Feketeribizli

Feketeribizli

Leírás

Vadon egész Eurázsia erdeiben előfordul, a piros ribizli rokona. Cserjén teremnek a savanykás, fekete bogyói. A feketeribizlinek a legmagasabb a C-vitamin tartalma a bogyós gyümölcsök közül, emellett nagyobb mennyiségben van benne E-és B-vitamin, karotin. Vásárláskor ügyeljünk, hogy szárastól vegyük a ribizlit, ugyanis a zöld szárai árulkodnak a frissességéről, valamint a megvett ribizliszemek legyenek épek. Nyersen fogyasztva, dzsemnek, szörpnek, bornak és süteményekbe kiváló. A fagyasztást jól bíró gyümölcsök közé tartozik. Magas pektintartalmú gyümölcs, jó lekvár alapanyag, alacsonyabb pektintartalmú gyümölcsökből készülő híg lekvár természetes módon sűríthető vele.

Mikor vegyem

Frissen nyáron, fagyasztva bármikor.

hogyan tároljam

Hűtőszekrényben pár napig eláll.

100g Feketeribizli

fehérjetartalom

1.4 g

zsírtartalom

0.271 g

szénhidráttartalom

15.38 g

víztartalom

81.96 g

gramm feketeribizli?

Top ásványi anyagok

Foszfor

59 mg

Kalcium

55 mg

Magnézium

24 mg

Nátrium

2 mg

Top vitaminok

C vitamin

181 mg

B6 vitamin

0.066 g

E vitamin

1 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.398 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

1.4 g

Zsír

telített zsírsav

0.034 g

egyszeresen telített zsírsav

0.058 g

többszörösen telített zsírsav

0.179 g

ásványi anyagok

Kalcium

55 mg

Vas

1.54 mg

Magnézium

24 mg

Foszfor

59 mg

Nátrium

2 mg

Cink

0.27 mg

Réz

0.086 mg

Mangán

0.256 mg

szénhidrát

víz

81.96 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.05 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.05 mg

Niacin - B3 vitamin

0.3 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.398 mg

E vitamin

1 mg

A vitamin

12 µg

C vitamin

181 mg

B6 vitamin

0.066 g

Címlapról ajánljuk

7 imádnivaló teraszos hely Budapesten, ahol jót is ehetünk

Egyre inkább kikívánkozunk a négy fal közül. Ha szeretnétek a szabad ég – vagy épp egy napernyő – alatt lazulni, annyi sok jó lehetőség van a fővárosban! Ajánlunk helyet a pesti flaszteren, a budai és a pesti Duna-parton is, hiszen a terasz is sokféle lehet a csupazöld kerthelyiségtől a belvárosi kiülős helyekig. Teraszra fel!

Nosalty

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!