Mustár
563 kcal
Lazacpogácsa
474 kcal
Töpörtyűkrém tojással
Leírás
Mustár – receptek, leírás, tippek
Az egyes hozzávalók függvényében változik a mustár aromája, csípőssége. A növény két fajtáját különböztetjük meg: a fehér (vagy angol) mustár és a fekete (más néven) francia mustár. A mustárt fogyaszthatjuk hideg sültekhez, sonkához, sült kolbászhoz, szendvicsekben, de salátaönteteket is ízesíthetünk vele.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az a mustár?

A mustár a mustárnövény(Sinapis alba és brassica juncea) magjából készül, amelyet ecettel, vízzel és egyéb fűszerekkel kevernek pasztává. A mustár világszerte népszerű ízesítő, amelyet húsételek, szendvicsek és salátaöntetek kiegészítésére használnak.
Hogyan vásároljuk?
A mustárt üveges vagy tubusos formában vásárolhatjuk meg, különböző ízvilágokban. Érdemes tiszta összetevőjű, adalékanyag-mentes változatokat választani. A magos mustár intenzívebb ízt ad, míg a sima, krémes változat lágyabb. A dijoni mustár az egyik legnépszerűbb verzió.
Mire jó a mustár?
A mustár nemcsak ízesít, hanem segíti az emésztést, és serkenti az anyagcserét. Alacsony kalóriatartalma miatt diétás étrendben is jól használható, és antioxidánsokat is tartalmaz.
Mi készülhet a mustárból?
Mártások: Hollandi mártás vagy mézes-mustáros öntet.
Pácok: Húsokhoz készült fűszeres pácok.
Szendvicsek: Klasszikus kiegészítő sonkával, tonhallal vagy sajttal.
Köretek: Burgonyasaláta vagy grillezett zöldségek mustáros öntettel.
Még több mustárral készült receptért görgess lejjebb!
100 g Mustár
fehérjetartalom
3.74 g
zsírtartalom
3.17 g
szénhidráttartalom
5.83 g
víztartalom
83.72 g
Top ásványi anyagok
Nátrium
1104 mg
Foszfor
108 mg
Kalcium
63 mg
Magnézium
48 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.07 g
Kolin
22.4 mg
Niacin - B3 vitamin
0.565 mg
E vitamin
0.36 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
3.74 g
Zsír
telített zsírsav
0.214 g
egyszeresen telített zsírsav
2.182 g
többszörösen telített zsírsav
0.774 g
ásványi anyagok
Kalcium
63 mg
Vas
1.61 mg
Magnézium
48 mg
Foszfor
108 mg
Nátrium
1104 mg
Cink
0.64 mg
Réz
0.074 mg
Mangán
0.422 mg
Szelén
33.5 µg
szénhidrát
rost
4 g
cukor
0.92 g
víz
83.72 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.177 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.07 mg
Niacin - B3 vitamin
0.565 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.254 mg
Folát
7 µg
Kolin
22.4 mg
Alfa-karotin
1 µg
Béta-karotin
51 µg
Béta-kriptoxantin
27 µg
Lutein+zeaxantin
113 µg
E vitamin
0.36 mg
K vitamin
1.4 µg
A vitamin
5 µg
C vitamin
0.3 mg
B6 vitamin
0.07 g