Mazsola

Mazsola

Leírás

Mazsola – receptek, leírás, tippek

A mazsola a legfeljebb egymagvú, de leginkább magtalan szőlőfajták aszalt, illetve Napon megaszalódott bogyója. Nedvességtartalma a friss gyümölcshöz képest körülbelül negyedannyi. Mazsolát házilag is készíthetünk.

A mazsola már az ókorban is kedvelt élelmiszer volt, mivel jól tárolható, illetve szállítható. Tápanyag-, vitamin- és ásványianyag-tartalmát tekintve megegyezik a szőlővel, az aszalás során ezek mind megmaradnak, sőt, koncentrálódnak. Általában süteményekhez, de különféle sültekhez is használjuk.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a mazsola?

A mazsola szárított szőlő. A szőlőskertekben sokszor leszaggatják a szőlőfürt körüli leveleket, hogy még jobban érje a napfény a gyümölcsöt, illetve megtörik a fürt nyelét, hogy ezáltal megakadályozzák a nedvesség áramlását, így aszalják a szőlőszemeket. A szőlő szárítása történhet tehát a napfény segítségével is, organikusan, de gépi vagy kemencés szárítással és kén-dioxidos kezeléssel is. Sőt, otthon, házilag is aszalhatunk szőlőt. A szárításnak köszönhetően a mazsola íze édesebb lesz, és hosszabb ideig eltartható.

Hogyan vásároljuk?

Az év során bármikor hozzájuthatunk a legtöbb boltban, bioboltban, és többféle fajtát is választhatunk: fehér, sárga, arany, barna, magos, magtalan is létezik. A nagyobb szemű, sárgás és magtalan verziót Sultana vagy Thompson néven is megtalálhatjuk. Igyekezzünk olyat venni, amelyet nem kezeltek gázzal a tartóssága fokozása érdekében, vagy vegyünk bio terméket!

Mire jó a mazsola?

A mazsola fontos tápanyaga a vas, ezért vashiányosoknak, de vegánoknak és növényi étrendet követőknek is ajánlott a fogyasztása. A vas támogatja a megfelelő véráramlást, ami segíti a szív- és érrendszer működését. A vas felszívódásához találkoznia kell a C-vitaminnal is, ami a mazsolában szintén megtalálható!

Csak úgy, mint a szőlő, a mazsola is fontos antioxidánsforrás, magas benne a polifenolok mennyisége, melyek segítenek a szervezetben lévő szabad gyökök elleni küzdelemben, csökkentve a gyulladást – ez pedig a mazsola egyik legnagyobb előnye. Összetevői fokozzák a kognitív funkciókat, és védhetnek a kognitív betegségek, például az Alzheimer-kór és a demencia ellen is. A benne levő rostok segítenek az emésztésben, hozzájárulva a bélflóra egészségéhez.

A szőlő és a mazsola közti fő különbség, hogy a szőlő sokkal több vizet tartalmaz, mint a mazsola. Víztartalom nélkül a tápanyagok sokkal koncentráltabbá válnak, emiatt a a cukor is koncentráltabb benne, ezért fontos azzal is tisztában lenni, hogy nem ajánlott mértéktelenül fogyasztanunk.

Mi készülhet mazsolából?

Mehet csodálatos gyümölcskenyérbe, házi túrós táskába, adventi kalácsba, eredeti bajor császármorzsába, gyors kuszkuszba, pácolt csirkecombfiléhez vele sült héjas burgonyával és sült almával, eredeti somlói galuskába, spenótos csicseri Dahl-ba, sült müzliszeletbe, kókuszos házi granolába.

Még több mazsolás receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Az év során bármikor megvásárolhatjuk. Igyekezzünk olyat venni, amelyet nem kezeltek gázzal a tartóssága fokozása érdekében.

hogyan tároljam

Saját csomagolásában, vagy jól záródó edényben, száraz, hűvös, napfénytől védett helyen tároljuk.

100g Mazsola

fehérjetartalom

3.3 g

zsírtartalom

0.171 g

szénhidráttartalom

79.32 g

víztartalom

15.46 g

gramm mazsola?

Top ásványi anyagok

Foszfor

98 mg

Kalcium

62 mg

Magnézium

36 mg

Nátrium

26 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.174 g

Kolin

11.1 mg

C vitamin

2.3 mg

Niacin - B3 vitamin

0.766 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

3.3 g

Zsír

telített zsírsav

0.094 g

egyszeresen telített zsírsav

0.024 g

többszörösen telített zsírsav

0.053 g

ásványi anyagok

Kalcium

62 mg

Vas

1.79 mg

Magnézium

36 mg

Foszfor

98 mg

Nátrium

26 mg

Cink

0.36 mg

Réz

0.272 mg

Mangán

0.281 mg

Szelén

0.6 µg

szénhidrát

rost

4.5 g

cukor

65.18 g

víz

15.46 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.106 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.125 mg

Niacin - B3 vitamin

0.766 mg

Folát

5 µg

Kolin

11.1 mg

E vitamin

0.12 mg

K vitamin

3.5 µg

C vitamin

2.3 mg

B6 vitamin

0.174 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...