Borkén

Borkén

Leírás

A borkén csíra-, és baktériumölő, antioxidáns termék borászati felhasználásra. Apró kristályos, porszerű, fehér színű, jellegzetesen kén-dioxid szagú anyag. A borként a borkészítés szinte minden fázisában alkalmazzák, pl. a cefre készítésekor: a cefrére szórják az oxidáció megelőzésére. Ha a cefrét nem kezelik le, mert pl. a rothadt szőlőszemek aránya több mint 15%, akkor inkább a friss mustba teszik, mert a cefréből magával hozza és konzerválja a rothadást, a nem kívánt kellemetlen anyagokat. A gyenge mustkénezést a borhibák kialakulásának korai megelőzésére alkalmazzák. Mielőtt a kezelendő anyaghoz keverik, kevés vízben vagy borban feloldják. A borkén megakadályozza a vadélesztők elszaporodását és ezáltal a nemes borélesztőtörzsek előbb jutnak uralomra, ezen kívül csökkenti a borbetegségek fellépésének lehetőségét. A bor kénezésére pl. a káros színmélyülés megelőzése miatt is szükség van. Savanyúságok, mint pl. a káposztasaláta, csalamádé, paprika eltevéséhez adagolják a borként, így a savanyúság nem barnul meg, húsa kemény és ropogós marad. Nem szabad a borként forró vízbe tenni! Ha pedig véletlenül szembe vagy bőrre kerül, bő vízzel le kell öblíteni!

Mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Száraz, hűvös helyen; használat után az eredeti csomagolást légmentesen le kell zárni.

100g Borkén

fehérjetartalom

0 g

zsírtartalom

0 g

szénhidráttartalom

0 g

víztartalom

0 g

gramm borkén?

Top ásványi anyagok

Top vitaminok


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0 g

Zsír

ásványi anyagok

szénhidrát

vitaminok

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!