Mandarin

Mandarin

Leírás

Mandarin – receptek, leírás, tippek

A mandarin egy nagyon népszerű gyümölcs, és nemcsak a mikuláscsizmában a helye, így hát adjunk neki esélyt, és készítsünk belőle például salátákat! Tökéletesen passzol a rukkolához, madársalátához, bébispenóthoz, de akár sült zöldségek mellé is kínálhatjuk. Sült húsokkal (csirkével, sertéssel) is párosítható, sőt, húspácot is készíthetünk belőle. 

A téli időszakban érdemes minél több mandarint fogyasztanunk, mivel nagyon finom és egészséges snack, ráadásul számos jótékony hatása van: sok C-vitamint tartalmaz, ami elengedhetetlen az immunrendszerünk megfelelő működéséhez, van benne A-vitamin, rostban, ásványi anyagokban és flavonoidokban gazdag. Egy közepes mandarinban 47 kalória és 12 gramm szénhidrát van, így diétába is könnyen beilleszthető. 

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a mandarin?

A mandarin egy apró, édes és lédús citrusféle, a narancsfélék családjába tartozik. Leginkább a trópusi és szubtrópusi éghajlaton termesztenek mandarinfákat, mint például Spanyolországban, Törökországban és Olaszországban. Eredetileg Ázsiából, azon belül Japánból és Kínából származik. Magyarországon a 20. század végén jelent meg ez az édes, enyhén savanykás, héjas gyümölcs. Itthon leginkább import változata érhető el a téli hónapokban, mivel az itthoni éghajlat nem alkalmas a termesztésére. 

Hogyan vásároljuk?

Ha ízletes és friss darabokat szeretnénk kiválasztani, akkor elsősorban figyeljünk a héj színére: legyen élénk narancssárga színű és foltmentes. Külseje legyen sima, ne túl kemény, de ne is túl puha. A nehezebb darabok általában lédúsabbak és édesebbek. 

Hogyan hámozzuk meg egyszerűen a mandarint? 

Ha nem szeretnénk, hogy a konyhapulton elárasszon mindent a ragacsos-citrusos lé, akkor vágjuk ketté, majd egy egyszerű mozdulattal nyomjuk be a héjas oldalát, és fordítsuk ki belőle a tartalmát. Ezzel a módszerrel a gerezdek szétválasztására sem kell időt fordítanunk! 

Mi készülhet mandarinból?

Semmiképp ne csak magában fogyasszuk a téli hónapokban, kísérletezzünk vele, és bolondítsunk meg minél több ételt mandarinnal! Készítsünk pulykamellet sült céklával és mandarinos pirított gombával, bűntudatmentes brownie-t, édesköménysalátát, görög gyümölcslevest, színes-illatos citrussalátát, frissítő gyümölcssalátát, vaníliakrémes pavlovátmandarinlekvárt, japán gyümölcsös szendvicset vagy kétszersült pudingot.  

Még több mandarinos receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Szezonja jellemzően novembertől egészen februárig tart.

hogyan tároljam

A mandarin tárolása nem igényel különösebb odafigyelést, vásárlás után tegyük otthon napfénytől védett, hűvös, száraz helyre, így hosszabb ideig is megőrizhetjük frissességét. Szobahőmérsékleten maximum egy hétig tárolható. Ha meghámoztuk, mindenképp tegyük a hűtőbe! Fogyasszuk el minél hamarabb azokat a darabokat, amiken van egy-egy apró sérülés, mert ezek hamarabb elkezdhetnek penészedni.

100g Mandarin

fehérjetartalom

0.81 g

zsírtartalom

0.164 g

szénhidráttartalom

13.34 g

víztartalom

85.17 g

gramm mandarin?

Top ásványi anyagok

Kalcium

37 mg

Foszfor

20 mg

Magnézium

12 mg

Nátrium

2 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.078 g

C vitamin

26.7 mg

Kolin

10.2 mg

Béta-kriptoxantin

407 µg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0.81 g

Zsír

telített zsírsav

0.039 g

egyszeresen telített zsírsav

0.06 g

többszörösen telített zsírsav

0.065 g

ásványi anyagok

Kalcium

37 mg

Vas

0.15 mg

Magnézium

12 mg

Foszfor

20 mg

Nátrium

2 mg

Cink

0.07 mg

Réz

0.042 mg

Mangán

0.039 mg

Szelén

0.1 µg

szénhidrát

rost

1.8 g

cukor

10.58 g

víz

85.17 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.058 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.036 mg

Niacin - B3 vitamin

0.376 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.216 mg

Folát

16 µg

Kolin

10.2 mg

Alfa-karotin

101 µg

Béta-karotin

155 µg

Béta-kriptoxantin

407 µg

Lutein+zeaxantin

138 µg

E vitamin

0.2 mg

A vitamin

34 µg

C vitamin

26.7 mg

B6 vitamin

0.078 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...