Mascarpone

Mascarpone

Leírás

Mascarpone – receptek, leírás, tippek

A mascarpone tejszínes, puha, enyhe ízű, friss olasz sajtféle. Manapság többnyire tehéntejből, Olaszország egyes déli részein még bivalytej tejszínéből készítik. Magas zsírtartalma miatt sok krémes desszert alapanyaga.

A mascarpone eredetileg Lombardiából származik, krémes, friss sajt, melynek zsírtartalma a szárazanyag 50-55%-a. Puha tejszínes-tejfölös-túrós állagú, ami miatt általában olyan műanyag pohárban hozzák kereskedelmi forgalomba, mint például a vajkrémeket

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a mascarpone?

A mascarpone tehéntej tejszínéből, préselés nélkül készült sótlan, nyers, olasz friss sajt. Krémesen túrós állagú, fehér színű, nincs kimondottan sajtíze, inkább semleges, így nem saját ízéért fogyasztják: általában desszertekhez keverik, de sós irányba is elvihető. Világhírre az olasz krémdesszert, a tiramisu által tett szert, ebbe is mascarpone kerül a piskóta, kávé, kakaó, cukor és tojás mellé.

Hogyan vásároljuk?

Bármikor megtaláljuk a hűtőpultokban a tejtermékek között, figyeljük a lejáratot, és ha kinyitjuk a dobozt, pár napon belül mind használjuk fel. Manapság már vegán mascarponét is vásárolhatunk.

Hogyan készítsük el a mascarponét?

A mascarpone kerülhet természetesen tiramisuba, ezt már legtöbben tudjuk, a klasszikus receptet azonban kiegészíthetjük gyümölcsökkel is: epres, meggyes, gesztenyés, citromos verzió is létezik, próbáljátok ki őket.

A mascarpone pohárkrémek, torták csodás krémes alapanyaga is lehet, magas zsírtartama miatt pedig fagylaltnak vagy jégkrémnek is kitűnő, hiszen a zsír alacsony hőfokon fagy, próbálgassuk különféle ízesítésekkel.

Nem csak édességekben használható, tehetjük például krémes tésztaszószokba, amelyeknél a tejszínt simán helyettesíthetjük mascarponéval, de többek közt ravioli töltelékében is pazar.

rizottók egyik gyakorta használt alapanyaga szintén a mascarpone, hiszen az utolsó pillanatban a rizsbe keverve krémes, könnyű eredményt hoz, de hasonlóképpen a polentát is krémesíthetjük vele.

Mi készülhet mascarponéból?

Próbáld ki akár maradékmentésképp is ezt a mézes-mascarponés sült paradicsomot, készíts mascarponés petrezselyem-krémlevest, de teheted barackos pohárkrémbe vagy narancsos mascarponetortába is. Olasz spenótos tésztában is isteni, de természetesen a tiramisut sem hagyhatjuk ki: lehet klasszikus, gesztenyés, málnás, matchás, poharas, de akár epres-pisztáciás, citromos vagy sütőtökös is!

...és azt tudtad, hogy házilag is készíthetsz mascarponét?

Még több mascarponés receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Bármikor elérhető a legtöbb élelmiszerboltban, a hűtött tejtermékek között.

hogyan tároljam

Gyári kiszerelésben vagy zárható dobozban, hűtőszekrényben. Ha kinyitjuk, pár napon belül fogyasszuk el.

100g Mascarpone

fehérjetartalom

7 g

zsírtartalom

3 g

szénhidráttartalom

0 g

víztartalom

0 g

gramm mascarpone?

Top ásványi anyagok

Top vitaminok


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

7 g

Zsír

telített zsírsav

3 g

ásványi anyagok

szénhidrát

vitaminok

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?