Szója

Szója

Leírás

A szója a babhoz hasonló egynyári, dudvás szárú, sokoldalúan hasznosítható hüvelyes növény. Őshazája Délkelet-Ázsia; Európában csak a XVIII. században kezdett meghonosodni. Termése kard vagy sarló alakú hüvely. A hüvelyekben 2-4 mag fejlődik. Az egész növény gazdag fehérjében de a csicseriborsó például 9x annyi fehérjét tartalamaz, mint a szója... A szójabab finomítva, tofu (szójatúró), ill. szójaszósz, -tej, -csíra formájában kerül asztalunkra. Nagyon fontos, hogy kisgyermekeknek legalább 7 éves korig ne adjuk! A szója nagy mennyiségű isoflavont tartalmaz, amik ösztrogén-típusú vegyületek. Ez nagyjából annyit jelent, hogy 100 gramm szója protein ösztrogén szempontból egyenértékű egy antibébi tablettával és ezzel etetni egy fejlődö pici gyereket azért veszélyes mert a legkülönbözöőbb hormonális fejlődési rendellenességeket okozhatja. Még felnőtteknek is csínján kell bánnia a szójával, nagy mennyiségben fogyasztva hormonális problémákat idézhet elő.

Mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

A tofut hűtőben, a szójaszószt, és -olajat üvegben, eredeti csomagolásban hűvös helyen.

32 találat (szűrt)

Címlapról ajánljuk

#HÁZICSEMEGE: Városiak, fiatalok, mégis egy tanyán váltják valóra álmaikat –...

Miért dönt úgy egy informatikus és egy divattervező, hogy a nagyvárosi életet és karriert hátra hagyva egy óriási tanyán kezdenek újra mindent, életüket pedig a fenntartható gazdálkodásnak szentelik? A Nosalty és a Suzuki #HÁZICSEMEGE című sorozatának legújabb részében Juhász Anna és Goldmann Dávid a bekölcei Remény Farmon mutatták meg, hogy a csirketenyésztés is lehet emberséges, hovatovább környezetkímélő is. (x)

Szponzorált tartalom

További cikkek