Müzli

Müzli

Leírás

A müzli szó önállósodott, kicsinyítőképzős formája a svájci német "Mues" szónak, mely pépet, kását jelent. Zabpelyhet és más gabonaalapú termékeket, gyümölcsöt, illetve aszalt gyümölcsöt tartalmaz, melyet tejjel, joghurttal vagy gyümölcslével, leggyakrabban reggelire fogyasztanak. A svájci csokoládé és a fondue mellett egyike azon svájci specialitásoknak, melyeket világszerte fogyasztanak. Napjainkban a müzli a reggeli fontos alkotórésze európaszerte. Svájcban könnyű vacsoraként is fogyasztják: a "Birchermüesli complet" pl. Birchermus-ból, vajaskenyérből és tejeskávéból áll. De ki is volt Maximilian Oskar Bircher-Brenner, aki után az első müzli a nevét kapta? Egy orvos és táplálkozás szakértő, a teljesértékű táplálkozás úttörője, aki szanatóriumi betegei mielőbbi felépülését elősegítendő, friss gyümölcsben bővelkedő táplálékot kínált; és ez sikerült is neki. Bircher-Brenner eredeti receptje 1 adaghoz: 1 evőkanál zabpehely 3 evőkanál víz 12 órát állni hagyni 1 evőkanál citromlé 1 evőkanál cukrozott sűrített tejet hozzáadni és összekeverni, amíg szósz állagú nem lesz 2 savanykásabb alma (400 g); közvetlenül tálalás előtt a szószba reszelni és belekeverni, hogy ne barnuljon meg 1 evőkanál apróra vágott mogyorót vagy mandulát a tetejére szórni Napjainkban a forgalomba hozott müzli gabonapelyhek, mazsola, aszalt gyümölcsök és mogyoró kész keverékét jelenti. Sokszor vitaminokkal és ásványi anyagokkal is dúsítják.

Mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Száraz helyen.

100g Müzli

fehérjetartalom

9 g

zsírtartalom

0 g

szénhidráttartalom

61 g

víztartalom

0 g

gramm müzli?

Top ásványi anyagok

Nátrium

17 mg

Top vitaminok


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

9 g

Zsír

ásványi anyagok

Nátrium

17 mg

szénhidrát

rost

10 g

cukor

16 g

vitaminok

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?