Sótlan pisztácia

Sótlan pisztácia

Leírás

A pisztácia a szömörcefélék családjába tartozó növény, amelynek hazánkban is ismert és kedvelt fajtáját a mediterrán országokban és az Egyesült Államok egyes részein termesztik ehető magjáért. A pisztácia magja olajbogyó nagyságú, halványzöld színű. Magyarországon általában kétféle formában találkozhatunk vele, a sós, pörkölt pisztácia ízletes nassolnivaló, a sótlan változata pedig kitűnő ízesítője lehet krémeknek, süteményeknek, de készítenek belőle jégkrémet, sőt pudingot is. Cukrászok szívesen használják a pisztáciát színezékként, illetve ízesítőként. Sótlan pisztácia vásárlásakor arra ügyeljünk, hogy a pisztácia héja minél inkább nyitva legyen, mert ezek a legfinomabb szemek. A pisztácia jelentős mennyiségű vasat és káliumot tartalmaz. A benne található magas telítetlen zsírsavszázaléknak köszönhetően fogyasztása elősegíti a szív- és érrendszeri betegségek megelőzését.

Mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Száraz, hűvös helyen.

100g Sótlan pisztácia

fehérjetartalom

21.05 g

zsírtartalom

43.525 g

szénhidráttartalom

28.28 g

víztartalom

1.85 g

gramm sótlan pisztácia?

Top ásványi anyagok

Foszfor

469 mg

Magnézium

109 mg

Kalcium

107 mg

Nátrium

6 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

1.122 g

Kolin

71.4 mg

C vitamin

3 mg

E vitamin

2.17 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

21.05 g

Zsír

telített zsírsav

5.645 g

egyszeresen telített zsírsav

24.534 g

többszörösen telített zsírsav

13.346 g

ásványi anyagok

Kalcium

107 mg

Vas

4.03 mg

Magnézium

109 mg

Foszfor

469 mg

Nátrium

6 mg

Cink

2.34 mg

Réz

1.293 mg

Mangán

1.243 mg

Szelén

10 µg

szénhidrát

rost

10.3 g

cukor

7.74 g

víz

1.85 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.695 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.234 mg

Niacin - B3 vitamin

1.373 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.513 mg

Folát

51 µg

Kolin

71.4 mg

Béta-karotin

159 µg

Lutein+zeaxantin

1160 µg

E vitamin

2.17 mg

K vitamin

13.2 µg

A vitamin

13 µg

C vitamin

3 mg

B6 vitamin

1.122 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!