Olívaolaj

Leírás

Olívaolaj – receptek, leírás, tippek

Az olívaolaj a mediterrán országok konyhájának egyik nélkülözhetetlen alapanyaga, sokan folyékony aranyként emlegetik. Sokoldalúan felhasználható: önthetjük salátákra, készíthetünk belőle dresszingeket, használhatjuk sütéshez, főzéshez, pácokhoz vagy mártásokhoz.

Az olívaolajat nemcsak különleges íze, de tápértéke és jótékony hatásai miatt is érdemes fogyasztanunk. Extra szűz változata tele van polifenollal, ami csökkentheti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, telítetlen zsírsavakban gazdag, a benne lévő oleinsav gyulladáscsökkentő hatású, pusztítja a baktériumokat, jót tesz az agynak, és magas az antioxidánstartalma.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Olívaolaj

Mi az az olívaolaj?

Az olívaolajat az olajfa (latin nevén Olea europaea) gyümölcséből, az olajbogyóból nyerik ki. Betakarításnál az összegyűjtött olajbogyókat megtisztítják, összezúzzák, majd (hideg) sajtolással vagy centrifugálással nyerik ki az olajat. Az egyik legrégebbi és legértékesebb növényi olaj, évezredek óta használják, azóta is világszerte kedvelt alapanyag a konyhákban. Spanyolországban, Olaszországban, Görögországban, Tunéziában és Törökországban termelik a legtöbbet belőle. Az olívaolaj fajtáit két csoportra oszthatjuk: fogyasztható és nem fogyasztható. Előbbihez tartozik az extra szűz olívaolaj, a szűz olívaolaj és a finomított olívapogácsa-olaj, utóbbihoz pedig a lampade (lámpaolaj), és a nyers olívapogácsa-olaj. Vallási és kulturális szertartásokhoz, a gyógyászati szektorban és kozmetikai termékek előállításánál is előszeretettel használják. 

Hogyan vásároljuk?

Kerüljük az átlátszó üvegűeket, és a címkét mindenképp olvassuk el vásárlás előtt! Nézzük meg, honnan származik az olaj: ha megtaláljuk a szüretelés pontos helyét (az országon belül), akkor nagyobb valószínűséggel vehetünk le a polcról jó minőségű olajat. Kutassunk az interneten, kérdezősködjünk ismerősöknél egy jó viszonteladó után!

Milyen ételekhez használhatunk olívaolajat?

Minden olívaolaj-típust más-más ételekhez érdemes felhasználni. Extra szűz olívaolajjal ízesítsünk salátákat, szűz olívaolajjal pirítsunk, a "tiszta" olívaolajjal pedig süssünk.

Olívaolajos receptekért görgess lejjebb!

884
Kalória
-
Fehérje
-
Szénhidrát
100g
Zsír
-
Víz
-
Koleszterin
-
Élelmi rost
-
Cukor

100 g Olívaolaj

fehérjetartalom

0 g

zsírtartalom

97.292 g

szénhidráttartalom

0 g

víztartalom

0 g

gramm olívaolaj?

Top ásványi anyagok

Nátrium

2 mg

Kalcium

1 mg

Vas

0.56 mg

Top vitaminok

E vitamin

14.35 mg

Kolin

0.3 mg

K vitamin

60.2 µg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0 g

Zsír

telített zsírsav

13.808 g

egyszeresen telített zsírsav

72.961 g

többszörösen telített zsírsav

10.523 g

ásványi anyagok

Kalcium

1 mg

Vas

0.56 mg

Nátrium

2 mg

szénhidrát

vitaminok

Kolin

0.3 mg

E vitamin

14.35 mg

K vitamin

60.2 µg

10000 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek

Nem sima víz, nem bolti gyümölcslé: ez a legjobb hidratáló...

Nyáron különösen oda kell figyelni a megfelelő hidratálásra, ami nem mindig könnyű, hiszen a vízre könnyen rá lehet unni, ha literszámra kell inni. Mi most egy olyan alternatívát mutatunk az idősebb korosztály számára, amely felfrissít, és segít, hogy hidratáltak maradjunk!

Top Receptek

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...

Habos meggyes 2.

A nagyapám nővére sütötte ezt a habos meggyest, amikor még nagyon kicsi voltam, de a recept nem maradt meg. A munkatársam anyósa viszont a múltkori céges névnapozásra ezt sütötte meg, ...

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...