„Úgy éreztem magam, mintha egy svédasztal mellett állva csak a köretekből ehetnék” – szerkesztőnk 3 ötlete az izgalmas húsmentes főzéshez

Mit főz az, aki nem eszik húst? A vegetáriánus és vegán étrendek elsőre gyakran unalmasnak, repetitívnek és kevésbé táplálónak tűnhetnek. Az igazság az, hogy néha én (több mint két év húsmentesség után) is így érzem magam. Elmondom, mi lendít túl a holtpontokon.

Nyilván minden mentes étrendhez jóval több kreativitásra van szükség. Ez persze nem azt jelenti, hogy a húsos ételek unalmasak, egyszerűen csak abból az okból kifolyólag kell az extra löket, mert a húsmentes főzésben néhány elég központi alapanyagot kell pótolnunk. És nem, nem a húspótlókról vagy műhúsokról lesz szó (ezeknek én sem vagyok túl nagy híve), inkább arról, hogyan lehet a tápanyagok, a jóllakottság és a változatosság szintjén minden héten újat alkotni, arról, hogyan lehet a húsmentes főzés újra és újra színes.

„Úgy éreztem magam, mintha egy svédasztal mellett állva csak a köretekből ehetnék”

Maradjunk szezonálisak!

Azt vettem észre, hogy az egyik legegyszerűbb – és egyben legolcsóbb – módja a változatos főzésnek, a szezonális alapanyagok követése. Ha az adott évszak hozzávalóit használjuk, egyrészt biztosak lehetünk benne, hogy ízben és minőségben a legmagasabb szintet kapjuk.

Arról nem is beszélve, hogy a folyamatos változást követve a tányérunk sem marad unalmas: egymást váltják majd a friss zöldségek és gyümölcsök.

Persze nem lehet mindig mindent szezonálisan beszerezni, és néha (na jó, viszonylag gyakran) az én kosaramba is kerül olyan termék, ami nem az adott hónapra jellemző. Ezek között persze vannak megbocsátható „bűnök”, az egész évben elérhető csodahozzávalók.

Mi az, amit egész évben vehetünk?

TIPP: ez elsőre soknak tűnhet, azonban (szerintem) egy nagyon izgalmas, szinte kalandszerű feladat. Érdemes beszerezni vagy letölteni hozzá egy szezonális naptárt, amiben a legtöbb zöldség és gyümölcs benne van. Ez alapján lehetnek majd minden évben visszatérő receptjeink, amiket megfőzhetünk: az unalmas ismétlésnek nem is jut majd hely.

Főzzünk egészségesen!

Viszonylag impulzusdöntés volt részemről két évvel ezelőtt a hús elhagyása, így a tájékozódás részét a dolognak menet közben végeztem el. És még jó, hogy megtettem, hiszen nem lehet csak úgy, tervezés nélkül kivágni a húst az étrendből, az ugyanis tátongó tápanyaglyukat hagy maga mögött.

A fehérjepótlás az egyik legfontosabb része a húsmentes étkezésnek, amit szerencsére többféle módon, de mindenekfelett izgalmasan (és egyáltalán nem műételek formájában) lehet megoldani.

A következő alapanyagokkal mind fehérjét vihetünk be:

TIPP: az is hozzátesz a húsmentes étrend változatosságához, ha minden héten beveszünk egyet-kettőt a fenti ételekből. Én például hetente főzök valamilyen hüvelyessel, ami a végtelen különböző alapanyagnak (lencse, csicseri, borsó, babok) és fogásnak (leves, főzelék, curry, fasírt, krém) köszönhetően sosem ugyanaz. Az olajos magvakat pedig szinte bármire rászórhatjuk, egyszerre díszítenek és táplálnak is.

Legyünk változatosak!

Egy külső szemlélőnek a húsmentes étrend köretek hosszú sorának tűnhet. Hiszen ha kivesszük a húst, nem marad más, csak főtt zöldség, nem igaz? Bevallom, a legelső hetekben kicsit én is úgy éreztem magam, mintha egy svédasztal mellett állva csak a köretekből ehetnék. Aztán szépen-lassan valami átkattant a fejemben, és elkezdtem teljesen új oldalról tekinteni a húsmentes alapanyagokra.

Lehetünk ilyen kretívak, akár hús nélkül is

Csak néhány változatos fogás, amit húsmentesen készíthetünk:

  • hideg és meleg saláta
  • zöldségpástétom, szendvicskrém, mártogatós
  • leves, krémleves (nyersen, sütve és főzve is)
  • curry, főzelék, ragu
  • zöldségfasírt, tócsni
  • hamburger, szendvics
  • nyers, főtt és sült zöldségköret

TIPP: én nagyon szeretem előre megtervezni minden hét menüjét: így tudatosabban vásárolok (kevesebb elpazarolt pénz és alapanyag), és azt is átlátom, hogy mit főztem eddig, mit ettem régen, és mi az, amiből nagyon sok volt az elmúlt hetekben.

Így áll össze a végleges mesterterv: a szezonális alapanyagok + a tápanyagok megfelelő pótlása + a változatos fogások = nulla unalom, semmi ismétlés, 100% izgalmas, boldogító étkezés.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Szívesen főznél együtt Sass Danival? Most itt a lehetőség, a Nosalty és a Knorr közös Élményfőzésein ugyanis élőben főzhetsz együtt a sztárokkal, ráadásul még otthonról sem kell kimozdulnod, online csatlakozhatsz!

Az Élményfőzésről itt tudhatsz meg többet!


Személyes beszámolók a Nosalty szerkesztőitől:

Címlapról ajánljuk

További cikkek