Törökmogyoró

Törökmogyoró

Leírás

Dél-Kelet Európában, Kis-Ázsiában és a Kaukázusban őshonos mogyorófaj, ősz elején érő, ízletes csemege. Táplálkozástani kutatások bizonyították, hogy a törökmogyoróban megvan a diófélék minden jó tulajdonsága. Az ízletes, tápláló mogyorószemekben sok a fehérje és a rost. Jelentős a vas-, foszfor- és káliumtartalma és minden más élelmiszernél több rezet tartalmaz. A többi dióféléhez hasonlóan a mogyoróban is sok az E vitamin, és megtalálhatók benne a magzatvédelemben fontos B vitaminok is. Ennek a diófélének is előnyös a zsírsavösszetétele: a magas olajtartalom ellenére sem terheli a szívet és az érrendszert, sőt, előnyösen befolyásolja a koleszterin-szintet. Az összes mogyorófaj közül a törökmogyoró olajtartalma a legnagyobb. A mogyoró, így a törökmogyoró is hagyományos és változatosan alkalmazható csemege. Az édesipar jellegzetes alapanyaga, mivel a ropogós, rostos magvak kellemes ellentétben állnak a szájban szétolvadó csokoládéval. Az édesipar levantei mogyoró néven ismeri (hazai csokoládégyáraink mind a mai napig Iránból vásárolják). Süteményekbe, tortákba kerülhet, vagy önmagában ropogtatnivalóként kínálhatjuk. Belső, barna héját úgy a legkönnyebb eltávolítani, ha sütőben pirítjuk. Forrás: Wikipédia

Mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

A dióhoz hasonlóan, az avasodást megelőzendő, hűtőszekrényben tároljuk. ;

100g Törökmogyoró

fehérjetartalom

13.7 g

zsírtartalom

58.419 g

szénhidráttartalom

17 g

víztartalom

5.79 g

gramm törökmogyoró?

Top ásványi anyagok

Foszfor

310 mg

Magnézium

160 mg

Kalcium

149 mg

Mangán

12.65 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.585 g

E vitamin

17.5 mg

C vitamin

2 mg

Niacin - B3 vitamin

1.55 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

13.7 g

Zsír

telített zsírsav

4.669 g

egyszeresen telített zsírsav

48.192 g

többszörösen telített zsírsav

5.558 g

ásványi anyagok

Kalcium

149 mg

Vas

3.3 mg

Magnézium

160 mg

Foszfor

310 mg

Cink

2.2 mg

Réz

1.6 mg

Mangán

12.65 mg

Szelén

4.1 µg

szénhidrát

rost

11 g

cukor

3.49 g

víz

5.79 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.475 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.11 mg

Niacin - B3 vitamin

1.55 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.815 mg

Folát

78 µg

Alfa-karotin

2 µg

Béta-karotin

23 µg

E vitamin

17.5 mg

A vitamin

2 µg

C vitamin

2 mg

B6 vitamin

0.585 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!