Vadrizs

Vadrizs

Leírás

A vadrizs tulajdonképpen nem rizs, hanem az Észak-Amerikában és Kanadában honos vízifű termése, sőt közelebbi rokonságban áll a zabbal, mint a rizzsel. A gabonaszálak 1,80-3 m magasra nőnek, melyeket régebben kenuból arattak, úgy, hogy a magokat kiütögették a kalászból. Napjainkban már nagyüzemi termelése jellemző. Frissen aratva zöld színű a vadrizs, szárítással tartósítják, ekkor nyeri el a mag lágy, dióra emlékeztető ízét és színe barnás-feketére változik. A zsírszegény vadrizs gazdag káliumban, vasban és foszforban. Önálló ételként, rizssalátaként vagy köretként fogyasztjuk.

Mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Nyers formában jól zárható tartóban, sötét és hűvös helyen. Miután megfőztük 6 hétig áll el mélyhűtőben és 2 napig hűtőszekrényben.

100g Vadrizs

fehérjetartalom

14.73 g

zsírtartalom

0.991 g

szénhidráttartalom

74.9 g

víztartalom

7.76 g

gramm vadrizs?

Top ásványi anyagok

Foszfor

433 mg

Magnézium

177 mg

Kalcium

21 mg

Nátrium

7 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.391 g

Kolin

35 mg

Niacin - B3 vitamin

6.733 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

1.074 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

14.73 g

Zsír

telített zsírsav

0.156 g

egyszeresen telített zsírsav

0.159 g

többszörösen telített zsírsav

0.676 g

ásványi anyagok

Kalcium

21 mg

Vas

1.96 mg

Magnézium

177 mg

Foszfor

433 mg

Nátrium

7 mg

Cink

5.96 mg

Réz

0.524 mg

Mangán

1.329 mg

Szelén

2.8 µg

szénhidrát

rost

6.2 g

cukor

2.5 g

víz

7.76 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.115 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.262 mg

Niacin - B3 vitamin

6.733 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

1.074 mg

Folát

95 µg

Kolin

35 mg

Béta-karotin

11 µg

Lutein+zeaxantin

220 µg

E vitamin

0.82 mg

K vitamin

1.9 µg

A vitamin

1 µg

B6 vitamin

0.391 g

Címlapról ajánljuk

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!

Nosalty

További cikkek