Tápióka

Tápióka

Leírás

A tápióka a manióka (kasszáva) gyökerének feldolgozott formája. A manióka a kutyatejfélék családjába tartozik, Amerika trópusi tájain őshonos, íztelen és szagtalan, ám proteinben és keményítőben rendkívül gazdag növény. Világszerte termesztik a trópusi vidékeken, elsősorban gyökeréért, amelyből lisztet, kenyeret, keményítőt és alkoholtartalmú italt készítenek. A maniókát elsőként valószínűleg a maják termesztették. A maniókának nemcsak a gyökere, hanem a levele is ehető, spenótpótlóként szokták használni, jóval több fehérjét, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint a növény gyökere. A tápióka az élelmiszerellátás szempontjából kritikus országokban az egyik legfontosabb, mindennapi alapélelmiszer. A maniókagyökérből kivont, szárított keményítőlisztből készül a tápióka, amelyből a leggyakrabban puding készül, de leveseket, mártásokat, szószokat is sűríthetünk vele. Zselatinizált, nagyjából 2mm átmérőjű granulátum. Ma már számos különböző formában megvásárolhatjuk a tápiókát, például szirup vagy por állagban, gyöngy formátumban, granulátumként, de tápiókalisztet és tápiókakeményítőt is találhatunk a boltok polcain. A tápióka glutén- és laktózmentes.

Mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Száraz, hűvös helyen.

100g Tápióka

fehérjetartalom

0.19 g

zsírtartalom

0.013 g

szénhidráttartalom

88.69 g

víztartalom

10.99 g

Hány kalória

gramm

tápióka?

Top ásványi anyagok

Kalcium

20 mg

Foszfor

7 mg

Vas

1.58 mg

Magnézium

1 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.008 g

Kolin

1.2 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.135 mg

Tiamin - B1 vitamin

0.004 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0.19 g

Zsír

telített zsírsav

0.005 g

egyszeresen telített zsírsav

0.005 g

többszörösen telített zsírsav

0.003 g

ásványi anyagok

Kalcium

20 mg

Vas

1.58 mg

Magnézium

1 mg

Foszfor

7 mg

Nátrium

1 mg

Cink

0.12 mg

Réz

0.02 mg

Mangán

0.11 mg

Szelén

0.8 µg

szénhidrát

rost

0.9 g

cukor

3.35 g

víz

10.99 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.004 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.135 mg

Folát

4 µg

Kolin

1.2 mg

B6 vitamin

0.008 g

Címlapról ajánljuk

Bárányhúsos receptek húsvétra

Karakteres, nem mindenki által kedvelt ízük és enyhén borsos áruk miatt az utóbbi időben sokat veszítettek népszerűségükből a bárányhúsos ételek. Azonban, ha mégis adnánk nekik egy esélyt, tegyük az alábbi receptekkel.

Nosalty

További cikkek