Kucsmagomba

Kucsmagomba

Leírás

Kucsmagomba – receptek, leírás, tippek

A kucsmagombát sokan kedvelik, mert ízletes, jellegzetesen fűszeres és enyhén mogyorós ízzel rendelkezik, amely rengeteg fogást képes feldobni. A tavasszal kapható kucsmagomba könnyen felismerhető ráncos, barázdált kalapjáról, amely alapos tisztítást igényel. Sokféle ételbe felhasználható, gazdag tápanyagtartalmának köszönhetően pedig hozzájárulhat az egészséges táplálkozáshoz.

A kucsmagomba sokak által kedvelt gombafajta. Először is azért, mert ízletes és jellegzetes mogyorós íze van, ami remekül passzol sok ételhez. Emellett könnyen felismerhető kucsma alakkal rendelkezik, sőt, különleges textúrája is hozzájárul népszerűségéhez. Gazdag tápanyagtartalma (D-vitaminban gazdag, májvédő és szíverősítő hatású) is közkedveltté teszi, hiszen a kucsmagomba számos fontos vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaz, amely támogatja az egészséges táplálkozást.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a kucsmagomba?

A kucsmagomba, tudományos nevén Morchella esculenta, a tavaszi hónapokban, általában április közepétől júniusig terem, és elsősorban erdőszéleken, ligetes helyeken és réteken található meg. A kucsmagomba húsa fehér és vékony, míg illata enyhén lisztszagú. Többféle változata ismert, köztük az ízletes, cseh, fattyú, sötét és a hegyes kucsmagomba, melyek mindegyike egyedi tulajdonságokkal rendelkezik, és változatos ízvilággal bír. Ez a gombafajta gazdag ízélményt nyújt, és számos felhasználási lehetőséget kínál, így sokan kedvelik és keresik a piacokon, boltokban.

Hogyan vásároljuk?

A kucsmagomba általában nagyobb szupermarketekben, piacokon és helyi zöldségeseknél kapható. Vásárláskor figyeljünk arra, hogy a kiválasztott gombák frissek és szárazak legyenek, és kerüljük a túl puha vagy nyálkás példányokat. A kucsmagomba különböző változatai közül a sötét kalapúak általában a legízletesebbek és legértékesebbek, így ha választani lehet, érdemes ezeket preferálni. A friss és minőségi kucsmagombák garantálják, hogy ételünk ízletes és kiemelkedő legyen.

Hogyan készítsük el a kucsmagombát?

A kucsmagombát sokféle módon elkészíthetjük. Lehet párolni, pirítani vagy sütni. Egyszerűen mossuk meg a gombákat, vágjuk fel őket szeletekre vagy darabokra, majd készítsük el kedvenc receptünket. A kucsmagomba kiválóan illik számos ételbe, például tésztaételekbe, rizottókba, levesekbe, pizzákra és salátákba. Sokan kedvelik ropogósra sült vagy grillezett formában is. Kreativitásunknak és ízlésünknek csak a képzelet szabhat határt, amikor kucsmagombát használunk az ételkészítés során.

Ha párolni szeretnénk a kucsmagombákat, akkor először tisztítsuk meg, majd vágjuk fel szeletekre vagy hagyjuk egészben. Egy serpenyőben hevítsünk fel egy kevés olívaolajat vagy vajat, majd adjuk hozzá a gombákat, és pároljuk közepes hőfokon 5-7 percig, amíg megpuhulnak, és enyhén aranybarnára sülnek.

Pirítás során a gomba ízét mélyebb, földesebb jellegűvé tehetjük. Először tisztítsuk meg, és szeleteljük fel a gombákat. Egy serpenyőben olvasszunk fel vajat vagy olívaolajat, majd mikor a serpenyő felmelegedett, adjuk hozzá a gombaszeleteket, és pirítsuk őket 5-7 percig, vagy amíg aranybarnára sülnek, időnként megkeverve.

Sütéskor a kucsmagomba kívül ropogós, belül pedig puha lesz. Ehhez először tisztítsuk meg és vágjuk fel a gombákat. Melegítsük elő a sütőt (kb. 200 Celsius fok) és helyezzük a gombákat egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd locsoljuk meg őket olívaolajjal. Süssük őket körülbelül 15-20 percig, vagy amíg aranybarnára és ropogósra sülnek.

Mi készülhet belőle?

Főzhetünk belőle krémlevest, de rakott ételekhez vagy tésztához is hozzáadhatjuk, valamint sóskávalmedvehagymával és csirkemellel kombinálhatjuk. Ízletes zakuszkát is összedobhatunk belőle, illetve szósz és pite is készülhet belőle.

Még több kucsmagombás étel receptjéért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Tavasszal.

hogyan tároljam

Tálcán szétterítve, konyharuhával letakarva egy-két napig eláll a hűtőben.

100g Kucsmagomba

fehérjetartalom

3.12 g

zsírtartalom

0.55 g

szénhidráttartalom

5.1 g

víztartalom

89.61 g

gramm kucsmagomba?

Top ásványi anyagok

Foszfor

194 mg

Kalcium

43 mg

Nátrium

21 mg

Magnézium

19 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.136 g

Niacin - B3 vitamin

2.252 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.44 mg

D vitamin

206 µg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

3.12 g

Zsír

telített zsírsav

0.065 g

egyszeresen telített zsírsav

0.052 g

többszörösen telített zsírsav

0.433 g

ásványi anyagok

Kalcium

43 mg

Vas

12.18 mg

Magnézium

19 mg

Foszfor

194 mg

Nátrium

21 mg

Cink

2.03 mg

Réz

0.625 mg

Mangán

0.587 mg

Szelén

2.2 µg

szénhidrát

rost

2.8 g

cukor

0.6 g

víz

89.61 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.069 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.205 mg

Niacin - B3 vitamin

2.252 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.44 mg

Folát

9 µg

D vitamin

206 µg

B6 vitamin

0.136 g

Címlapról ajánljuk

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...