Olívaolaj
675 kcal
Chimichurris csirke
184 kcal
Egyszerű cukkinifőzelék
301 kcal
Spenótos-zöldborsós quiche
431 kcal
Spárgával töltött csirkemell
Leírás
Olívaolaj – receptek, leírás, tippek
Az olívaolaj a mediterrán országok konyhájának egyik nélkülözhetetlen alapanyaga, sokan folyékony aranyként emlegetik. Sokoldalúan felhasználható: önthetjük salátákra, készíthetünk belőle dresszingeket, használhatjuk sütéshez, főzéshez, pácokhoz vagy mártásokhoz.
Az olívaolajat nemcsak különleges íze, de tápértéke és jótékony hatásai miatt is érdemes fogyasztanunk. Extra szűz változata tele van polifenollal, ami csökkentheti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, telítetlen zsírsavakban gazdag, a benne lévő oleinsav gyulladáscsökkentő hatású, pusztítja a baktériumokat, jót tesz az agynak, és magas az antioxidánstartalma.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az az olívaolaj?
Az olívaolajat az olajfa (latin nevén Olea europaea) gyümölcséből, az olajbogyóból nyerik ki. Betakarításnál az összegyűjtött olajbogyókat megtisztítják, összezúzzák, majd (hideg) sajtolással vagy centrifugálással nyerik ki az olajat. Az egyik legrégebbi és legértékesebb növényi olaj, évezredek óta használják, azóta is világszerte kedvelt alapanyag a konyhákban. Spanyolországban, Olaszországban, Görögországban, Tunéziában és Törökországban termelik a legtöbbet belőle. Az olívaolaj fajtáit két csoportra oszthatjuk: fogyasztható és nem fogyasztható. Előbbihez tartozik az extra szűz olívaolaj, a szűz olívaolaj és a finomított olívapogácsa-olaj, utóbbihoz pedig a lampade (lámpaolaj), és a nyers olívapogácsa-olaj. Vallási és kulturális szertartásokhoz, a gyógyászati szektorban és kozmetikai termékek előállításánál is előszeretettel használják.
Hogyan vásároljuk?
Kerüljük az átlátszó üvegűeket, és a címkét mindenképp olvassuk el vásárlás előtt! Nézzük meg, honnan származik az olaj: ha megtaláljuk a szüretelés pontos helyét (az országon belül), akkor nagyobb valószínűséggel vehetünk le a polcról jó minőségű olajat. Kutassunk az interneten, kérdezősködjünk ismerősöknél egy jó viszonteladó után!
Milyen ételekhez használhatunk olívaolajat?
Minden olívaolaj-típust más-más ételekhez érdemes felhasználni. Extra szűz olívaolajjal ízesítsünk salátákat, szűz olívaolajjal pirítsunk, a "tiszta" olívaolajjal pedig süssünk.
Olívaolajos receptekért görgess lejjebb!
100 g Olívaolaj
fehérjetartalom
0 g
zsírtartalom
97.292 g
szénhidráttartalom
0 g
víztartalom
0 g
Top ásványi anyagok
Nátrium
2 mg
Kalcium
1 mg
Vas
0.56 mg
Top vitaminok
E vitamin
14.35 mg
Kolin
0.3 mg
K vitamin
60.2 µg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
0 g
Zsír
telített zsírsav
13.808 g
egyszeresen telített zsírsav
72.961 g
többszörösen telített zsírsav
10.523 g
ásványi anyagok
Kalcium
1 mg
Vas
0.56 mg
Nátrium
2 mg
szénhidrát
vitaminok
Kolin
0.3 mg
E vitamin
14.35 mg
K vitamin
60.2 µg