Uborka

Uborka

Leírás

Egyike a legrégebben termesztett zöldségfajoknak, Indiából került hozzánk. Fajtái: kígyóuborka, csemegeuborka, saláta/ félhosszú uborka. Az uborka az egyik legegészségesebb zöldség. Tápanyagtartalma miatt táplálkozás-élettani szerepe jelentős. Víztartalma rendkívül magas (96 %), de gazdag káliumban, foszforban, vasban, kalciumban, nátriumban, szénhidrátokban és A1, B1, B2, B6, C vitaminban is. Káliumtartalma a veseműködést segíti. Tápértéke csekély. Egyes kutatások szerint a legtöbb értéke a héjában van, ezért érdemes felhasználás során az uborka héját nem veszendőbe hagyni. Az uborkalét külsőleg és belsőleg is használják. Ha megisszuk, kellemes üdítőhöz jutunk, mert vitamin és ásványi só tartalma biztosítja a test számára a kellemes közérzetet. Sőt más zöldséglevekkel is (répa) nyugodtan keverhetjük. A gyógyászatban egyes bőrápoló termékek alapanyagában megtalálható az uborkalé, így kiváló szépítőszer. Rovar csípés esetén az uborkalé vagy a péppé zúzott uborka hűsítőként hat. Régen előszeretettel alkalmazták a nők a felszeletelt uborkát a napégett bőrre, ami meggátolta a felhólyagosodást, és enyhülést hozott. Az uborkát egész évben fogyasztjuk friss és tartósított formában. Főleg salátának, vagy körítésnek készítjük el, de uborkalé és leves is készíthető belőle. Salátájajót tesz a gyomornak és elősegíti az emésztést. Táplálkozási értékét azzal növeli, hogy kedvező hatású a gyomor működésére, nagy káliumtartalma vízhajtó hatású. Az uborkalevest meghámozott és összeturmixolt uborkával, fokhagymával és joghurttal lehet elkészíteni a legegyszerűbben. Fűszerként pedig fehér borsot, sót és olívaolajat érdemes hozzáadni. Vásárláskor a sötétzöld, kemény tapintású egyedeket válasszuk. Az ókori Egyiptomban a rabszolgáknak szomjoltásul uborkát adtak. Ismeretes olyan írás is, amely arról tanúskodik, hogy Tiberius császár gyógyszerként alkalmazta a növényt. Termesztését a császári kertekben úgy oldották meg, hogy szekérre ültették és ezeket - időjárástól függően - hol a napra gurították, hol árnyékban tartották. Tiberius megparancsolta, hogy még a hadjáratra is vigyék el a "mozgó ültetvényeket". Forrás: Házipatika

Mikor vegyem

Szezonja nyáron van, de egész évben hozzájuthatunk.

hogyan tároljam

Hűtőszekrény zöldséges rekeszében. A már megvágott uborkát tekerjük fóliába.

100g Uborka

fehérjetartalom

0.65 g

zsírtartalom

0.074 g

szénhidráttartalom

3.63 g

víztartalom

95.23 g

Hány kalória

gramm

uborka?

Top ásványi anyagok

Foszfor

24 mg

Kalcium

16 mg

Magnézium

13 mg

Nátrium

2 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.04 g

Kolin

6 mg

C vitamin

2.8 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.259 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0.65 g

Zsír

telített zsírsav

0.037 g

egyszeresen telített zsírsav

0.005 g

többszörösen telített zsírsav

0.032 g

ásványi anyagok

Kalcium

16 mg

Vas

0.28 mg

Magnézium

13 mg

Foszfor

24 mg

Nátrium

2 mg

Cink

0.2 mg

Réz

0.041 mg

Mangán

0.079 mg

Szelén

0.3 µg

szénhidrát

rost

0.5 g

cukor

1.67 g

víz

95.23 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.027 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.033 mg

Niacin - B3 vitamin

0.098 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.259 mg

Folát

7 µg

Kolin

6 mg

Alfa-karotin

11 µg

Béta-karotin

45 µg

Béta-kriptoxantin

26 µg

Lutein+zeaxantin

23 µg

E vitamin

0.03 mg

K vitamin

16.4 µg

A vitamin

5 µg

C vitamin

2.8 mg

B6 vitamin

0.04 g

275 találat

Címlapról ajánljuk

További cikkek