Marhalapocka

Marhalapocka

Leírás

A szarvasmarha (tehén, üsző, bika, bikaborjú, ökör, tinó) az őstuloktól származó párosujjú patás állat. A gépiesítés előtt a szarvasmarhának fontos igavonó szerepe volt, mára azonban szinte kizárólag húsáért és tejéért tartják. A marhahús vörös hús, nagy mennyiségben tartalmaz vasat. A marhalapocka a lapocka külső felén elhelyezkedő hús. Mivel a marhának nemzetenként, sőt hentesenként változhat a bontása, ezért részeit is hol így, hol úgy nevezik, sőt bizonyos húsrészek esetenként nem is léteznek, mert nem bontják őket külön a többi hústól. Nálunk a lapockát általában ilyen részekre bontják: vastaglapocka, stefánia, hamis vesepecsenye (gavallér spitz, oldallapocka), valamint a lapockacsont és a mellkasi bordák közötti húsok (ez másutt már csontos oldalas). A stefánia a lapockahús legnagyobb egybefüggő része. A marhalapockából főzhetünk levest, apróhúsként pörköltet, gulyást, borjú eseten tölthetjük, süthetjük egyben is

Mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Hűtőben.

100g Marhalapocka

fehérjetartalom

21.47 g

zsírtartalom

67004.825 g

szénhidráttartalom

0 g

víztartalom

72.7 g

gramm marhalapocka?

Top ásványi anyagok

Foszfor

222 mg

Nátrium

83 mg

Magnézium

24 mg

Kalcium

13 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.622 g

Kolin

63.7 mg

Niacin - B3 vitamin

6.353 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.725 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

21.47 g

Zsír

telített zsírsav

1.844 g

egyszeresen telített zsírsav

2.728 g

többszörösen telített zsírsav

0.253 g

koleszterin

67 g

ásványi anyagok

Kalcium

13 mg

Vas

2.06 mg

Magnézium

24 mg

Foszfor

222 mg

Nátrium

83 mg

Cink

5.21 mg

Réz

0.07 mg

Mangán

0.002 mg

Szelén

24.6 µg

szénhidrát

víz

72.7 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.075 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.165 mg

Niacin - B3 vitamin

6.353 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.725 mg

Folát

3 µg

Kolin

63.7 mg

Retinol

2 µg

E vitamin

0.14 mg

D vitamin

4 µg

K vitamin

1.5 µg

B12 vitamin

1.81 µg

A vitamin

2 µg

B6 vitamin

0.622 g

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

5 kockás abroszos óbudai vendéglő, ahol a Krúdy-nosztalgia ma is...

A Krúdy-év emlékezetes volt. 2013-ban reflektorfénybe került Óbuda vendéglátása, az ihletadó pedig az író születésének 135. és halálának 80. évfordulója volt. Ekkor még több legendás hely működött a Krúdy-negyedben: egy évre rá zárt be a Lajos utcai Régi Sipos Halászkert, aztán a Mókus Söröző, majd a Fő téri Új Sipos is. A kultikus vendéglői negyed fénye mára kissé elhalványult, pedig most is van hová mennünk, ha egy kis vendéglői nosztalgiára vágyunk. 5 jó helyet ajánlunk Óbuda szívében!

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?