9 hagyományos zsidó étel hanuka időszakára

Hanuka a fény ünnepe, amikor is a zsidó családokban nyolc napon át minden este eggyel több gyertyát gyújtanak meg a menórán, a kilencágú gyertyatartón (egy ág a szolgagyertyáé). Lássuk, milyen finomságokat fogyasztanak ilyenkor hagyományosan.

Hanuka, azaz a fény ünnepe 2021-ben november 28-án, vasárnap este kezdődik, és december 6-án, hétfő este ér véget. Mint minden más ünnepnek, a hanukának is megvannak a maga sajátságos ételei. Kétféle étkezési hagyomány létezik:

 • az olajban sütött finomságok fogyasztása az olaj csodájához kapcsolódik (a makkabeusoknak a szíriai görögök feletti győzelmére (I.e. 165), illetve a Szentélyben talált kis kancsónyi olaj történetére emlékeznek, amely egy nap helyett nyolc napig égett)
 • a tejes ételek evése pedig a bibliai Jehudit történetéhez kötődik, melynek eredete szintén a görögök elleni harc idejére nyúlik vissza

Mivel az első tradíció sokkal elterjedtebb, ezért most mi is ezekre az ételekre koncentrálunk - az édes és sós fánkok, latkeszek, azaz krumplis lepények, tócsnifélék, zöldséglepények mind-mind előszeretettel kerülnek a zsidó családok asztalára. De a flódni és a sólet sem marad ki!

 1. 1.

  Szalagos fánk Coook konyhájából

 2. 2.

  Káposztás latkesz avagy tócsni

 3. 3.

  A tökéletes sólet

 4. 4.

  Nagymama csörögefánkja

 5. 5.

  Zöldségtócsni fokhagymás joghurttal

 6. 6.

  Túrófánk egyszerűen

 7. 7.

  Szalagos krumplifánk

 8. 8.

  Sütőtökös céklás és zelleres latkesz

 9. 9.

  Kerek flódni pite

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek