Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Milyen az igazi brassói?

Fokhagymás? Majoránnás? Pörkölt alapú? Ahány konyha, annyiféleképpen készül. Pedig nem népi étel – az ötvenes években született, és pontos recept van hozzá. Valószínűleg.

A brassói nagy népi kedvenc. Mindenki csinálja, mindenki tudja az igazi receptet és a hozzá kapcsolódó történetet, mégis ritka a két azonos elkészítési mód. Nem lenne ez meglepő a gulyás, a pörkölt, egy pizza vagy hamburger esetében, de a brassóinak létezik echte, igazi receptje. Nem is egy!

Erdélyből jött!

Dózsa György Oscar-díjas mesterszakács szerint a brassói igenis Erdélyből jött. Eredetileg párolt marhatokány volt, erősen megfokhagymázva, zsírban sült krumplival körítve. Fűszerként majoránna és tört bors ékeskedett benne, a fűszerpaprikának semmi köze nem volt hozzá. Akkoriban még nem hívták brassóinak, csak egyszerűen fohagymás marhatokánynak, a városban tanult szakácsinas alakította át, a gyorsaság nevében szűzre cserélve a marhát, és keresztelte inas évei városa után brassóinak. A történet kedves, de sajnos nem tudjuk, ki volt a szakácsinas, és hol készítette először a szűzből készült fokhagymás sültet. A fokhagymás hús redkívüli népszerűségnek örvendett Erdélyben is, de pusztán ez alapján brassóinak nevezni olyan volna, mintha egerszeginek hívnánk az egész Dunántúlon elterjedt dödöllét.

Erdélybe ment!

Gróf Nándor meszterszakács sajátjának mondja a receptet – debütálása 1948 októbere volt, egy Budapestről Brassóba tartó gyorsvonaton. Gróf olyan ételt akart készíteni, amit a mozgó vonaton is „össze lehet dobni", laktató, finom, és jól csúszik rá a sör is. Az ő brassóija pirított burgonya és fokhagymás-borsos szertésszűz elegye volt. Ezt a történetet is szeretjük, és csak kicsit bizonytalanít el minket az az ötlet, hogy 1948-ban egy Magyarországról Romániába tartó gyorsvonaton sertésszűz lett volna a kínálat lecsó vagy tarhonya helyett.

Szükség szülte

A legvalószínűbb brassói recept Papp Endrétől származik, aki évtizedekig vezette a budapesti Mátyás Pincét. 1950-ben, egy nap a hússzállítmány összesen sertésfarokból állt. Az egész étterem, szakácsok, előkészítők, pincérek próbálták órákig levakarni a húst a csontokról, Papp pedig azon törte a fejét, mit csináljon a nyesedékkel. Végül elkészítette a saját verzióját, zöldborsóval, paradicsommal és paprikával, majd dinsztelt krumplival tálalta. Mikor elkészült a nagy fogással, a brassói nevet adta neki: a trianoni emlékek miatt mindenképpen erdélyi városról akarta elnevezni, de mivel Kolozsvár már foglalt volt, Brassóra esett a választása. És hogyan lett a sertésfarokból szűzpecsenye? A nagy ötletet mindjárt be is nevezte egy ételújító versenyre, csupán a húst cserélte le a sertés legelegánsabb részére.

Papp Endre brassói receptjét itt találod >>

Kattints a képre a galériáért >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Szólj hozzá!

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

negyedkilenc
hami / negyedkilenc Sat, 2012-12-15 19:39

Nem is gondoltam, hogy ennyi féle ételre mondjuk, hogy brassói :) Azt tudtam, és tapasztaltam is, hogy léteznek más félék is, nem csak olyan, mint amit mi készítünk... de hogy ennyi?! :) Választok majd egyet és kipróbálom!

Nálunk nem túl bonyolult, sertés comb vagy szűz kockára vágva. És a sült krumpli is kockára vágva. A végén jóól összekeverve a kettő! Fűszerek: só, bors, sok-sok fokhagyma (fokhagyma nélkül el sem tudom képzelni a brassóit) :) + mustár, hogy kissé szaftos legyen!

Nosalty.hu
Nosalty.hu Thu, 2012-12-20 16:49

Kedves Negyedkilenc,
Hajrá-hajrá, válassz egyet (vagy akár többet is)! :)
Jó étvágyat hozzá! :)
Üdvözlettel:
Dacota

Eva5120
Eva5120 Thu, 2012-12-20 16:35

Végre valaki, aki úgy készíti a brassóit, mint én. Nagyon sok fokhagyma, mustár, só, bors, isteni finom, szerintem a pirospaprika nem illik hozzá, akkor már hasonlít a pörkölthöz.

lillka
lillka Sat, 2012-12-15 02:18

A brassói főtt krumplival....hát nem tudom,ízlés dolga.Az én brassóim szintén sertésszűzből készül.A húst csíkokra vágás után,kiolvasztott szalonna zsírján kissé megpirítom,adok hozzá őrölt borsot,őrölt köményt sót és kevés majorannát,zúzott fokhagymát,ezzel kis ideig sütöm,ezután kevés sürített paradicsommal zsírjára sütöm,minimális víz hozzáadásával fedő alatt puhára párolom.Sült kockaburgonyával összeforgatom(nem csak ráhalmozom) a kész brassóit.Ami szerintem a lényeg,hogy a fűszereket kellőképpen érezzük, főként a fokhagyma legyen eltalálva,anélkül mit sem ér,és fontos,hogy rövid sűrű leve legyen,ami majd kissé bevonja a burgonyát,és így igen finom eredményt kapunk.Káposztasaláta vagy bolgársaláta dukál mellé.Amennyiben marad a brassóiból,érdemes mindig frissen sütni a burgonyát hozzá.Ez a recept egy szakács ismerősömtől származik,nálunk nagyon bevált.