Mazsola

A mazsola a legfeljebb egymagvú, de leginkább magtalan szőlőfajták aszalt, illetve Napon megaszalódott bogyója. Nedvességtartalma a friss gyümölcshöz képest körülbelül negyedannyi. Mazsolát házilag is készíthetünk.
A mazsola már az ókorban is kedvelt élelmiszer volt, mivel jól tárolható, illetve szállítható. Tápanyag-, vitamin- és ásványianyag-tartalmát tekintve megegyezik a szőlővel, az aszalás során ezek mind megmaradnak, sőt, koncentrálódnak. Általában süteményekhez, de különféle sültekhez is használjuk.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A mazsola szárított szőlő. A szőlőskertekben sokszor leszaggatják a szőlőfürt körüli leveleket, hogy még jobban érje a napfény a gyümölcsöt, illetve megtörik a fürt nyelét, hogy ezáltal megakadályozzák a nedvesség áramlását, így aszalják a szőlőszemeket. A szőlő szárítása történhet tehát a napfény segítségével is, organikusan, de gépi vagy kemencés szárítással és kén-dioxidos kezeléssel is. Sőt, otthon, házilag is aszalhatunk szőlőt. A szárításnak köszönhetően a mazsola íze édesebb lesz, és hosszabb ideig eltartható.
Az év során bármikor hozzájuthatunk a legtöbb boltban, bioboltban, és többféle fajtát is választhatunk: fehér, sárga, arany, barna, magos, magtalan is létezik. A nagyobb szemű, sárgás és magtalan verziót Sultana vagy Thompson néven is megtalálhatjuk. Igyekezzünk olyat venni, amelyet nem kezeltek gázzal a tartóssága fokozása érdekében, vagy vegyünk bio terméket!
A mazsola fontos tápanyaga a vas, ezért vashiányosoknak, de vegánoknak és növényi étrendet követőknek is ajánlott a fogyasztása. A vas támogatja a megfelelő véráramlást, ami segíti a szív- és érrendszer működését. A vas felszívódásához találkoznia kell a C-vitaminnal is, ami a mazsolában szintén megtalálható!
Csak úgy, mint a szőlő, a mazsola is fontos antioxidánsforrás, magas benne a polifenolok mennyisége, melyek segítenek a szervezetben lévő szabad gyökök elleni küzdelemben, csökkentve a gyulladást – ez pedig a mazsola egyik legnagyobb előnye. Összetevői fokozzák a kognitív funkciókat, és védhetnek a kognitív betegségek, például az Alzheimer-kór és a demencia ellen is. A benne levő rostok segítenek az emésztésben, hozzájárulva a bélflóra egészségéhez.
A szőlő és a mazsola közti fő különbség, hogy a szőlő sokkal több vizet tartalmaz, mint a mazsola. Víztartalom nélkül a tápanyagok sokkal koncentráltabbá válnak, emiatt a a cukor is koncentráltabb benne, ezért fontos azzal is tisztában lenni, hogy nem ajánlott mértéktelenül fogyasztanunk.
Mehet csodálatos gyümölcskenyérbe, házi túrós táskába, adventi kalácsba, eredeti bajor császármorzsába, gyors kuszkuszba, pácolt csirkecombfiléhez vele sült héjas burgonyával és sült almával, eredeti somlói galuskába, spenótos csicseri Dahl-ba, sült müzliszeletbe, kókuszos házi granolába.
Még több mazsolás receptért görgess lejjebb!
Az év során bármikor megvásárolhatjuk. Igyekezzünk olyat venni, amelyet nem kezeltek gázzal a tartóssága fokozása érdekében.
Saját csomagolásában, vagy jól záródó edényben, száraz, hűvös, napfénytől védett helyen tároljuk.
fehérjetartalom
3.3 g
zsírtartalom
0.171 g
szénhidráttartalom
79.32 g
víztartalom
15.46 g
Foszfor
98 mg
Kalcium
62 mg
Magnézium
36 mg
Nátrium
26 mg
B6 vitamin
0.174 g
Kolin
11.1 mg
C vitamin
2.3 mg
Niacin - B3 vitamin
0.766 mg
fehérje
3.3 g
Zsír
telített zsírsav
0.094 g
egyszeresen telített zsírsav
0.024 g
többszörösen telített zsírsav
0.053 g
ásványi anyagok
Kalcium
62 mg
Vas
1.79 mg
Magnézium
36 mg
Foszfor
98 mg
Nátrium
26 mg
Cink
0.36 mg
Réz
0.272 mg
Mangán
0.281 mg
Szelén
0.6 µg
szénhidrát
rost
4.5 g
cukor
65.18 g
víz
15.46 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.106 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.125 mg
Niacin - B3 vitamin
0.766 mg
Folát
5 µg
Kolin
11.1 mg
E vitamin
0.12 mg
K vitamin
3.5 µg
C vitamin
2.3 mg
B6 vitamin
0.174 g
A muffinra soha nem lehet ráunni, hiszen egy igazi univerzális sütemény, amit mindig újragondolhatunk. Mi most elhoztuk 3 kedvenc, gyümölcsösre hangolt muffinunkat!
NosaltyNe gondold, hogy házilag nem készíthetsz isteni mexikóit: kukorica-krémleves, gyors mexikói chilis bab és churros vár - utóbbi rendhagyó formában!
NosaltyIdén 15 éves a Konyhakiállítás. A 2025. február 28-án nyíló kiállítás témája a holnap konyhája, mely természetes, okos és inspiráló!
NosaltyA séf olyat virított, hogy Borbás Marcsi azt mondta: soha többé nem jöhet a műsorába.
Fűszereket szinte minden ételbe szórunk, és annak ellenére, milyen egyértelműnek tűnik a használatuk, mégsem mindig az. Például vannak olyan ízesítők, amelyek egészben jobban hatnak, mint őrölve. Nézzük, kik ők!
Nem ritka jelenség, hogy hússütéskor azt tapasztaljuk, a serpenyő alján nem kevés víz gyülemlik fel. De honnan jön ez a folyadék és miért?
A frankfurti virsliről elnevezett levest sokféleképpen készítik, nekünk ez az egyik kedvenc verziónk.
Ízlés szerint csoki- vagy gyümölcsdarabkákat tehetünk a muffintésztába.
Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...