Surimi

Surimi

Leírás

A Surimi (japán szó: pürésített húst jelent) felaprított halból készített sűrű pép. Az elnevezés eredetileg az előállítás módjára utal; Európában Surimi elnevezéssel a rákhúst imitáló rudacskákat illetik. 1959 óta játszik szerepet a Surimi az élelmiszer iparban. A kifogott friss halakat már nem közvetlenül a tengeren dolgozzák fel, hanem azokat nedvesen tartva nyersen lefagyasztják és később dolgozzák fel. Napjainkban alapanyagként a nem közvetlenül értékesíthető halféléket használják fel. A lenyúzott, szálkamentes, felaprított és többször megmosott és ezáltal csaknem semleges ízűvé vált masszát pl. tojásfehérjével, keményítővel, olajjal, cukorral, sóval, ízfokozóval és szorbittal sűrítik melegítés közben, majd a felhasználás céljától függően ízesítik, ill. színezik. Ha "Surimi"-ként kínálják, akkor rákaromával gazdagítják és kívül paprika kivonattal vagy ételszínezékkel, sötét narancs vagy rózsaszín színt kölcsönöznek az ujjvastagságú és egyenes rudacskáknak. Ez a sushi egyik alkotóeleme. A Surimi egyik hagyományos japán formája a Kamaboko. A megtévesztés elkerülése végett nem elegendő hozzávalóként megemlíteni a Surimi-t, hanem szerepelnie kell az étel megnevezésében is: pl. "tenger gyümölcsei Surimi-vel". Elsősorban sushi készítéséhez használják fel, de a tenger gyümölcseit is imitálják vele. A Surimi hasznos, hiszen a feldolgozóknak lehetőséget nyújt egy olcsóbb magas fehérjetartalmú halból, egy magasabb minőségű előállításához, imitálva annak állagát és ízét.

Mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Fagyasztóban, a megadott időpontig.

100g Surimi

fehérjetartalom

15.18 g

zsírtartalom

30000.783 g

szénhidráttartalom

6.85 g

víztartalom

76.34 g

Hány kalória

gramm

surimi?

Top ásványi anyagok

Foszfor

282 mg

Nátrium

143 mg

Magnézium

43 mg

Kalcium

9 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.03 g

E vitamin

0.63 mg

Niacin - B3 vitamin

0.22 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.07 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

15.18 g

Zsír

telített zsírsav

0.191 g

egyszeresen telített zsírsav

0.149 g

többszörösen telített zsírsav

0.443 g

koleszterin

30 g

ásványi anyagok

Kalcium

9 mg

Vas

0.26 mg

Magnézium

43 mg

Foszfor

282 mg

Nátrium

143 mg

Cink

0.33 mg

Réz

0.032 mg

Mangán

0.011 mg

Szelén

28.1 µg

szénhidrát

víz

76.34 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.02 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.021 mg

Niacin - B3 vitamin

0.22 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.07 mg

Folát

2 µg

Retinol

20 µg

E vitamin

0.63 mg

K vitamin

0.1 µg

B12 vitamin

1.6 µg

A vitamin

20 µg

B6 vitamin

0.03 g

Címlapról ajánljuk

Bárányhúsos receptek húsvétra

Karakteres, nem mindenki által kedvelt ízük és enyhén borsos áruk miatt az utóbbi időben sokat veszítettek népszerűségükből a bárányhúsos ételek. Azonban, ha mégis adnánk nekik egy esélyt, tegyük az alábbi receptekkel.

Nosalty

További cikkek