Sertéstarja

Ha szaftos sertéshúsra vágyunk, a tarja a legjobb választás! Sokan tartanak tőle, mondván, túl zsíros, pedig belőle készülnek a legfinomabb, omlós szeletek, de igény szerint egyben is megsüthetjük.
A sertéstarjával találkozhatunk natúr és füstölt állapotában is. Zsírosabb, ezért grill ételekhez, flekkenekhez is szuper, ilyenkor érdemes előre bepácolni. A füstölt tarját megfőzve házi felvágott készülhet belőle, de használhatjuk minden olyan ételbe is, ami füstölt hús kívánt: bableves, lencsefőzelék, töltött káposzta, korhelyleves, stb.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A tarja a sertés nyakhúsa, amit a legjobb ízű húsrésznek tartanak, hiszen zsírral sűrűn átszőtt. Ízletes, sütésre kifejezetten alkalmas, és egészben, apróhúsként illetve szeletben is süthető, mert zsírtartalmának köszönhetően nem szárad ki. A megfelelő érlelés után grillezhetjük is: a tarja ugyanis közkedvelt húsféle kerti sütögetéseken is, és ez nem véletlen, hiszen egy ízes-fűszeres pácolást követően a márványozott, zsírral átszőtt húsból finom, szaftos végeredmény születik.
Mivel zsíros, szaftos húsról van szó, elég könnyű vele dolgozni, így kezdő szakácsoknak is ajánlott. Vehetjük szeletelve és egyben is, csonttal vagy anélkül. Ha mi szeleteljük, vágjuk ujjnyi vastagra, mert sütésnél úgyis összeesik picit, és így marad valóban szaftos.
A sertéstarját érdemes mindig bepácolni: egy magyarosabb pácba mehet a só mellett olaj, fokhagyma, mustár, feketebors, őrölt paprika, kömény, sőt, őrölt koriander is, de elvihetjük a tarját ázsiai irányba is olajjal, szójaszósszal, halszósszal, némi barna cukorral, lime-lével.
A nyers tarjaszeleteket klopfoljuk ki, és azután pácoljuk: egész éjszakán, de legalább 1-2 órán át hagyjuk őket pácolódni. A sütőt melegítsük elő 180 fokra, a húst rakjuk tepsibe, és öntsük rár a maradék pácot is nyugodtan. Fedjük le alufóliával, és mehet a sütőbe körülbelül 35 percre, majd fólia nélkül is pirítsunk rá újabb 30 percig. Ha puha, omlós a hús, zárjuk le a sütőt, és hagyjuk negyed órát állni, így marad szaftos. Ezután fogyasszuk rizzsel, tört hagymás krumplival vagy burgonyapürével!
Süthetünk tepsiben zöldséges-mustáros tarjaszeletet, de konfitálhatjuk is, belefőzhetjük füstölt formában töltött káposztába vagy babgulyásba, tehetjük különleges húsos szendvicsekbe, de burgonyával rakott sertéstarja és cigánypecsenye is válhat belőle. Labancpecsenyeként és egyben sült hús formájában is isteni, de még egy japán ramenbe is illik a tarja!
Még több sertéstarjás receptért görgess lejjebb!
Nagyobb élelmiszerboltokban, henteseknél, piacokon bármikor, nyers és füstölt formában is. Mindig a szép, élénk pirosas, ruganyos húst válasszuk, ne legyen nedves-nyákos érintésre, ne folyjon belőle semmiféle húslé, és a szaga se legyen gyanús.
Hűtőben, jól zárható dobozban tárolhatjuk, de 1-2 napon belül használjuk fel. Ha hosszabb ideig tárolnánk, akkor mélyhűtőben a helye jól zárható műanyag zacskóban vagy ételhordóban.
fehérjetartalom
17.42 g
zsírtartalom
62011.151 g
szénhidráttartalom
0 g
víztartalom
69.18 g
Foszfor
190 mg
Nátrium
61 mg
Magnézium
20 mg
Kalcium
16 mg
B6 vitamin
0.486 g
Kolin
73.3 mg
Niacin - B3 vitamin
4.239 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
1.447 mg
fehérje
17.42 g
Zsír
telített zsírsav
4.348 g
egyszeresen telített zsírsav
5.206 g
többszörösen telített zsírsav
1.597 g
koleszterin
62 g
ásványi anyagok
Kalcium
16 mg
Vas
1.12 mg
Magnézium
20 mg
Foszfor
190 mg
Nátrium
61 mg
Cink
3.09 mg
Réz
0.096 mg
Mangán
0.011 mg
Szelén
26.2 µg
szénhidrát
víz
69.18 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.52 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.353 mg
Niacin - B3 vitamin
4.239 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
1.447 mg
Kolin
73.3 mg
Retinol
2 µg
E vitamin
0.22 mg
D vitamin
30 µg
B12 vitamin
0.91 µg
A vitamin
2 µg
B6 vitamin
0.486 g
Elképesztő pénzbe kerül a Sparnak havonta az, hogy kötelező árréssapkát vezetett be a kormány. A pontos összegre egy kiszivárgott céges levelezés mutat rá.
NosaltyLenyűgözően stílusos, villámgyors és praktikus, valamint a legmagasabb minőséget képviseli: nemcsak a Ferrari Hypercar versenyautóira, hanem a L'OR legújabb kapszulás kávéira is mind igazak a felsorolt jelzők. Nem is véletlen, hogy a két márka prémium partnerségre lépett. Lássuk az új kollekciót!
NosaltyEgy remek menzás menü, de tényleg a legjobban elkészítve! Májgombócleves tartalmasan, meggyszószos marhahús (ami nem cipőtalp keménységű!) főtt krumpli, és egy szottyos citromos piskóta vár ránk!
NosaltyA Coca-Cola és a Pepsi évtizedek óta uralják az üdítőital-piacot, és bár eddig mindig a Pepsi végzett a 2. helyen, most észrevétlenül utolérte egy harmadik márka, sőt, el is vette tőle a helyét.
Ha szeretitek a kávét, vagy éppen új kávéfőzőt vennétek, de szűkös rá a keret, ennek az akciónak kétség kívül örültök majd!
A Jammertal Borbirtok Cassiopeia Merlot-ját választották a világ legjobbjának a Concours Mondail de Bruxelles szakértői.
A családban egyedül én szeretem a csülköt, ezzel most magamnak kedveskedtem. Nem egy könnyű és diétás étel, de ritkán azt hiszem megengedhető. Paprikás krumplival és savanyú ...
A LEGJOBB kenyér! Részünkről megelőzi a boltit és a kovászosat is. Pedig sokat teszteltünk és tapasztaltunk már :) Kicsit több idő, mint a "hirtelen felfújt" élesztős kenyerek, de ...
Bizony, nem mindenki szereti a vadhúsokat... De nem is teheti meg, hogy megvegye... Sokan örülnének, ha csak mártásos tésztát ehetnének... Személy szerint, a családomat is ideértve, nem ...