Timsó

Timsó

Leírás

A timsó egyrészt egy konkrét vegyületet, a kálium-aluminium-timsót (kálium-aluminium-szulfát), másrészt a szervetlen vegyületek egy csoportját jelenti. Kémiai felépítésüket tekintve kettős szulfátok. A legismertebb timsó a kálium-aluminium-timsó vagy kálium-aluminium-szulfát. Az elemek közül az alumínium neve a timsó latin nevéből (alumen) származik. Vízben oldódnak, vizes oldatuk savas kémhatású. Fanyar, összehúzó ízű anyagok. Felhasználásuk: vérzéscsillapítás, fertőtlenítés, bőrcserzés. Forrás: Wikipedia Használatos az iparban, az orvosi gyakorlatban, de a tudomány szempontjából is fontos. Mint ásvány is terem, a kálitimsónak neve kalinit, lávákon észlelték mint kivirágzást és mint új képződményt. Milosz szigetén és Argentinában (Mendoza) rostos halmazokban; az ammoniák-T.-é tschermigit, szálas halmazokban hazánkban a tokodi (Esztergom) barnaszénben, úgyszintén Csehország némely barnaszenében és az Etna lávájában. Forrás: Pallas Nagylexikon A konyhában főként savanyúságok tartósítószereként alkalmazzák.

Mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Száraz helyen.

100g Timsó

fehérjetartalom

0 g

zsírtartalom

0 g

szénhidráttartalom

0 g

víztartalom

0 g

Hány kalória

gramm

timsó?

Top ásványi anyagok

Top vitaminok


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0 g

Zsír

ásványi anyagok

szénhidrát

vitaminok

6 találat

Címlapról ajánljuk

Bárányhúsos receptek húsvétra

Karakteres, nem mindenki által kedvelt ízük és enyhén borsos áruk miatt az utóbbi időben sokat veszítettek népszerűségükből a bárányhúsos ételek. Azonban, ha mégis adnánk nekik egy esélyt, tegyük az alábbi receptekkel.

Nosalty

További cikkek