Pisztácia

Pisztácia

Leírás

Nyugat-Ázsiában őshonos gyümölcs, a pisztácia fa magja. Ma már számos mediterrán országban termesztik, valamint az Egyesült Államok déli részein. A pisztácia halványzöld színű magja körülbelül akkora, mint egy olajbogyó. Pisztácia vásárlásakor igen könnyű helyzetünk van, ugyanis elegendő, ha a szemek nyitottságát ellenőrizzük. Minél jobban ki van nyílva a héj, a pisztácia annál jobb ízű. Édeskés íze miatt elsősorban süteményekhez használatos, pirított és sós formában pedig kitűnő snack. Húsokkal is szokás párosítani, ez esetben a legjobb választás a borjú-, a sertéshús és a szárnyasok. A pisztácia tartalmazza a magvak közül a legtöbb vasat és káliumot. Több ásványianyag és vitamin is - kevésbé jelentős mennyiségben - megtalálható benne.A magas telítettlen zsírsavszázalék kedvező szerepet játszik a szív és érrendszeri megbetegedések megelőzésében. Ezen kívül a pisztácia fogyasztásával a prosztata kóros elváltozásait is megelőzhetjük. (Forrás: Gourmandnet)

Mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

A pisztáciát jól zárható dobozban, vagy zacskóban, hűvös helyen szükséges tárolni. Ilyen körülmények között több hónapig is eltarthatóak. Figyelembe kell vennünk azonban, hogy beltartalmi értékeit a tárolás alatt igen hamar elveszíti.

100g Pisztácia

fehérjetartalom

21.05 g

zsírtartalom

43.525 g

szénhidráttartalom

28.28 g

víztartalom

1.85 g

gramm pisztácia?

Top ásványi anyagok

Foszfor

469 mg

Magnézium

109 mg

Kalcium

107 mg

Nátrium

6 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

1.122 g

Kolin

71.4 mg

C vitamin

3 mg

E vitamin

2.17 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

21.05 g

Zsír

telített zsírsav

5.645 g

egyszeresen telített zsírsav

24.534 g

többszörösen telített zsírsav

13.346 g

ásványi anyagok

Kalcium

107 mg

Vas

4.03 mg

Magnézium

109 mg

Foszfor

469 mg

Nátrium

6 mg

Cink

2.34 mg

Réz

1.293 mg

Mangán

1.243 mg

Szelén

10 µg

szénhidrát

rost

10.3 g

cukor

7.74 g

víz

1.85 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.695 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.234 mg

Niacin - B3 vitamin

1.373 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.513 mg

Folát

51 µg

Kolin

71.4 mg

Béta-karotin

159 µg

Lutein+zeaxantin

1160 µg

E vitamin

2.17 mg

K vitamin

13.2 µg

A vitamin

13 µg

C vitamin

3 mg

B6 vitamin

1.122 g

177 találat

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?