Vörösáfonya

Vörösáfonya

Leírás

Az áfonya cserjéje Észak-Amerikában őshonos, de a hazai erdőkben is fellelhető. Magyarországon gyakrabban találkozhatunk fekete, mint vörös áfonyával. A vörös áfonya örökzöld cserjéken, általában hegyvidéki fenyvesekben terem. Magas vitamin, illetve antioxidáns tartalma miatt népszerű gyümölcs, de íze a fekete áfonyánál is fanyarabb, keserűbb, ezért csak feldolgozva fogyasztják. A vörös áfonyából készíthetünk lekvárt, dzsemet vagy éppen gyümölcsbort, likőrt. Kiváló alapanyaga vadhúsok mellé készülő mártásoknak, szószoknak. A vörös áfonyát gyakran használják aszalt formában. Az aszalás során veszít erősen savanykás ízéből, ezért kiválóan alkalmas édes sütemények, desszertek ízesítésére, díszítésére.

Mikor vegyem

Frissen ritkán találhatjuk meg a boltokban, de aszalt változata bármikor fellelhető.

hogyan tároljam

Hűvös helyen.

100g Vörösáfonya

fehérjetartalom

0.46 g

zsírtartalom

0.081 g

szénhidráttartalom

11.97 g

víztartalom

87.32 g

gramm vörösáfonya?

Top ásványi anyagok

Foszfor

11 mg

Kalcium

8 mg

Magnézium

6 mg

Nátrium

2 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.057 g

C vitamin

14 mg

Kolin

5.5 mg

E vitamin

1.32 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0.46 g

Zsír

telített zsírsav

0.008 g

egyszeresen telített zsírsav

0.018 g

többszörösen telített zsírsav

0.055 g

ásványi anyagok

Kalcium

8 mg

Vas

0.23 mg

Magnézium

6 mg

Foszfor

11 mg

Nátrium

2 mg

Cink

0.09 mg

Réz

0.056 mg

Mangán

0.267 mg

Szelén

0.1 µg

szénhidrát

rost

3.6 g

cukor

4.27 g

víz

87.32 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.012 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.02 mg

Niacin - B3 vitamin

0.101 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.295 mg

Folát

1 µg

Kolin

5.5 mg

Béta-karotin

38 µg

Lutein+zeaxantin

91 µg

E vitamin

1.32 mg

K vitamin

5 µg

A vitamin

3 µg

C vitamin

14 mg

B6 vitamin

0.057 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!