Sertés szűzpecsenye

A sertés szűzpecsenye nem egy hétköznapi, olcsó húsfajta, de néha megéri venni a kedvenc hentesünktől, mert egy nagyon gyorsan elkészülő alapanyag, ezerféleképpen lehet variálni, ráadásul különlegesebb alkalmakra is tökéletes választás!
A sertés szűzpecsenye az egyik legkönnyebben kezelhető része a sertésnek, készíthetjük serpenyőben vagy sütőben, szeletelve, egészben vagy akár töltve is. Tálalhatunk mellé sokféle köretet: krumplit, zsemlegombócot, salátát, gombamártást vagy akár hagymalekvárt is.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A szűzpecsenye, szűzérme vagy sertésszűz egy hosszú, vékony izom, amely a karaj mellett található. A sertéshús egyik legnemesebb része, amit egészben is lehet sütni, de aprópecsenyének is kiváló színhús.
A tökéletes szűzérmeszeletek elkészítéséhez az első és legfontosabb lépés a hús előkészítése, ami két részből áll: a hús hártyázása és formára vágása. Vágjuk le egy éles késsel az inas, zsírosabb, mócsingósabb részeket, távolítsuk el a húson végigfutó kékhártyát, majd szeleteljük nagyjából ujjnyi vastagságú, 1,5-2 centis szeletekre! Ez utóbbi azért fontos, hogy a hús egyenletesen tudjon átsülni, és ne száradjon ki.
Az előkészítés után sózzuk-borsozzuk a húst, majd egy felmelegített serpenyőben, kevés olajon pirítsuk mindkét oldalát 2-2 percig. Ezt követően két lehetőségünk van: tegyünk a serpenyőbe vajat, fűszerezzük tovább rozmaringgal, kakukkfűvel, fokhagymával, esetleg zsályával, majd süssük még pár percig, miközben folyamatosan locsolgatjuk a húsok tetejét is. A másik lehetőség szerint, a pirítás után tegyük a serpenyőt egy 200 fokra előmelegített sütőbe, majd süssük 10-15 percig. Utóbbinál fontos, hogy miután elkészült az ételünk, pihentessük 15 percig, és csak utána tálaljuk!
Készíthetünk a hús mellé petrezselymes krumplit, rizst, krumplipürét, zöldbabot, grillezett zöldségeket, áfonyaöntetet vagy egy isteni salátát.
Ha nem szeretnénk natúran elkészítve fogyasztani, akkor érdemes kísérletezni vele, süssünk-főzzünk belőle almás sertésszüzet, Wellington szűzpecsenyét, sertésszűzfalatokat, mézes-mustáros verziót, de akár a lecsó is nagyon jól áll neki!
Még több sertés szűzpecsenyés receptért görgess lejjebb!
Az év bármelyik napján megvehetjük a boltok hűtőpultjaiból, de ha igazán ízletes fogást szeretnénk készíteni, érdemes egy megbízható hentestől beszereznünk a vacsora fő alapanyagát. Figyeljünk rá, hogy szép, soványabb darabot válasszunk, így kevesebb munkánk lesz a hús előkészítése során.
Vásárlásból hazaérkezve egyből kerüljön a hűtőbe. Ha pár napon belül nem használjuk fel a húst, akkor érdemes a mélyhűtőbe áttenni, ahol jóval tovább eláll.
fehérjetartalom
20.95 g
zsírtartalom
65001.857 g
szénhidráttartalom
0 g
víztartalom
76 g
Foszfor
247 mg
Nátrium
53 mg
Magnézium
27 mg
Kalcium
5 mg
B6 vitamin
0.777 g
Kolin
80.8 mg
Niacin - B3 vitamin
6.684 mg
Tiamin - B1 vitamin
0.998 mg
fehérje
20.95 g
Zsír
telített zsírsav
0.698 g
egyszeresen telített zsírsav
0.792 g
többszörösen telített zsírsav
0.367 g
koleszterin
65 g
ásványi anyagok
Kalcium
5 mg
Vas
0.98 mg
Magnézium
27 mg
Foszfor
247 mg
Nátrium
53 mg
Cink
1.89 mg
Réz
0.09 mg
Mangán
0.015 mg
Szelén
30.8 µg
szénhidrát
víz
76 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.998 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.342 mg
Niacin - B3 vitamin
6.684 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.846 mg
Kolin
80.8 mg
E vitamin
0.22 mg
D vitamin
8 µg
B12 vitamin
0.51 µg
B6 vitamin
0.777 g
A legfinomabb pizzatésztákat gyűjtöttük össze nektek, lesz alaptészta, de kiváló feltéteket is kínálunk, mindent, amiért rajongtok!
NosaltyA mai menü olyan gyors fogásokból áll, melyeket hétfőn is lesz időnk elkészíteni.
NosaltyTöbb mint 46 évig névtelen volt a kis figura, majd egy viccnek köszönhetően nevezték el.
NosaltyA hússütés sajnos nem olyan folyamat, amit nem lehet elrontani: cipőtalp keménységű, és/vagy túlfűszerezett, nem megfelelően átsült húsokra senki se vágyik. Mutatjuk a leggyakoribb hibákat.
Ha te sem szereted a büdös hagymaszagot a lakásban, akkor mindenképpen próbáld ki ezt a trükköt.
Isteni krémlevesek várnak minket a héten zellerből, sütőtökből, krumpliból, gombából, kukoricából, valamint szaftos tokányok és pörköltek, így a jóllakás tutira garantált. Édességvonalon pedig apró muffinok veszik át az uralmat. Főzzetek velünk!
A frankfurti virsliről elnevezett levest sokféleképpen készítik, nekünk ez az egyik kedvenc verziónk.
Ízlés szerint csoki- vagy gyümölcsdarabkákat tehetünk a muffintésztába.
Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...