Köles

Köles

Leírás

(Panicum miliaceum L.) A köles a legősibb termesztett gabonaféle, amely Kína területéről terjed el a világban. Az ó- és középkori Magyarországon a legelterjedtebb gabona volt, de a kenyérgabonák térhódításával fogyasztása egyre inkább háttérbe szorult. A XVIII-XIX. századtól fogyasztása szinte teljesen megszűnt (egész Európa szerte), de Afrikában, Indiában és Ázsiában ma is termesztik és a világ népessége 1/3-ának ma is mindennapi eledele. Az előítéletekkel szemben a kölesnek van egy sor fontos, az egészségre jótékony hatása és ezért különb helyet érdemel mai konyhánkban. Sok értékes fehérjét tartalmaz, gazdag aminosavakban is.

Mikor vegyem

Bármikor megvásárolható.

hogyan tároljam

Jól záródó, csavaros fedelű edényben. Hűvös, száraz helyen.

100g Köles

fehérjetartalom

11.02 g

zsírtartalom

3.63 g

szénhidráttartalom

72.85 g

víztartalom

8.67 g

Hány kalória

gramm

köles?

Top ásványi anyagok

Foszfor

285 mg

Magnézium

114 mg

Kalcium

8 mg

Nátrium

5 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.384 g

Niacin - B3 vitamin

4.72 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.848 mg

Tiamin - B1 vitamin

0.421 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

11.02 g

Zsír

telített zsírsav

0.723 g

egyszeresen telített zsírsav

0.773 g

többszörösen telített zsírsav

2.134 g

ásványi anyagok

Kalcium

8 mg

Vas

3.01 mg

Magnézium

114 mg

Foszfor

285 mg

Nátrium

5 mg

Cink

1.68 mg

Réz

0.75 mg

Mangán

1.632 mg

Szelén

2.7 µg

szénhidrát

rost

8.5 g

víz

8.67 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.421 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.29 mg

Niacin - B3 vitamin

4.72 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.848 mg

Folát

85 µg

E vitamin

0.05 mg

K vitamin

0.9 µg

B6 vitamin

0.384 g

Címlapról ajánljuk

Sajttól roskadó húsvéti sós sütik

Megadjuk a módját a húsvéti vendégvárásnak: sajtos sós sütiket sütünk, de nem sima pogácsát vagy sajtos rudat: stanglit dupla sajttal, csigát fokhagymásan-sajtosan, mini kiflit libazsírosan, krumplisan, és persze sajtosan.

Nosalty

További cikkek