Rókagomba

Rókagomba

Leírás

Rókagomba – receptek, leírás, tippek

A rókagomba egy igen népszerű és ízletes gombafajta, mely különleges alakjával és jellegzetes sárga, narancssárga vagy barna színével tűnik ki a gombák közül. Általában az erdők mélyén, fák tövében található meg. Sokan kedvelik enyhén fűszeres illata és különleges, kissé borsos íze miatt.

A rókagomba nagy népszerűségnek örvend enyhe fűszeres illata és különleges, kissé borsos íze miatt. Ez az ízvilág kiválóan passzol számos étel elkészítéséhez, így a gomba rendkívül sokoldalú alapanyagként szolgál a konyhában. Legyen szó párolásról, főzésről vagy sütésről, a rókagomba könnyen elkészíthető, így sokféle fogás részeként szolgálhat. Emellett a rókagomba hosszú ideig eltartható és könnyen szállítható, ami tovább növeli népszerűségét és alkalmazhatóságát a gasztronómia terén.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a rókagomba?

Számos rókagomba faj létezik, ám közülük a sárga rókagomba (ld. fenti fotó) és a trombitagomba ízletes és ehető. Bár a szürke rókagomba is fogyasztható, íze kevésbé kifinomult és intenzív. A rókagomba tölcsér alakú, fodros szélű, közepes méretű, enyhe fűszeres illattal rendelkezik, ami kajszibarackra vagy paprikára emlékeztet. Bár nyersen kissé borsos ízű, feldolgozás után ez az íz jellemzően eltűnik, és aromája sokkal enyhébb lesz. Fontos megjegyezni, hogy a rókagombát csak megbízható forrásból szabad megvásárolni, mivel a vadon termő gombák gyűjtése veszélyes lehet.

Hogyan vásároljuk?

A rókagombák nyáron és kora ősszel teremnek, ám a legnagyobb termés általában a meleg, esős nyár elejére esik. A száraz években viszont kevés teremhet belőle. A rókagombát általában nagyobb szupermarketekben, piacokon vagy helyi zöldségesnél lehet beszerezni. Vásárolható frissen, de néhány helyen elérhető fagyasztva vagy szárítva is.

Ne feledjük, hogy csak megbízható forrásból származó gombát vásároljunk, és alaposan tisztítsuk meg, mielőtt felhasználnánk. A rókagomba jól szállítható, tartós és ritkán támadja meg kukac. Szintén érdemes megemlíteni, hogy nem ajánlott szárítani, mivel megkeményedik és nehezen puhul meg újra.

Hogyan készítsük el?

A rókagomba remek alapanyag mindenféle gombás étel elkészítéséhez. Friss példányaiból pedig könnyedén készíthetünk salátát, levest, mártást, sült fogásokat, rizottót és még számos más ínycsiklandó ételt. Nedves tartósításra és sóban való eltárolásra is kiválóan alkalmas.

A rókagombát egyszerűen megpárolhatjuk a saját levében vagy egy kevés víz hozzáadásával. Mossuk meg és vágjuk fel a gombát, majd helyezzük egy lábasba. Adjunk hozzá egy kevés vizet vagy húslevest, majd fedjük le és pároljuk közepes hőmérsékleten, amíg megpuhul, de még roppanós marad.

Ha levesekhez, pörköltekhez vagy más főételekhez szeretnénk felhasználni, akkor mossuk meg és vágjuk fel a gombát, majd adjuk hozzá az ételhez a főzés során. Főzzük közepes hőmérsékleten, amíg a gomba megpuhul és az étel íze átjárja.

A rókagomba sütésre is kiváló. Egyszerűen mossuk meg és vágjuk fel, majd hevítsünk fel egy kevés olajat vagy vajat egy serpenyőben. Adjuk hozzá a gombát, és süssük aranybarnára közepes hőmérsékleten. Időnként keverjük meg, hogy mindkét oldala egyenletesen megsüljön. A rókagombát ízlésünk szerint fűszerezhetjük sóval, borssal, fokhagymával, friss gyógynövényekkel vagy más kedvenc fűszerekkel.

Ha pedig meggrillezzük, akkor kiemelkedik a gomba jellegzetes íze, és kellemes roppanós állagot kap. Ehhez mossuk meg és vágjuk fel a gombát, majd kenjük meg egy kevés olívaolajjal, sózzuk és borsozzuk ízlés szerint. Ezután helyezzük a grillezőre, és süssük közepes hőmérsékleten mindkét oldalát, amíg szép aranybarnára pirul.

Mi készülhet belőle?

Főzhetünk belőle rókagombalevest,, rizottót, de omletthez vagy tésztához is hozzáadhatjuk, valamint sertéshússal, marhahússal és csirkemellel kombinálhatjuk. Friss salátát is összedobhatunk belőle, illetve fermentált rókagomba, mártás és pite is készülhet belőle.

Még több sóskás receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Nyáron és kora ősszel.

hogyan tároljam

A rókagomba kissé kemény szerkezetű, ezért jól bírja a szállítást és tárolást. Ajánlott hűtőszekrényben tárolni felhasználásig.

100g Rókagomba

fehérjetartalom

1.49 g

zsírtartalom

0 g

szénhidráttartalom

6.86 g

víztartalom

89.85 g

Hány kalória

gramm

rókagomba?

Top ásványi anyagok

Foszfor

57 mg

Kalcium

15 mg

Magnézium

13 mg

Nátrium

9 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.044 g

Niacin - B3 vitamin

4.085 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

1.075 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.215 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

1.49 g

Zsír

ásványi anyagok

Kalcium

15 mg

Vas

3.47 mg

Magnézium

13 mg

Foszfor

57 mg

Nátrium

9 mg

Cink

0.71 mg

Réz

0.353 mg

Mangán

0.286 mg

Szelén

2.2 µg

szénhidrát

rost

3.8 g

cukor

1.16 g

víz

89.85 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.015 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.215 mg

Niacin - B3 vitamin

4.085 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

1.075 mg

Folát

2 µg

D vitamin

212 µg

B6 vitamin

0.044 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek