Politikusok a konyhában – avagy Kádár János krumplilevesétől Németh Szilárd babletykójáig

Főz a színész, süt a zenész, miért ne ismerhetné a konyha világát a politikai közvéleményt feladatszerűen alakító személy? Egy kis politikuspiknik következik.

Ha a Tabu kártyajátékban szerepelne az uborka kifejezés, esélyes, hogy a tiltott szavak között lenne a zöldség és a zöld mellett a politikus is. A ‘90-es években Uborka néven futó bábkabaré elnevezésén túl szépen beszivárgott a gasztronómia a honatyák kommunikációjába is. Saját ízlésükkel, hétköznapi menüjükkel, netán receptjeikkel is képesek szimpátiát vagy éppen ellenszenvet kiváltani a szavazóikból vagy az ellenlábasokból. A politikusok igyekeznek halandónak és a nép emberének mutatni magukat, ehhez pedig néha csak egy rőf kolbászra vagy tubus Piros Aranyra van szükség.

Kossuth Lajos a citromos piskótát szerette, Ferenc József a smarnit

A reformkor fontos államférfijének neve egy édesség kapcsán is velünk maradt, hiszen Magyarország néhai pénzügyminisztere Pozsonyban sűrűn megfordult a Vasforrás nevű étteremben, ahol a könnyű, félhold alakú citromos piskóta volt a kedvence. Palugyai Jakab vendéglős nagyon ügyesen úgy gondolta, hogy mivel sokan ismerik a honatya nevét, érdemes lesz a favorit sütit Kossuth-kiflire keresztelni, hogy sose lankadjon iránta az érdeklődés. Cseles!

A császármorzsa vagy más néven Kaisersmarni névadója maga Ferenc József volt: az osztrák császár és magyar király ezért az édességért rajongott.

Krumplileves helyett stíriai metélt

Ha nagyobbat ugrunk időben, akkor el is érkezünk a krumplileveshez, amit Kádár János kedvenc fogásának hittek… talán csak a rántott leves lett volna egyszerűbb és puritánabb fogás, amit a kommunista belügyminiszterhez köthettünk volna.

Az elhíresült „a krumplileves legyen krumplileves, elvtársak!” szólása is beszédes, de egy 2018-as Népszavában közölt cikkben Michels Antal józsefvárosi pap, egykori szakács elárulta, Kádár egyszerre két adag, mazsolával gazdagon megkínált stíriai metéltet evett a legszívesebben. Persze, ez sem egy luxusétek, de valamivel emelkedettebb.

Modern korok konyhapolitikája

Hol vannak már azok az idők, amikor étlapra került fel a politikusról elnevezett fogás vagy gondos kutatómunka után szereztünk tudomást az adott honatya ízléséről? A közösségi oldalaknak köszönhetően ma már könnyen tájékozódhatunk a követett közszereplő életmódjáról, reggelijéről és vacsorájáról.

Nem menekülünk, az országgyűlés képviselői, miniszterek, elnökök sem szeretnének kimaradni a lájkbajnokságból, így sokan bombázzák a netet ételfotókkal. Úgy is fogalmazhatánk, egy tál lecsó (és a jófejkedő kérdés, hogy a szavazótábora vagy a gyúnyos kiváncsiskodók virslivel vagy tojással eszik-e) lett egyenértékű a kisállatok simogatásával, a kisgyermek és idős ember megsegítésével.

Németh Szilárd, országgyűlési képviselő csajkával, kanálgéppel és bablevessel / Fotó: Németh Szilárd Facebook oldala

Úgy vélik, időnként könnyed tartalom az étel és a főzés, a sok komoly téma mellett… pedig valójában nincs az a politikus, aki lényegi, az állampolgárokat érintő témákkal lenne jelen a közösségi oldalakon. Ez a részükről is kirakat. Szeretnének szimpatikusabbá válni, leereszkedni a nép szintjére.

Közben a hasznot élvező hozzátartozók sokszor egyetlen luxuséttermes megjelenéssel dobják a kukába a politikus családtag kitartó „a nép gyermeke vagyok” kommunikációját. Mert általában ez a jellemző: elképzelhetetlen, hogy bármely pozícióban lévő magyar politikus vidáman posztolná, hogy Szent Jakab kagylót főz, netán kobe marhát ízlel. A titkok sokszor az éttermek falain belül maradnak.

Németh Szilárd gasztroterrorja

A legserényebben posztoló, hasát szerető mai szereplő egészen biztosan Németh Szilárd országgyűlési képviselő, akinek lecsóból, pacalból és „babletykóból” nincs megállás, de néha olyan pusztító kreációkkal érkezik, mint a tizenegyezer lájkot hozó tojásos lecsó virslivel és makarónival, a csilisbab baconbe tekert debrecenivel, tükörtojással, csipetkével és füstölt sajttal, de a kétujjnyi vastagságú rántott párizsit is többször megmutatta már, mint családi kedvencet.

Chili con carne bacon-be tekert debrecenivel, tükörtojással, csipetkével, füstölt sajttal és petrezselyemmel / Fotó: Németh Szilárd Facebook oldala

Egymáshoz nem passzoló komponensekben is ő a nyertes, sokszor gondoltuk már a patchwork ételeit humornak, figyelemfelkeltésnek, mivel annyira lehetetlen kombók. Egy biztos, ezt a koleszterin-nirvánát senki se csinálja utána!

Márki-Zay Péter inkább retrózik, mint gasztrózik

Márki-Zay Péter, ellenzéki miniszterelnök-jelölt Székesfehérváron maga is elsajátította a fánksütés fortélyait. (fotó: MZP Facebook)

Márki-Zay sokkal előbb oszt meg archív képeket feleségével, 20-as éveiről, minthogy arról mesélne, mi volt a napi menü. Azért időnként fel-feltűnik némi ételfotó, gasztrotartalom: hol káposztás bablevest mer Lajosmizsén kedvenc éttermében (nincs nevesítve az egység), de majszolt már fotón lángost Szombathelyen, sütött már szalagos fánkot fekete séfkabátban, máskor pedig szülővárosában a vasárnapi mise után kistermelői piacra ment zöldségért. Az előválasztási győzelmét követően egyszer posztolt egy, a mottójával ellátott négyzet alakú tortát, de máskor is láttuk már sütizni az Instagramján a városházán, vagy külföldön. Úgy tűnik, MZP édesszájú.

Jakab Péter retróban utazik, Karácsony Gergely titokzatos

A pártelnök többször jelentkezett már párizsis kiflikkel, kenyerekkel: a margarinos kenés és a felvágott duójához egy kis Piros Aranyat is nyom Jakab, hogy erősítse a retró érzést. Erős támadásokat kapott, hogy mennyire kisszerű ez a reggeli, de ő üzenni kívánt a felvágottal.

Parizeres kifli és tej / Fotó: Jakab Péter Facebook oldala

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere nem szokott gasztrobloggerkedni, de macskája Tzatziki névre hallgat, ami arra enged következtetni, hogy szereti a görög előételt.

Orbán Viktor disznót vág

A miniszterelnök minden alkalmat megragad, hogy bebizonyítsa: ő is csak egy közülünk. Publikus étrendjében sem kanyarodik a nemzetközi gourmet konyha felé, örömmel fogyasztotta a miniszterelnöki Karmelita-menza irigyelt 260 forintos somlói galuskáját is, de édességek helyett az államfő inkább a nehéz, magyaros ételek kultuszának él. Mi azért szívesen látnánk a magyar miniszterelnök úr zöldebb, fenntarthatóbb, előremutatóbb környezetvédelmi és egészségügyi szempontokat is szem előtt tartó étrendjét, hiszen mára köztudott, hogy komoly egészségügyi problémákat okozhat a régimódi „magyaros" táplálkozás.

Orbán Vikor rajongóival a Csabai Kolbászfesztiválon a kilencvenes évek végén / Fotó: MTI

Megkérdezi a követőit, hogy a szegedi vagy a bajai halászlére szavaznak, saját, szupermarketes tormásüvegben eltett „csípős chili Viktortól” szószával büszkélkedik, reggelire az Országház büféjében rendel virslit, debrecenit vagy szalonnát katonázgat.

A nap többi részében sem a rakott kel vagy a Cézár-saláta kerül elő, bár volt már próbálkozás az iratokkal teli dolgozóasztalra installált érintetlen gyümölcskosárral — ebben az esetben a magyar őszibarackot dicsérte. Amikor csak teheti, elnéz egy vidéki disznóvágásra, előkóstolja a hagymás vért és kedélyesen leöblíti pálinkával. Mindenkinek szíve joga, hogy követi-e az orbáni lakmározást, de ha már ennyire kelet felé kacsintgat, kicsit elmerülhetne a vitaminban dúsabb, sokszínűbb, nem csak húsra építő gasztronómiában.

Gyurcsány a konyhában

Kicsivel azelőtt, hogy DJ-nek állt, de sokkal azelőtt, hogy #feriaházban néven országos turnét indított, a néhai miniszterelnök 2013-ban saját szakácskönyvvel jelentkezett, melynek dedikált példányai potom pénzekért online piactereken keringenek, így sejtjük, hogy nem volt újranyomás. Tavaszi tekercset, zsíroskenyérgombócot főz például és vendégszereplők is feltűnnek az oldalpárokon.

A szakácskönyvíró a konyhában / Fotó: Gyurcsány Ferenc Facebook oldala

A nőnek a tűzhely mellett a… várjunk csak!

Meglepő a férfiak fölénye a „gasztrotartalmakat” illetően: a magyar politikusnők olybá tűnik, hogy inkább hallgatnak a szokásaikról és a konyhai tevékenységeikről. Legtöbbjüket maximum kávéval és napindító gyümölccsel látjuk a neten. A karrier úgy tűnik, hogy keresztbe tesz a főzésnek is. Pedig biztató lehetne, ha megmutatnák, hogy gyerek, munka, sport, szabadidő mellett jut idő a főzésre is. Amíg a hölgyek nem debütálnak, addig ajánlanánk Dávid Ibolya egykori igazságügy-miniszter honlapjának receptrovatát, de sajnos már inaktív az oldal.

(Címlapkép: Sült hurka Évi néni konyhájából)

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ez is érdekelhet:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?