ha egész életedben ezek voltak az alapok. Azt viszont fontos megjegyezni, hogy a növényi étrendre nem érdemes úgy gondolni, mintha csak kompromisszumokból állna. Persze, fontos, hogy megfelelő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot vigyünk be a szervezetünkbe, de ha nem vagyok vegán, viszont kevés húst eszem, vajon megkérdezi bárki, hogy elég fehérjét eszem-e? Nem minden ekörül forog, de jó, ha ennek is utánanézel.

Gusztusos, laktató, ízletes és egy gramm hús sincs benne

Először is: mérd fel, mire van kapacitásod

Egyáltalán nem baj, ha nem sikerül azonnal váltanod, van, akinek megy ez a műfaj, de elég sokan vannak, akik nehezebben állnak át. Ha már megvan az elhatározás, de inkább kis léptekkel haladnál, arra vannak nagyon egyszerű megoldások. Az egyik új irányzat a “mentességben” a flexitáriánus (vagy reduktariánus) étrend, amit félvegetáriánizmusnak is hívnak. Ez nagyjából annyit tesz, hogy fokozatosan egyre kevesebb húst fogyasztasz, kiiktatod a tejtermékeket és a tojást, valamint a halakat az étrendedből.

Lesz olyan, hogy megcsúszol, hogy megőrülsz egy szelet húsért, de fontosabb az elhatározás, mint hogy lelkifurdalásod legyen amiatt, hogy néha eszel ilyesmit. Ha fokozatosan lecseréled a tejtermékeket növényi alapú italokra, joghurtokra, ha a főzeléket önmagával vagy krémekkel (kókuszkrém, zabkrém, rizskrém) sűríted, vagy ha a desszerteket is növényi tejekkel készíted, máris könnyebben fog menni az átállás. Ne a lemondásra fókuszálj, inkább a változást és az új alapanyagok megismerését tartsd szem előtt!

Ha már alapanyagok: mire lesz szükséged?

Fontos, hogy mielőtt belevágsz, nézz körül a lehetséges új alapanyagok között! Rengeteg zöldség, gyümölcs, hüvelyes, olajos mag és gabonaféle fog az asztalodra kerülni, ezekből érdemes betárazni otthonra. A gabonák és a hüvelyesek sokáig elállnak, és elképesztő jól lehet variálni őket. A csicseriborsónak ezer arca van (főzve, lisztként, de még a főzővizét is felhasználhatod), a lencsének a végtelenségig lehet variálni, de még magtejeket is elképesztő könnyen készíthetsz otthon, amit a saját ízlésed szerint fűszerezhetsz. Ma már egyáltalán nem nehéz jó vegán recepteket találni, olyanokat, amik változatosak, egyszerűek, könnyen előkészíthetőek, és nem utolsó sorban laktatóak.

Sokan úgy tartják, hogy vegán konyhát fenntartani költséges dolog, de ez leginkább a feldolgozott élelmiszerekre igaz. Nem kell feltétlenül mindenhol a “vegán” feliratú termékeket keresni a boltban, hiszen ha magad készíted a legtöbb ételed és visszaszorítod a késztermékeket, azzal nem csak pénzt spórolhatsz, de jobban követni tudod, mi kerül a tányérodra.

Előkészítés, a legjobb barátod

Ez nem csak a növényi étrendet követőknek jó tipp, hanem mindenkinek, akinek hétköznap kevés ideje jut a főzésre. Készülj elő a hétvégén, töltsd fel a hűtőt, sőt, a mélyhűtőt is! Ha készítesz egy mártást, vegyél ki belőle egy adagot és fagyaszd le, ha kis adagokban kiporciózod a főtt rizst (vagy bármilyen gabonát), azt hét közben bárhogyan fel tudod tuningolni, ha nem akarod ugyanazt a feltétet enni, sőt, ha egy nagy adag magtejet készítesz, azt is nyugodtan lefagyaszthatod, hogy később már csak elő kelljen kapni, ha szükség van rá.

Ha még csak a változtatás elején jársz, simán lehet, hogy rákívánsz valamire, amit inkább kerülnél - ha van nálad valamilyen zöldséges vagy gyümölcsös snack, azzal átlendülhetsz az ilyen pillanatokon. Ha pedig nem sikerül, hát tessék, előfordul.

Fűszerezz!

A vegán étrend nem a párolt zöldségekről meg a szomorú, szottyadt salátákról szól, rengeteg kreatív technológiával lehet szuper fogásokat készíteni. Mégis, az egyik legfontosabb, hogy attól még, hogy egészségesen/tudatosan étkezel, nem kell íztelennek lennie az ételnek. Friss zöldfűszerekkel, citrusokkal, finom ecetekkel, jó minőségű olívaolajjal és magolajakkal addig és úgy extrázhatod a főztöd, amíg csak bírod.

Semmit se félj kipróbálni!

Kísérletezz!

Lehet, hogy nem lesz minden tökéletes, amivel próbálkozol, de fontos, hogy minél többet kísérletezz, tesztelj, próbálj ki új recepteket és ötleteket, mert mi más lenne a gasztronómia értelme, ha nem az, hogy megismerjünk új ízeket, új kultúrákat. Enni muszáj, de lehet izgalmasan és változatosan is csinálni, lemondások nélkül. Mert vegánnak lenni sokkal inkább életmód, mint a túró vagy a csirkefarhát helyettesítése.

Forrásaink voltak.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezek a cikkek is segíthetnek az életmódváltásban:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek